Розвинути вміння творчо мислити, повірити в свої сили, навчити працювати та адаптуватися до суспільства – саме така мета проекту «Зірка надії», який стартував сьогодні у Волинському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Кілька десятків маленьких лучан з обмеженими можливостями за допомогою арт-терапії «Ліплення з глини» пізнаватимуть світ через відчуття, розвиватимуть фантазію та уяву, а також вчитимуться працювати у колективі.

 

 

 

 

 

 

За словами керівника проекту – голови ГО Центру реабілітації інвалідів дитинства та сиріт «Зірка Надії» Олександра Жаловаги – проект спрямований на діток, хворих на ДЦП, аутизм та діток-сонця. Впродовж півроку щосереди у центрі відбуватимуться заняття. Окрім того заплановані й заняття на природі. Загалом планують сформувати три групи, до яких входитимуть від 5 до 10 діток віком від 6 до 14 років. Наразі до участі в проекті зголосилися батьки 30 малят.

 

Навчання є абсолютно безкоштовним. Матеріалами, інструментами, формами для ліплення учасників забезпечив Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Також благодійники придбали муфельну піч для випалювання вже готових виробів, які дітлахи згодом власноруч розфарбовуватимуть.

Олександр Жаловага розповів, що, коли він приніс до Фонду Ігоря Палиці дитячі глиняні вироби, свистульки, глечики, то благодійники без вагань погодилися допомагати.

«Глинопластика відіграє величезну роль в розумовому, естетичному розвитку дітей, – розповідає керівник проекту. – Заняття з глиною розширюють художній кругозір, формують творче бачення навколишнього світу, знайомлять з народними промислами, адаптують дітей до професії декоратора».

На думку фахівців-реабілітологів, глина – чудовий медіум. Ліпити з глини може кожен. Будь-яка людина може скачати кульку, розплющити її пальцями, створити скульптуру. Її м’яка субстанція активізує тактильні відчуття, пробуджуючи почуття радості. При роботі з глиною хворі діти розвивають тактильну чутливість, заспокоюються, відпрацьовують моторику тих рухів, які стануть у пригоді в повсякденному житті – допоможуть застібати ґудзики, тримати ложку чи виделку, тобто обслуговувати себе в побуті.

Окрім того, глина дає дітям можливість зосередитися на власних почуттях. Її здатність викликати при роботі з нею певні сенсорні відчуття служить містком між відчуттями і почуттями. До прикладу, розсерджені діти при роботі з глиною можуть різними способами дати вихід своєму роздратуванню. Ті, що потерпають від почуття невпевненості і страху, завдяки роботі з глиною можуть набути відчуття контролю і володіння собою. Діти, яким необхідне підвищення самооцінки, отримують у процесі використання глини незвичайне відчуття самореалізації.

Заступник директора Волинського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Людмила Казмірук розповіла, що арт-терапія покликана розвивати дрібну моторику, особливо в діток з проблемами опорно-рухового апарату, розвивати логічне мислення, покращувати психологічний стан дитини.

Під час першого заняття дітлахи пробували ліпити з глини маленькі серця, а також розмальовували уже готові вироби.

 

 

 

 

 

 

 

«Це потрібно нашим дітям. У них розвивається моторика, увага, пам’ять, через глину вони можуть висловити свої почуття», – розповіла мама одного з учасників проекту.

«Окрім того, що така терапія дає нашим дітям можливість якось себе виразити, виявити свою фантазію, однією з беззаперечних її переваг є те, що це колективне заняття, – продовжує матір іншого малюка. – Діти творять разом, це їх об’єднує, допомагає адаптуватись у суспільстві й не відчувати себе самотніми».

На завершення презентації проекту організатори вручили учасникам подарунки – запрошення на сеанси арт-терапії та книжки-розмальовки.