Уродженець Рожищенського району прапорщик запасу у 2005 році травмувався під час служби. У 2013 році чоловік звернувся до Волинського обласного військкомату з проханням виплатити йому майже 100 000 гривень компенсації і надав усі необхідні для цього медичні довідки. Проте невдовзі заявника звинуватили у підробці документів і завели на нього кримінал.

Свого часу чоловік служив у Ківерцівському районному військкоматі на посаді прапорщика. У 2005 році за наказом військового комісара усі військовослужбовці, які проходять службу у районних військкоматах, повинні були кілька разів на рік проходити курси фізпідготовки, Під час одного з занять прапорщик біг стометрівку, перечепився, впав і сильно забив коліно та пошкоди сухожилля.

Після інциденту, пригадує прапорщик, його керівник відпустив його додому і дуже просив нікому не розказувати про травмування, мовляв, самі залагодимо це питання.

«В нас тоді було скорочення і я дуже боявся щоб мене не звільнили. Бо якщо я скажу, що травмований, то мене скоротять першим», - згодом розповідав колишній військовий. 

І лише після виходу на пенсію, у вересні 2013 року прапорщик запасу звернувся до Волинського ОВК із заявою про виплату йому одноразового грошового забезпечення у зв’язку із травмою під час проходження служби.

Чоловік надав цілий пакет документів і у лютому 2014 року отримав виплату в розмірі 91 744 гривні. Однак невдовзі прапорщика звинуватили у підробці документів, завели на нього кримінал, і викликали до Луцького міськрайонного суду.

Прапорщика звинуватили в тому, що він на підставі підроблених документів «вибив» собі матеріальну допомогу, а жодних випадків травмування на той період у Ківерцівському РОВК не зафіксовано.

Крім того, уже в суді, залучений до справи експерт вказав на те, що довідка про отримання травми не відповідає вимогам Міністерства оборони. Хоча й зазначив, що обвинувачений таки має давню травму коліна і чоловік міг її отримати саме у 2005 році.

Разом з тим колишній очільник Ківерцівського РОВК, де свого часу служив обвинувачений взагалі категорично заперечував, що в 2005 році у відомстві проводили заняття з фізичної підготовки, а тим більше, щоб хтось під час того травмувався.

Саме ці покази мабуть і стали вирішальними при вирішенні цієї справи, адже вироком Луцького міськрайонного суду прапорщика в запасі таки визнали винним у підробці документів, засудили його до півтора року обмеження волі та зобов’язали повернути усі кошти.

Але прапорщик вирішив і надалі доводити, що він таки мав травму коліна і жодних документів не підробляв.

На підтвердження своїх слів чоловік вказував на те, що хоча він і служив у Ківерцівському РОВК, але заняття з фізпідготовки проходили на території Волинського обласного військового комісаріату. Оскільки при районних відомствах не було можливості тренуватися. Крім того, деякі свідки вказували на те, що обвинувачений і правда у 2005 році впав під час тренувань і травмував коліно.

Разом з тим, захисник обвинуваченого наголосив на тому, що на момент оформлення довідки про травмування діяли норми наказу Міноборони  від 1994 року, а тому довідка цілком відповідає тогочасним вимогам.

Разом з тим, сторона захисту запевнила, що експерт, який досліджував спірні документи у своєму висновку вказав, що документи не містять ознак підроблення.

З цих підстав колегія суддів Апеляційного суду Волинської області задовольнила апеляційну скаргу обвинуваченого і скасувала вирок Луцького міськрайонного суду, а провадження по справі закрила.