Міноборони затягує демобілізацію бійцям АТО, які відслужили рік на Донбасі, адже в такому випадку може відбутися оголення лінії фронту, що може сприяти можливому прориву бойовиків і російських військ на окремих його ділянках. Така ситуація склалася у зв'язку з повним провалом п'ятої хвилі мобілізації – демобілізованих бійців просто ніким буде замінити.

Про це пише у соцмережі боєць Мирослав Гай, - інформує «Преса України».

За словами Гая, до нього почали надходити дзвінки від бійців зі скаргами на двомісячне відтягування демобілізації - до вересня. Втомлені за рік бійці погрожують «все кинути і піти». Як виявилося, військове відомство відтягує мобілізацію, тому що в даний час бійців на фронті немає ким замінити.

«П'ята хвиля мобілізації була провалена. Багато хто, навіть отримавши повістки, просто не з'явились. Військоми чесно ходили по хатах, особисто розносячи повідомлення, деякі вдавалися до різних хитрощів. За рік війни в деяких столичних районах було покликано до 1000 чоловік з району. За рік. При населенні в 370000-400000 на район. Люди просто ховаються, не відкривають двері, посилають до біса. Можна довго говорити про причини цього явища, засуджувати або навпаки поставитися з розумінням, але для війни це має лише одне, конкретне значення - замінити хлопців у зоні АТО ніким.

«Чому тягнуть до вересня? Тому, що через два місяці, за законом, можна буде повторно звернутися до тих, хто вже відслужив рік на цій війні. Таких військовослужбовців занесли в «першу чергу оперативного резерву», і багато хто вже знають, що потрібно готуватися до вересня. Для оперативного резерву не передбачені «учебки», люди бувалі - вони відразу вирушать на фронт. До досвідчених бійців приєднаються покликані в шосту хвилю, що вже пройшли навчання», - пояснює Гай.

На думку бійця, враховуючи нинішній стан справ, «влаштовувати істерики з вимогою демобілізації тут і зараз» - буде означати оголення лінії фронту. А це неминуче призведе до того, що у супротивника з'явиться можливість «для активних і успішних проривів». І незважаючи на те, що вимоги «дембеля» є законними, все ж кожен солдат повинен для себе вирішити, чи готовий він йти на такі ризики, тим більше, що самостійне залишення позицій розцінюється як «дезертирство».

«Ну, отримають бійці законний дембель, поїдуть додому, побачать рідних, але чи вартує це можливості прориву на залишених рубежах або оточення інших, не прикритих, підрозділів, де служать такі ж, чекаючі дембеля, пацани? Думаю, що кожен повинен вирішувати для себе сам. А з приводу погроз все кинути і поїхати, нагадую - за дезертирство дають від 5 до 10 років. Залишається триматися», - резюмує Мирослав Гай.