Жителька Волині Алла Байда подала в суд на свого чоловіка через те, що він у 2006 році за договором дарування відчужив їхнє спільне приватне підприємство «Флора». Свій позов жінка скерувала і до нових власників та інвесторів компанії.

Спершу Алла Байда виграла суд і повернула фірму, однак столичні інвестори подали апеляційні скарги на рішення суду. Як йдеться в матеріалах справи, лише наприкінці 2013 року позивачка дізналася про те, що її чоловік Юрій Байда у 2006 році «подарував» їхнє спільне підприємство іншим бізнесменам.

В суді стало відомо, що у 2004 році він придбав корпоративні права на підприємство «Флора» за 100 гривень. Представник Юрія Байди запевнив, що чоловік тоді взяв в оренду землю, купив техніку і почав вирощувати ягоди.

ПП «Флора» на Волині відоме тим, що займається вирощування лохини. Подейкують, що саджанці цієї ягоди керівники фірми привозили з-за кордону, а згодом почали розводити власними силами.Однак у 2006 році Юрій Байда таким же чином продав корпоративні права заслуженому аграрію Михайлу Мигелю і вже він почав розвивати бізнес. Проте одного дня, коли усі бізнесмени та інвестори зібрались за столом обговорити питання подальшого розвитку підприємства, Юрій Байда вирішив віддати фірму просто під час застілля у ресторані. Однак дружина Алла Байда про неформальну зустріч за чаркою навіть не здогадувалась. Про це навіть розповідали свідки по справі, які того дня відпочивали разом із паном Байдою.

За рік до акціонерів компанії включили ще Ігоря Діденка та Сергія Бондарчука. Зауважимо, що Ігор Діденко відомий український бізнесмен і політик. Чоловік свого часу був власником найбільших цементних заводів в Україні, пізніше був першим заступником голови правління НАК «Нафтогаз». У 2001 році його затримувала німецька поліція за підозрою в розкраданні грошей «остарбайтерів». А вже у 2004 році Діденко за вироком німецького суду отримав 4 роки та три місяці ув’язнення за участь в махінаціях нардепа Віктора Жердицького. Проте згодом суд його виправдав. Разом з тим, вже у 2011 році Печерський районний суд Києва визнав винним Ігоря Діденка у скоєні службового злочину (справа про розкрадання майна НАК «Нафтогаз України») і обрав йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на три роки.

Що ж до Сергія Бондарчука, то він свого часу виборов мандат народного депутата від Горохівського виборчого округу №20. Разом з тим, він очолював державний концерн «Укрспецекспорт». Цьогоріч Сергієві Бондарчуку висловили підозру у розкраданні майже 7,5 мільйона доларів США і навіть затримали. Та потім він "накивав п'ятами". Тож нещодавно його оголосили в міжнародний розшук.

Що ж до справи, то за словами адвокатів, протягом останніх років чоловіки інвестували в підприємство «Флора» близько 15 мільйонів гривень. Однак наприкінці 2013 року Алла Байда дізналася, що її чоловік уже давно «подарував» фірму і подала в суд на свого чоловіка, та усіх інвесторів підприємства.

В суді жінка вимагала, аби всі зміни до установчих документів ПП «Флора» прийняті після 31 жовтня 2006 року, тобто з дня підписання договору дарування, і сам договір визнали недійсними. Рішенням Рожищенського районного суду усі вимоги позивачки було задоволено. Втім інвестори не погодилися із таким рішенням суду і подали апеляційні скарги, в яких просили відмовити Аллі Байді в задоволенні її вимог.

На засіданні Апеляційного суду Волинської області представники відповідачів намагалися довести, що Алла Байда знала і про зміни до установчих документів, і про договір дарування. Більше того адвокати відповідачів вказували на те, що цей спір варто розглядати в рамках господарського судочинства. Натомість представник позивачки спростовував усі ці твердження.

Адвокати відповідачів намагалися пояснити, що підстав для визнання договору дарування та скасування усіх змін до установчих документів підприємства немає, тим паче, що після рішення суду ніхто вже не поверне інвесторам вкладені мільйони гривень.

Втім адвокат позивачки наголошував на тому, що в матеріалах справи немає жодного підтвердження того, що його довірителька знала про договір дарування, а її чоловік Юрій Байда свого часу купував корпоративні права на фірму за спільні гроші, а тому й ПП «Флора» є спільним майном подружжя.

Зрештою колегія суддів Апеляційного суду відхилила апеляційній скарги представників відповідачів, однак сторони по справі ще можуть оскаржити рішення суду в касаційному порядку.