Представники Мінрегіонбуду розповіли звідки сільські, селищні та районні ради на Волині отримуватимуть фінансування після об'єднання громад, - інформує Волинська правда.

Про це йшлося під час інформаційного семінару за участі експертів та представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у рамках візиту на Волинь.

Відтак, очільники волинських сіл та селищ стурбовані питанням фінансування громад. Особливо вони непокояться за заклади медицини, освіти та культури.


Сільські голови наголошують на тому, що про ймовірні доходи після об`єднання громад вони знають, а от витрати лишаються невідомими. До того ж, існує ймовірність того, що відбуватиметься лобіювання інтересів більшої громади, водночас, садочки та школи у селах закриватимуться.


Такі побоювання розвіюють представники Мінрегіонбуду та керівник Офісу Реформ у Волинській області.


Так, збільшення ресурсної бази об`єднаних територіальних громад планується через передачу з державного бюджету плати за надання адмінпослуг та держмита. Окрім того, за місцевими бюджетами закріплюється 100% податку на майно, землю, транспорт та включення до оподаткування некомерційного майна.


До того ж, кошти можна буде отримати через впровадження збору з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою 5% від вартості реалізованого товару, закріплення за місцевими бюджетами 60% податку на доходи фізосіб, передачу до бюджету територіальної громади 25% екологічного податку.


Разом з тим, до бюджету спрямовуватимуться 100% єдиного податку та 100% податку на прибуток установ та фінустанов комунальної власності.


Що стосується фінансів територіальної громади, то після об`єднання вона зможе здійснювати місцеві та зовнішні запозичення, використовувати кошти Державного Фонду регіонального розвитку для формування інфраструктури.


Держава також підтримуватиме громади. Так, вона гарантує фінансову підтримку слабшим громадам через надання базової субвенції. Якщо говорити про освіту та медицину, то вони фінансуватимуться власне через субвенції.


Окрім того, голова Правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук додав, що Міністерством регіонального розвитку будуть враховані пропозиції усіх громад. До того ж, перспективні плани, які затверджують у різних областях держави, не є кінцевими, вони вдосконалюватимуться, аби покращити умови сіл та селищ після об`єднання.


Водночас, ті області, які не прийняли перспективний план розвитку грошові бонуси від держави не отримають. Тож, кошти розподіляться між тими областями, які готові до об`єднання.


Насамкінець, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук додав, що ті сільські ради, які не забажають об`єднуватися, так і залишаться у тому фінансовому стані, який є у них нині.