Гучні фестивалі та масові розваги планують «виселити» за межі Луцького замку. Про це стало відомо сьогодні, 2 липня в ході засідання робочої групи громадськості та краєзнавців спільно з постійною комісією міської ради міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму з питань збереження та розвитку історичного середовища Луцька.

Вкотре представники робочої групи підняли питання щодо ефективності використання культурного осередку, а саме найстарішої історичної споруди міста – Луцького замку.

Як зазначив представник Комітету захисту національної спадщини, краєзнавець Ігор Левчук, ситуація з замком складається парадоксальна. Краєзнавець певен, що по факту пам’ятку використовують як об’єкт для заробітку, а гроші, які вдається отримати з усіх масових заходів, проходять повз місцеву казну й осідають в приватних кишенях.

«Наведу приклад - фестиваль «Ніч у Луцькому замку» фактично корупційний фестиваль. В мене є всі документи, які підтверджують, що цей захід провели за гроші Луцької міської ради, а фірми, які організовували цей фестиваль за допомогою міста, просто заробляли на цьому. На вході стояла фірма, яка отримувала кошти від проведення міського фестивалю. Відтак, жодна копійка не пішла на відновлення заповідника, не на охоронну спадщину. І це неодноразово, це всі рази. Є документи, і я можу показати, що і скільки куди пішло. Просто це питання всі «заминають» - розповів краєзнавець.

Відтак, представники робочої групи вирішили поцікавитися в адміністрації заповідника скільки коштів на останній фестиваль було виділено, скільки зароблено і скільки буде спрямовано на відновлення історико-культурної спадщини Луцька.

Представник робочої групи Василь Ворон наголосив на тому, що в замку є охоронний договір, в якому зазначена гранична кількість людей, які можуть одночасно бути на території замку. За його словами, критичне навантаження на пам’ятку - менше 1000 людей.
Згадали під час засідання й про гучну музику, яка за експертними висновками руйнує стіни замку.

«Кажуть, замок був фортифікаційною спорудою, таким він був у ХVI ст. тоді він ще тримався. Зараз це фактично гора цегли, за ним ніхто не дивився. Ці колонки у замкнутому просторі – це велика біда, ця вся штукатурка сиплеться, а потім звертаються знов - давайте гроші на ремонт замку» - заявив Ігор Левчук.

Власне, під час засідання краєзнавці дійшли до висновку, що гуляння потрібно переносити на площу, а культурні заходи можна проводити в замку, тільки з дотриманням норм.
Як зазначив Ігор Левчук, питання стоїть не в забороні, а у правильному використанні ресурсу.