Сьогодні на електронну скриньку редактора інтернет-видання «Під прицілом» надійшов лист за підписом «колективу ДКП «Луцьктепло», в якому адресанти прокоментували ситуацію з боргами за теплопостачання та гарячу воду. До оприлюднення такої інформації керівництво ДКП «Луцьктепло» спонукала поява на сторінках інтернет-видання «Під прицілом» публікації під назвою «Фокус з боржниками: як ДКП «Луцьктепло» маніпулює цифрами та скільки насправді винні лучани».

Одразу після оприлюднення даного матеріалу редактору видання зателефонувала заступник директора з фінансово-економічних питань Валентина Малютіна, яка висловила своє обурення з приводу розміщення подібної інформації і звинуватила редакційний колектив інтернет-видання «Під прицілом» в некомпетентності. Разом з тим, головний фінансист ДКП «Луцьктепло» пообіцяла підготувати спростування та надати його журналістам. Нагадаємо, що попередньо кореспонденти видання намагались отримати від керівництва державного комунального підприємства коментарі з цього приводу. Та й опісля виходу публікації ми не полишили спроб з надією почути та оприлюднити офіційну позицію керівництва ДКП «Луцьктепло» і протягом двох тижнів телефонували з проханням таки надіслати обіцяну інформацію.

Таким чином, два тижні поспіль спеціалісти державного комунального підприємства збирали дані по розрахунках за борги і лише сьогодні інтернет-видання «Під прицілом» отримало лист за підписом колективу ДКП «Луцьктепло». Зокрема, у ньому детально розписано скільки, в якому порядку та за якою схемою проводяться розрахунки між споживачами, теплопостачальником і безпосередньо НАК «Нафтогаз України».

Отож, редакція видання «Під прицілом» подає лист «колективу ДКП «Луцьктепло» без змін та правок.

_______________________________________________________________________

«На сторінці Інтернет-видання «Під Прицілом» 25 червня 2015 року було опубліковано допис під назвою “Фокус з боржниками: як ДКП «Луцьктепло» маніпулює цифрами та скільки насправді винні лучани”.

Вказаний допис містить недостовірну та неповну інформацію, певні факти висвітлені однобоко, внаслідок чого може сформувати хибні уявлення мешканців міста Луцька про діяльність комунального підприємства.

У зв’язку з цим, користуючись передбаченим чинним законодавством України правом на інформацію, з метою донесення до споживачів і об’єктивної інформації про діяльність ДКП «Луцьктепло», надсилаємо Вам опублікування матеріал, у якому міститься позиція підприємства щодо питань, піднятих у згаданій вище публікації, зокрема, щодо нарахувань за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води по окремим адресам, а також щодо стану розрахунків ДКП «Луцьктепло» та ПАТ «НАК «Нафтогаз України» за газ.

Ми, звичайно, не впевнені, що Інтернет-видання «Під прицілом» розмістить на своїй сторінці наш матеріал повністю, чи розмістить його взагалі, оскільки на його сторінках неодноразово протягом останнього часу публікувалися тенденційні і необ’єктивні матеріали про діяльність ДКП «Луцьктепло». Певною мірою це буде певний індикатор професійності та відданості високим стандартам журналістики зі сторони Інтернет-видання «Під прицілом». 

Тому, намагаючись донести до споживачів реальну ситуацію щодо піднятого питання, ми надсилаємо цей матеріал для публікації в інші ЗМІ та інтернет-ресурси.

З повагою,

Колектив ДКП «Луцьктепло

«Маніпуляції суспільними настроями і ніяких фокусів з боржниками!» - ДКП “Луцьктепло”

“Фокус з боржниками: як ДКП «Луцьктепло» маніпулює цифрами та скільки насправді винні лучани” – допис під такою назвою був опублікований нещодавно на  сторінках інтернет - видання “Під прицілом”. Однак, інформація, яка міститься в цій «пробі пера» не відповідає дійсності та надає лучанам викривлену інформацію щодо стану розрахунків між ДКП «Луцьктепло» та споживачами за послугу з централізованого постачання гарячої води, а також розрахунків за природний газ між ДКП «Луцьктепло» та НАК «Нафтогаз України». Уважно проаналізувавши викладене автором, не можна не помітити аж надто явні намагання маніпуляції свідомістю читачів – відвідувачів сайту: окремі цифри, факти, висмикнуті з контексту, хибні висновки, домисли автора, посилання на «чужі  слова» - і все це підігнано під  певну «теорію змови», яка існує лише в уяві автора статті.

Той, хто спростовує абсурдні звинувачення завжди знаходиться у менш вигідному становищі, ніж той, хто поширює нісенітниці. Так уже влаштована людська психіка та закономірності поширення інформації в суспільстві. Але  вважаємо за необхідне поінформувати мешканців міста про фактичний стан справ у питаннях розрахунків.

Не вдаючись у  надто детальну математику щодо боргів підприємства перед НАК «Нафтогаз України», повідомляємо, що сума заборгованості  комунального підприємства за спожитий природний газ не є сталою протягом року чи навіть місяця. Вона змінюється щодня. Справа в тім, що всі платежі за надані підприємством послуги з теплопостачання, які сплачуються споживачами, зараховуються на окремі спеціальні рахунки, відкриті в Ощадбанку, та щоденно в автоматичному режимі розподіляються між ДКП «Луцьктепло» та НАК «Нафтогазом» за нормативом, який встановлює НКРЕКП без будь-якого погодження з підприємством. Це передбачено нормами Закону України «Про теплопостачання» та постанови Кабінету Міністрів України від 18.06.2014р. № 217.

З іншої сторони, при виробництві теплової енергії чи підігріванні води, на котельнях підприємства щоденно спалюється певна кількість того ж таки газу.

Таким чином, сума заборгованості щоденно змінюється (збільшується або зменшується). Розбіжності між цифрами, наданими ДКП «Луцьктепло» та тими, що розміщені на сайті НАК «Нафтогазу» пояснюється: по-перше - датою, на яку фіксується сума заборгованості, по-друге - тим, що НАК «Нафтогаз» обліковує на балансі нарахованих за минулі роки штрафні санкції за невчасні розрахунки. Оскільки затримки в розрахунках виникли через невчасну компенсацію з державного бюджету різниці в тарифах на послуги з теплопостачання, а не з вини підприємства, то вони не обліковуються ДКП «Луцьктепло» як борг перед постачальником газу, що вважаємо цілком обґрунтованим.

Щоб не втомлювати читачів скупою бухгалтерією, підсумуємо: на момент відключення котелень підприємства від газопостачання – станом на 21 травня 2015 року, документально підтверджений борг ДКП «Луцьктепло» за природний газ складав  59 510,9 тис.грн. Оскільки НАК «Нафтогаз України» першочергово вимагав сплати вартості поточного споживання, тобто за договорами поставки 2015 року,  вказувалась й інша, дещо менша цифра цієї заборгованості  - 39 544,2 тис.грн. Решта – це борги минулих періодів, головним чином нараховані штрафи, пені, інфляційні тощо. З часу припинення  постачання  гарячої води за рахунок  оплати заборгованості від юридичних осіб,  мешканців міста та надходжень бюджетних компенсацій вартості послуг теплопостачання до 6 липня 2015 року комунальне підприємство сплатило за газ ще 13 024,7 тис.грн. Вартість спожитого у травні газу склала 4 823,5 тис.грн, у червні – 662,5 тис.грн (гаряча вода подавалася лише у лікувальні заклади та спортивні школи). Нехитрими підрахунками можна визначити, що заборгованість перед НАК «Нафтогаз» на 6 липня складала 51 972,2 тис.грн. (59510,9-13024,7+4823,5+662,5=51972,2).

Попри нестачу коштів на виплату заробітної плати, погоджено з міською радою спрямування коштів в сумі 3612,6 тис.грн за рахунок отриманих бюджетних пільг та субсидій на погашення заборгованості за спожитий  природний газ перед НАК «Нафтогаз України».Тож, на день опублікування цієї статті сума боргу буде ще іншою (меншою).

Однак, час тепер повернутися до наших боржників, та слідом за  авторами публікації також пройтися по проспекту Соборності. 

 На відміну від автора статті, ми відразу відшукали квартиру №149 у будинку №6 по проспекту Соборності (фото внизу). Особовий рахунок відкрито на пані Л., заборгованість станом на 29.06.2015 року – 14 627,82 грн.  Справа за заявою ДКП «Луцьктепло» про стягнення боргу знаходиться на розгляді в суді. Під час поквартирного обходу працівниками ДКП «Луцьктепло» встановлено, що ця квартира розміщена на другому поверсі у четвертому під'їзді 9-ти поверхового житлового будинку. За даними Місцевого обчислювального центру у квартирі зареєстровано 5 чол. Зі слів сусідки підтверджується, що у квартирі проживає сім'я з 5-ти чоловік, а саме: двоє неповнолітніх дітей, їх батьки та бабуся. 

 

Прямуємо далі по проспекту Соборності за маршрутом автора нашого допису. Знаходимо квартиру 40 у будинку 24. Особовий рахунок відкрито на пані К., у квартирі зареєстровано - 2 чол., заборгованість за послуги станом на 29.06.2015 року – 24 095,14 грн. В лютому 2012 року ДКП «Луцьктепло» отримало рішення суду про стягнення з мешканців вищезазначеної квартири заборгованості за послуги з теплопостачання. Судове рішення передано на виконання до Державної виконавчої служби. Додатково в 2014 році ДКП «Луцьктепло» подано ще одну заяву про стягнення боргу, яка розглядається судом. Зі слів сусідів, у квартирі 40 проживає дві особи. Крім того, до квартири власниками була здійснена добудова площею 25 кв.м.,  яку було  самовільно під'єднано до централізованої системи опалення, але у червні 2015 року з ініціативи небайдужих мешканців будинку вона була демонтована. Зауважимо: якщо коштів вистачило на таке масштабне будівництво, наявність такого великого боргу за комунальні послуги – відверта зневага  до інтересів  громади.

 

Однак, рухаємось далі. 

Розшукали ми і згадану у  дописі квартиру номер 74 по проспекту  Соборності, 38. Особовий рахунок відкрито на ту ж таки пані К., за даними МОЦ жодної особи в квартирі не зареєстровано,  заборгованість станом на 29.06.2015 року – 18 554,28 грн.  В жовтні 2010 та 2014 роках Луцьким міськрайонним судом прийняті рішення суду про стягнення з власника заборгованості за послуги з теплопостачання. Судові рішення передано на виконання до Державної виконавчої служби. Станом на даний час рішення не виконані. Власником квартири вхід з під’їзду у квартиру перенесено вправо (навпроти сходової клітки). Напевне тому автор статті не зміг найти зазначену квартиру﴿﴿. З фасаду будинку проведено переобладнання та облаштовано окремий вхід з проспекту Соборності. Двері у приміщення замкнені. Документів, які б свідчили про переведення житлового приміщення (квартири) у нежитлове, у ДКП «Луцьктепло» немає, що може свідчити про незаконне перепланування квартири без відповідних дозвільних документів. Таких випадків, до речі, коли приміщення фактично використовується як офіс, магазин та ін., а по документам все ще рахується квартира, у місті Луцьку, є досить багато. Але це вже сюжет для іншої статті. Отже, нарахування плати за послуги з теплопостачання проводиться лише як на квартиру № 74, і ніякого паралельного нарахування за теплову енергію для нежитлового приміщення, як стверджує автор статті, ДКП «Луцьктепло» не здійснює. І не може здійснити, в принципі, оскільки, як вказано вище, відсутні правовстановлюючі та технічні документи на нежитлове приміщення за цією адресою.

 

 

 

Знайшлася і квартира номер 75 по проспекту Соборності 38.  Особовий рахунок відкрито на пані Ф., за даними МОЦ зареєстровано 3 чол.,  заборгованість станом на 29.06.2015 року – 3 185,27 грн. По факту з’ясувалося, що вхід до квартири з під'їзду замуровано. З фасаду будинку проведено реконструкцію (є добудова площею близько 20 кв.м. та облаштовано окремий вхід з проспекту Соборності). Довгий період часу приміщення стоїть закрите. Ситуація з нарахуванням за послуги з теплопостачання на квартиру № 75 аналогічна ситуації з нарахуванням по квартирі 74.

В даний час, юридичним відділом підприємства готуються матеріали для примусового стягнення заборгованості з мешканців квартири в судовому порядку.

Ще одна квартира №76 по проспекту Соборності, 38 згадується у статті. Особовий рахунок відкрито на ту ж таки пані К. За даними МОЦ зареєстрованих мешканців немає, заборгованість станом на 22.06.2015 року – 22 111,97грн. Справа за заявою ДКП «Луцьктепло» про стягнення боргу за послуги з теплопостачання по цій адресі також в даний час розглядається судом. По факту встановлено, що власником квартири замуровано вхід з під'їзду. З фасаду будинку  проведено переобладнання та облаштовано окремий вхід з проспекту Соборності. У приміщенні розташований офіс «Кредити готівкою», орендує приміщення ТзОВ «Просто позика». Цільове призначення даного об’єкту нерухомості не змінене. За наявними у ДКП «Луцьктепло» документами воно обліковується як квартира. Договір купівлі-продажу теплової енергії як на нежитлове приміщення ні з власником, ні з орендарями не укладено. Відповідно нарахування плати за теплопостачання проводиться як і в описаних вище випадках – лише на квартиру №76. За інформацією ДКП «Луцьктепло» вказана квартира знаходиться в іпотеці, накладено заборону на її відчуження.

Скільки коштів сплачують орендарі власниці квартири, пані К., встановити не намагались. Можемо стверджувати лише те, що остання не сплачувала за теплопостачання за цією адресою з травня 2007 року. Усього ж за послуги з теплопостачання по об’єктах нерухомості, які офіційно зареєстровані на ім’я пані К., станом на 01.07.2015 заборгованість склала 475,6 тис.грн.! На всі судові рішення про стягнення боргів з пані К. державні виконавці розводять руками, оскільки все належне їй нерухоме майно знаходиться в іпотеці, а отже не може бути реалізовано без згоди іпотекодержателя. Іншого ж майна або офіційних доходів пані К., на які можна звернути стягнення за судовими рішеннями, державні виконавці не виявили.

 

 

А далі усе передбачувано. Особовий рахунок квартири 109 по проспекту  Соборності, будинок 38 відкрито на уже добре відому пані К., зареєстрованих осіб там немає, заборгованість станом на 29.06.2015 року – 16 224,50 грн. Звернення ДКП «Луцьктепло» про стягнення боргу в даний час розглядається судом. По факту вхід у квартиру з під’їзду  замурований. З фасаду будинку  проведене переобладнання та облаштований окремий вхід з проспекту Соборності. У приміщенні розташована салон краси «Золота стрекоза», орендує приміщення фізична особа-підприємець. Договір купівлі-продажу теплової енергії на вказану квартиру з юридичною особою не укладався, а нарахування плати за послуги з теплопостачання проводиться по тарифах як для житлового приміщення, лише на квартиру № 109.  По інформації ДКП «Луцьктепло» на квартиру (а це досі рахується квартира) накладено заборону на відчуження у зв’язку з передачею її в іпотеку банку.

 

 

Проспект Соборності 38, квартира 110. Нарахування за теплопостачання проводиться власнику - юридичній особі. Станом  на 29.06.2015р. заборгованості юридичної особи за спожиту теплову енергію по нежитловому приміщенню немає. Попередній власник квартири – фізична особа до моменту її реконструкції у нежитлове приміщення заборгував підприємству 1 309,49грн. Справа за заявою ДКП «Луцьктепло» про стягнення заборгованості з попереднього власника в даний час розглядається судом.

 

По квартирі 110, яка розташована на проспекті Соборності у будинку 30-а особовий рахунок відкрито на пані Н., у квартирі зареєстровано - 2 чол.  заборгованість станом на 22.06.2015 року – 17 508,22 грн. Договір про надання послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання  споживачем не укладено. В серпні 2011 року та  липні 2013 року отримано судові рішення про стягнення з мешканців заборгованості за послуги з теплопостачання та передано для примусового виконання до органів ДВС. Станом на даний час рішення не виконані. Зі слів сусідки, у квартирі  проживає сім'я з двох осіб:  молодий чоловік та жінка зовсім не пенсійного віку. Це підтверджується й випискою з особового рахунку по вищевказаній квартирі. Тож якій саме жінці журналісти з «Під-прицілом» повідомили про існування значного боргу, від чого «60-річна жінка ледь не посивіла», залишилось нез’ясованим. Принагідно просимо вибачення у цієї невстановленої мешканки за некоректні дії журналістів, ніяких «дописувань» ДКП «Луцьктепло» не проводить.  

 

Тут слід уточнити, що оскільки процес продажу квартир відбувається без участі ДКП «Луцьктепло», є випадки, коли за однією адресою обліковуються борги як фізичних, так і юридичних осіб. Але це борги, які виникли в різні періоди.

Наприклад, власник квартири, який неповністю оплатив за послуги з централізованого опалення чи постачання гарячої води, продав квартиру, або квартира продана на торгах за борги. В подальшому новий власник переобладнує її під нежитлове приміщення (офіс, магазин тощо), і теж буває не сплачує вчасно за комунальні послуги. Підприємство змушене відшукувати колишніх власників, звертатися до суду, виконавчої служби. Чи лучани готові простити борги таким підприємливим землякам? І «гарна картинка» тут ні до чого. 

Просимо  вибачення у лучан, якщо ненароком зачепили когось особисто.  Більшість з мешканців нашого міста справно сплачують за житлово-комунальні послуги. Але є певна категорія, які не вважають за потрібне платити (такі як згадана вище пані К.). Є й такі, які дійсно не можуть це робити через скрутне фінансове становище, різні життєві обставини. Якщо стосовно першої категорії ДКП «Луцьктепло» буде вживати усіх необхідних заходів до стягнення боргу з нарахованими фінансовими санкціями, і рано чи пізно їм прийдеться заплатити, але значно більшу суму, то стосовно соціально вразливих верств населення комунальне підприємство практикує реструктуризацію (розстрочення боргу, сплату його частинами) без додаткових нарахувань.

Так чи інакше, мешканці міста мають розуміти, що своєчасна оплата за тепло – це необхідна умова теплої оселі взимку та наявності в крані гарячої води. Тож найперше сподіваємось на розуміння ситуації, та закликаємо відповідально поставитись до своїх зобов’язань та погасити накопичену  заборгованість. Від рівня  розрахунку за теплопостачання залежить  наша платоспроможність, та відповідно й можливість забезпечити усіх містян гарячою водою та теплом.

Спроби автора допису аналізувати «сукупні борги», «суперечність цифр» тощо коментувати не будемо. Побажаємо йому в подальшій професійній діяльності лише більшого прагнення до об’єктивності та кращого розуміння матеріалу. Принагідно запевняємо, що  ми відкриті до спілкування, та сподіваємося, що читач сам зробить висновки, хто вдається до маніпуляцій. Лучанам же хочемо побажати дійсно розрізняти «фокусників», які, бажаючи догодити замовнику, перевертають з «ніг на голову» очевидні факти. 

З повагою до мешканців міста

та  найкращими побажаннями                                колектив ДКП «Луцьктепло»