Маленький Денис Демчинський, який, за висновками лікарів, помер від сказу, часто скаржився на болі в ногах та голові, - у цьому запевняють працівники дитсадка.

Нагадаємо, минулої осені місто Ківерці сколихнула жахлива звістка – 4-річного хлопчика Дениса Демчинського в садочку вкусила собака. Спершу батьки обробили місце укусу і невдовзі рана загоїлася. Однак через кілька тижнів хлопчику стало дуже погано. Батьки викликали швидку і маленького Дениса забрали в реанімацію. А вже, через три тижні хлопчика не стало.

Лікарі констатували, що дитина померла від сказу.

Одразу після трагедії батько померлого хлопчика Андрій Демчинський почав шукати винних у цій трагедії та написав скаргу до прокуратури Волинської області.

Саме, на той час прокуратурою вже було відкрите кримінальне провадження за фактом смерті маленького хлопчика, а в ДНЗ проводили службове розслідування.

Зрештою, контролюючий орган оголосив про підозру виховательці Раїсі Прокопенко і скерував справу до Ківерцівського районного суду.

Невдовзі голова Ківерцівського суду подав клопотання про перенаправлення справи до іншого суду, оскільки усі судді вже так чи інакше брали участь у розгляді справи. З цих підстав справу передали на розгляд до Луцького міськрайонного суду.

Провадження розглядається у суді вже понад місяць. Наразі суд заслуховує свідків по справі.

Зокрема, на сьогоднішнє судове засідання викликали колегу підсудної, виховательку з іншої групи та помічника вихователя.

Так, колега обвинуваченої Марія Свищ розповіла в суді, що її вихованці разом із групою підсудної постійно гуляють на одному майданчику і вихованці обох груп завжди під наглядом двох вихователів. А тому, запевняла в суді свідок, якби інцидент із собакою дійсно мав місце, то про це знали б і працівники закладу і сам дітки.

«В мене вже 30 років досвіду роботи в дитячому садку і за час моєї роботи таких інцидентів не було. Раїсу Олександрівну я знаю лише з позитивної сторони і вона жодного разу не відлучалася від дітей під час прогулянки. Так дійсно, майданчик де ми гуляємо з дітками знаходить біля паркану садочка, але кожного разу перед прогулянкою ми оглядаємо територію», - розповіла в суді вихователь Марія Свищ.

Разом з тим помічник підсудної виховательки Галина Солтисюк запевняла суд, що жодних слідів від укусів собак на тілі загиблого хлопчика не було.

«Я пам’ятаю, як одного дня до виховательки з іншої зміни зателефонував Андрій (батько загиблого Дениса) і сказав, що буде подавати на нас в суд, бо його дитину в садочку покусала собака. Я тоді одразу вирішила оглянути хлопчика, але на ньому не було навіть подряпинки – ні свіжої, ні давньої. Хлопчик завжди був прихильним до мене, і якби його вкусила собака, то він мені б розказав. Крім того, дітки коли лягають спати ми з вихователькою завжди їх оглядаємо, чи немає ніде в кого синця, або подряпини. Але нічого такого не було, ні на тілі Дениска, ні на його постілі», - переконувала свідок Галина Солтисюк.

Крім того, жінка зазначила, що у батька покійного хлопчика завжди були претензії до роботи працівників дитсадка.

«Він завжди мав претензії до нас. Колись він змусив мене шукати малесеньке колесо від іграшкової машинки. Ви собі уявіть, що це група в дитсадку і там багато іграшок і меблів, але я мусила шукати, бо він стояв на своєму. Одного разу він вимагав знайти машину, яку ніхто в садочку навіть не бачив ні вихователі, ні діти, а коли я посміхнулася, то він сказав: «Ви не смійтеся, бо будете мати проблеми», - додала помічник вихователя.

І наостанок жінка вказала на те, що Дениско часто скаржився на те, що йому болить голова і ніжки. Одного дня, розповіла жінка, після обіднього сну хлопчик навіть не зміг встати з ліжка.

«Він частенько казав, що йому болять ніжки і ми казали про це Андрію. Але він сказав, що його син все придумав, аби не ходити в садочок. Одного разу, після обіднього сну Дениско сказав, що йому дуже болять ніжки і навіть не зміг ступити на підлогу. Ми тоді зразу його самі вдягнули і подзвонили до Андрія. Ми винесли хлопчика на вулицю, бо дітки йшли на прогулянку, і посадили його на лавку. Через трохи приїхав Андрій і забрав хлопчика. Він тоді, здається, навіть таксі викликав».

Втім оцінку показів свідків буде давати суд.

Наразі слухання справи відклали, оскільки до суду не прийшли усі заявлені свідки.

Зауважимо, що Раїсу Прокопенко судять за неналежне виконання службових обов’язків, а за попередньою інформацією волинська прокуратура хоче засудити її на чотири роки.