Віднині батьки луцьких дошкільнят матимуть реальні інструменти контролю над витратами так званих "благодійних внесків", які вони здають на потреби дитсадків. Крім того їх навчать самостійно залучати грантові кошти та на власний розсуд визначати, що саме варто поремонтувати чи придбати.
Дієві механізми для створення прозорого обліку фінансових надходжень та витрат реалізовуватимуть спільно громадські активісти та Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».
Ініціатори проекту зауважили, що з його втіленням відкриється нова сторінка у системі роботи луцьких ДНЗ, а сама ідея настільки проста й дієва, що її невдовзі підхоплять інші міста України.
Як зауважила директор Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик, питання прозорості, контролю та обліку батьківських так званих «благодійних внесків» давно потребує вирішення. Як показує багаторічна практика, керівники луцьких ДНЗ звикли справно збирати з батьків гроші, натомість про їхнє освоєння у дитсадках звітувати не дуже поспішають.
«Кошти батьків переважно здаються готівкою, а тому простежити куди вони йдуть насправді, зараз дуже важко. Ми провели громадський моніторинг дошкільних навчальних закладів Луцька і дійшли висновку, що сьогодні бюджет фінансує тільки зарплату, а всі решта витрат падають на плечі батьків», - зауважила Ірина Гайдучик.

Ініціатори проекту озвучили намір залучати якомога більше лучан з-поміж активних представників батьківських комітетів та активно долучати їх до контролю зданих коштів. Механізмом цього стануть окремі благодійні фонди при кожному ДНЗ. Відтак, через цілком самостійні юрособи з власними рахунками та бухгалтерією можна буде повністю контролювати фінансові потоки батьківських внесків. Автори ідеї - громадські активісти за підтримки представників Фонду Ігоря Палиці готові надавати консультативну і юридичну підтримку та цілком супроводжувати створення й початкову діяльність таких фондів, аж допоки це не стане звичайною практикою в життєдіяльності міської громади. 

У тому, що сучасна освіта повинна бути однаково доступною для усіх лучан, незалежно від статусу чи статків, висловив впевненість голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк. За його словами, освіта, в тому числі й дошкільна повинна бути безкоштовною і надаватися на належному рівні. Як не прикро, нині про дітей влада дбає, однак переважно на словах, а тому питання моніторингу роботи дитсадків батьками - особливо актуальне. І це - питання часу, певен Олександр Товстенюк.
«Мені дуже подобається ініціатива вашої організації, а ми зі свого боку надамо ресурс і сили для того, щоб дійсно провести таку просвітницьку роботу, щоб допомогти батькам в тому плані, чому не можна розібратися з тими коштами, які виділяють і які збирають в тих садочках. Механізм буде абсолютно прозорий, щоб жодна копійка не йшла в сторону. Можливо, це буде не всім подобатися, але батькам це буде вигідно», - зауважив голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.
Ймовірний опір з боку чиновників від освіти чи з боку адміністрацій дитсадків Олександр Товстенюк запропонував контролювати через громадські організації та висвітлювати у ЗМІ. Тільки в такий спосіб через співпрацю активістів, професіоналів та небайдужих батьків можна подолати систему поборів і байдужого ставлення до майбутнього покоління.
Наприкінці конференції сторони підписали Меморандум про співпрацю та організацію взаємовідносин, який, на думку підписантів покладе початок системній та плідній роботі з впровадження цієї ініціативи.
Уже наступним етапом роботи планують втілювати ідею в життя через прийняття відповідного рішення на засіданні сесії чи виконавчого комітету Луцької міської ради.