На Тернопільщину в рамках робочої поїздки завітав голова представництва комітету міського господарства Національної економічної палати Польщі (у Варшаві) Зенон Кічка. Поляк розповів, що комітетом було обрано три області в Україні (Тернопільська, Волинська, Рівненська), серед яких будуть визначати найкращих у плані фінансової співпраці. З цією метою спеціальні експерти проводитимуть аудит у районах та самому Тернополі для пошуку можливостей реалізації проектів, які фінансуватиме ЄС. Про це повідомляє сайт «Тижневик «Номер один».

Комітет міського господарства Національної економічної палати Польщі має центри у Парижі, Берліні та Брюсселі. Це дозволить, за словами Зенона Кічки, залучати експертів цих міст для втілення проектів на території Тернопільщини, і ті напрямки, від яких сподіваються побачити найбільшу ефективність.

Так на Тернопільщину заплановано візит двох груп. Перша – науковці, що вважаються одними з найкращих у Польщі. Також приїдуть в область 4 експерти із сільського господарства. Перше «турне» Тернопільщиною відбудеться уже 1 липня. Паралельно експерти оцінюватимуть й інші області.

Результати аудиту будуть відомі вкінці року. Тобто на початку грудня на Тернопільщину знову приїдуть гості з Польщі та підсумують побачене, проаналізоване, також познайомляться з усіма звітами і, врешті, оберуть регіон для подальшої фінансової співпраці.

За словами пана Зенона, проект співпраці з Україною розроблений на 2015-2020 рр. та передбачає залучення представників влади, підприємців та науковців.

– Не секрет, що зараз ЄС для України готує дуже великі кошти. І питання лише в тому, на які структури вони будуть розподілені. Вже розпочалися конкурси, які організовує представництво ЄС у Києві. Саме на один із таких економічна палата написала українсько-польський проект. Мова йде про 400 тисяч євро, що будуть віддані під цей проект, – каже Кічка.

За словами пана Зенона, мало хто знає, що ЄС зараз змінив умови надання коштів. Так раніше ЄС давав гроші на підтримку певних секторів господарювання, яким була потрібна підтримка. Зараз же будуть фінансувати ті господарства, які вже розвиваються і рухаються в позитивному напрямку.