У листопаді минулого року на Волині сталося резонансне вбивство – десятикласник вбив стареньку односельчанку, забрав у неї усі гроші, а потім, з метою приховати сліди злочину, намагався спалити тіло жінки у купі мотлоху.

Трагедія сталася на початку листопада минулого року у селі Тур, що на Ратнівщині.

Того вечора 16-річний Олександр Міщук відпочивав у місцевому барі з друзями та братом. За випивку та наїдки хлопці розраховувалися разом.

Через деякий час компанія розійшлася – брат Олександра пішов зі своїми друзями, а школяр разом із товаришем вирішив продовжити гулянку в іншому закладі.

Після посиденьок хлопець вийшов на вулицю і зустрів свого товариша. В ході розмови Олександр Міщук зрозумів, що його знайомий чекає на таксі і попросився під’їхати з ним. На виклик тоді приїхав чоловік, якому, згідно матеріалів кримінального провадження, Олександр був винен кругленьку суму - 100 доларів і 400 гривень.

Тож, коли молодики під’їхали до будинку де проживає товариш Олександра, водій таксі почав з’ясовувати, коли ж хлопець поверне борг. Однак, коли десятикласник зрозумів, що мова зараз піде про гроші, то різко вискочив з авто і кинувся тікати.

Зрештою хлопець прибіг до рідного села Тур і пішов до односельчанки.

78-річна жінка жила сама і була дещо відлюдькуватою. Сусіди старенької розповідали, що родичів вона не мала і спілкувалася лише з кількома людьми у селі. Саме сусіди пенсіонерки надали жінці прихисток, носили їй їжу та давали одяг. Люди розповідали, що жінка ніколи нічого собі не купувала, а лише ходила по селу і збирала всяке лахміття.

І це попри те, що старенька постійно отримувала пенсію. Одного разу, розповідали селяни, жінка заблукала, а коли її знайшла, то вирішили відправити до Заболоттівської райлікарні на обстеження. Ще тоді жінка мала при собі 10 000 гривень.

Тож хлопець прибіг до будинку пенсіонерки. Саме в той час жінка була на вулиці. Тоді хлопець взяв з землі поліно і вдарив жінку по голові. Від удару старенька впала на землю без свідомості, а хлопець кинувся до будинку шукати гроші.

За кілька хвилин Олександр Міщук вибіг з будинку старенької із барсеткою в руках, в якій було близько 20 000 гривень. Хлопець подумав, що старенька померла і для того, щоб приховати сліди злочину школяр закидав стареньку жінку лахміттям і підпалив його.

Після цього хлопець побіг додому, взяв у матері телефон та зателефонував до брата.

Батьки та друзі молодого злочинця розповідали, що він давно хотів собі купити машину і для цього постійно шукав та здавав металолом. Але назбирати потрібної суми грошей йому не вдавалося.

Однак того вечора, після вбивства молодик подзвонив до брата і запропонував поїхати разом з ним до смт. Ратне і купити автомобіль.

У суді брат засудженого розповідав, що у хлопця ніколи не було великої суми грошей і він дуже здивувався, коли почув, що у його родича раптом з’явилося близько 20 000 гривень. Та все ж погодився їхати з ним.

По дорозі до смт. Ратне хлопці заїжджали на заправку, купували каву та цигарки, а потім поїхали в бар, де розпивали коньяк і розважалися.

Після цього зранку хлопці таки доїхали до смт. Ратно і на одному з місцевих шротів придбали автомобіль «Таврія» за 800 доларів.

Між цим, молодики ще встигли побувати у місті Ковель. Там брати придбали собі новенькі мобільні телефони, одяг та взуття – і за все це платив Олександр.

Однак старшого брата все ж цікавило звідки у його молодшого брата така сума коштів. На це Олександр обмовився, що «вдарив бабку по голові і забрав всі гроші». Пізніше школяр почав відхрещуватися, мовляв невдало пожартував.

Через кілька днів хлопця затримали правоохоронці.

Розслідуванням цього звірського вбивства займалися слідчі СВ УМВС області.

Одразу після затримання хлопця помістили до ізолятора тимчасового тримання, а слідчі взялися клопотати про численні експертизи та дослідження.

Проти нього відкрили кримінальне провадження за статтями, які передбачають грабіж та умисне вбивство.

А за кілька днів по тому начальник управління МВС Волині Петро Шпига скликав цілу прес-конференцію з приводу вбивства.

Як під час досудового слідства так і в суді хлопець не визнавав свою провину і намагався довести, що гроші він заробив на здачі металолому.

Однак усі докази по справі вказували на те, що саме Олександр Міщук безжально вбив, пограбував та підпалив бабусю.

Найстрашнішим  у цій історії є те, що в той момент, коли хлопець підпалював стареньку вона ще була жива. Про це свідчить висновок судово-медичної експертизи, в якому вказано, що після травми до настання смерті пройшло від 30 хвилин до 3-4 годин, а на момент дії вогню жінка перебувала в агональному стані.

Крім того, експерти встановили, що вбивця напав на стареньку ззаду і бив лівою рукою.

Разом з тим слідчі встановили, що за кілька місяців до злочину підсудний Олександр Міщук перебував у хірургічному відділенні з різаною раною сухожилля передпліччя правої руки, а тому правою рукою він не міг нічого робити.

Продавець авто і таксист, які по справі були визнані свідками також впізнали молодого злочинця, а це вкотре вказувало на його причетність до вбивства 78-річної жінки.

Зауважимо, що хлопець уже має п’ять судимостей за крадіжку. Односельці його називають неадекватним за те, що він постійно усміхався, надто коли на нього сварилися.

Зрештою, вироком Ратнівського районного суду хлопця засудили до 12 років позбавлення волі, але з врахуванням того, що молодик мав невідбутий строк покарання, остаточний термін покарання складає 13 років позбавлення волі.

Однак захисник засудженого подав апеляційну скаргу, в якій просив вирок суду і інстанції скасувати, а провадження закрити.

Під час засідання Апеляційного суду Волинської області Олександр Міщук взявся вкотре переконувати суд, що стареньку він не вбивав, а авто купив за гроші, виручені зі здачі металолому. Крім того, розповідав засуджений певну частину коштів йому дали батьки, які часто їздять до Республіки Білорусь на заробітки.

Тато засудженого Петро Міщук також казав, що незадовго до того як його син купив авто, він дав йому 3 000 гривень.

Однак більше доказів того, що Олександр Міщук не причетний до вбивства 78-річної жінки апелянти не надали.

А тому, колегія суддів Апеляційного суду Волинської області під головуванням судді Сергія Міліщука залишила апеляційну скаргу обвинуваченого без задоволення, а вирок Ратнівського районного суду без змін.