Медалі «За жертовність і любов до України» посмертно отримали рідні загиблих героїв «Небесної сотні». За померлими патріарх УПЦ-КП Філарет відправив панахиду в Михайлівському золотоверхому соборі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На неї запросили батьків, дружин і дітей тих, хто поліг на вулицях Інститутській та Грушевського в лютому 2014-го. Щоб отримати нагороду, рідні до Києва їхали з усіх куточків України. Із Білорусі приїхали батьки Михайла Жизневського. Після служби патріарх закликав усіх молитися за «Небесну сотню».

«Вони своє життя віддали з любов'ю до своєї Батьківщини, до свободи, з любов'ю до своєї сім'ї. Це зобов'язує нас з тієї ж любові молитися за них, щоб Господь простив їхні гріхи», - сказав патріарх Філарет. Рідні загиблих зізнаються, що їм приємно, що країна не забуває героїв Майдану.

«Щоби не забували. Бо це, напевно, найгірша ситуація, якщо забувають. Якщо пам'ятають – це дуже добре. Це основне на сьогоднішній момент», - каже мати Романа Гурика Ірина Гурик. «Пишаюся сином. Він у мене патріот. Любив Україну», - розповів батько Сергія Байдовського Роман Байдовський.

Нагадаємо, серед Героїв «Небесної сотні» тих, хто, здійснивши особистий подвиг, віддав найцінніше – власне життя заради нової країни. Є волиняни – Сергій Байдовський, Едуард Гриневич, Віктор Хом’як, Юрій Сидорчук, Іван Тарасюк, та Василь Мойсей.