Україна знову без міністра охорони здоров'я. Олександр Квіташвілі, запрошений іноземець, із досвідом медичної реформи в Грузії, склав «зброю» і подав у відставку. Про те, що це може статися, говорили раніше. Зовсім нещодавно прем'єр Арсеній Яценюк, за запитом депутатів, наказав провести службове розслідування роботи Квіташвілі та міністерства. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Квіташвілі прощався майже такими ж словами, що і його попередник Олег Мусій: міжнародні закупівлі вакцин провалені, реформи немає, бо – корупція, яку міністр і мав подолати. Про те, чим останнім часом займалося міністерство на чолі з Квіташвілі, у сюжетах ТСН.Тиждень йдеться кілька останніх тижнів.

Цикл сюжетів кореспондента ТСН Юлії Дячук на медичну тему наробив уже багато галасу.

До теми: Журналісти показали стан волинської медицини зсередини ВІДЕО

Цього разу журналістка поїхала у місто Нововолинськ на Волині. Там у лікарні вже третій тиждень лежить Антоніна Панасівна Кузьмич. І лікує вже третій діагноз. Лікар порадив зостатися ще на кілька днів. А це автоматично означає додатково кілька сотень гривень. Зараз їй доводиться економити, як ніколи. Всю свою пенсію і навіть більше – приблизно 2 тисячі гривень – жінка уже витратила на ліки. Це за три тижні. Зараз вона лікується вже у четвертого лікаря. У Нововолинську, де живе Антоніна Панасівна, діє інститут сімейних лікарів. Спочатку пацієнту треба було йти до сімейного лікаря, а потім у нього отримати направлення до лікаря вузької спеціалізації. Зараз систему трохи змінили і тепер діє дві черги. Можна записатися до сімейного лікаря, а можна – одразу до вузького спеціаліста. Для цього є талончики. Їх виписують у реєстратурі. Внучка Антоніни Панасівни 9-річна Софія нині лікує хімічні опіки від рослини борщовик. Їх більше 40 видів і ростуть вони найчастіше при дорозі. Дівчинка просто зачепила великий листок. За останніх півроку Софія хворіє вже вдруге. Взимку все її тіло було в червоних плямах. Такою була алергія на приписаний лікарями антибіотик. Мама Ліля розповідає, що так її дитині лікували запалення лімфовузлів. А потім, щоб вилікувати алергію, виписали 9-річній дівчинці гормональний препарат. І все це – на фоні традиційного, ще радянського сервісу. Нарікає, що талончики до вузькоспеціалізованого лікаря дістати дуже складно. Мовляв, у години прийому талончиків уже немає, лікар нікого не приймає, сидить у кабінеті та відмовляється приймати без талончика.

Після того, як в Україні почнуться справжні медичні реформи, така ситуація буде нонсенсом. Принаймні у цьому переконані в Міністерстві охорони здоров'я. Заступник міністра Ігор Перегінець відкрито зізнається, що справжньої сімейної медицини в Україні немає і найближчим часом навряд чи буде. «Чому не вийшло? Тому що було вирвано з контексту. Вважаю, що не вийшло. Вважаю, що нівелювали ми принцип сімейної медицини», – говорить Перегінець.

У Нововолинській лікарні, як і по всій Україні, бракує кадрів. Потрібно 27, а є 18. І навіть ті, що є – сімейні з великою натяжкою. Експрес-курси із перетворення на сімейних лікарів тривають півроку. Лікарі нарікають, що цього замало. Але працювати треба. І вони це роблять у таких, як є умовах. Із офіційною зарплатою в 2-3 тисячі гривень, і з досить вимогливими пацієнтами. В італійських лікарнях зовсім по-іншому. Там і відношення до пацієнтів інше, і ціни на медичні послуги інші. Є соціальні, державні лікарні, для малозабезпечених. А є приватні – для тих, у кого дозволяють статки. Та й зарплати лікарів дуже набагато вищі, ніж в українських колег. Скажімо, санітарка може отримувати до 2 тисяч євро, зарплата лікаря – 3-3,5 тисячі євро, а суперпрофесіонали-лікарі можуть отримувати до 7-8 тисяч євро.