Незважаючи на те, що на Волині є величезна проблема - систематичне організоване видобування бурштину та піску - не виявлено жодної злочинної організованої групи, яка займається організацією такого видобутку, у тому числі з корупційними зв’язками в органах державної влади та серед правоохоронців. Про це говорили у прокуратурі області під час міжвідомчої наради.

У нараді взяли участь Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, керівники правоохоронних органів, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування області.


Негативної оцінки заслуговують і обсяги виявлення та вилучення незаконного видобутого бурштину-сирцю. Поточного року вилучено лише більше 2 кг такого каміння, у той же час, органами Державної митної служби упереджено незаконне вивезення за межі території України 117 кг бурштину.


Ретельного вивчення потребують питання законності користування сільськогосподарськими і лісовими землями, на яких ведеться незаконний видобуток бурштину, встановлення причин відсутності протидії їх порушенню з боку власників і користувачів, не приведення їх у придатний для використання за цільовим призначенням стан та наявності фактів передачі в користування власниками земель, де проводиться незаконний видобуток бурштину.