«У міської ради не вистачає духу віддати громаді прибудинкові території біля багатоквартирних будинків, адже це зупинить бізнес з МАФами, які встановлюють на кожному вільному клаптику землі», - про це заявив депутат Луцької міської ради від групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук під час брифінгу 22 липня.

За словами обранця, лише за останні кілька років в обласному центрі волині можна нарахувати більше 10 випадків з несанкціонованими будівництвами на прибудинковій території. Так, наприклад Ігор Поліщук нагадав про скандальні будівництва на проспекті Соборності, Відродження, Молоді, Гулака-Артемовського та Стрілецькій, де люди змогли повпливати на забудовників і припинити зведення об’єктів.
Таким чином, депутати від групи «Новий Луцьк» вже на чергову сесію Луцької міської ради, на виконання Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який прийняли нещодавно у Верховній Раді, підготували проект рішення «Про окремі питання передачі прибудинкових територій багатоквартирних будинків».
Цей Закон дозволить розпочати оформлення прибудинкових територій усім багатоквартирним будинкам міста, без вимоги створення ОСББ, як було донині.
«Це дозволить власникам квартир стати фактичними власниками і самої землі, де вони живуть і контролювати усі забудови на цій території», - повідомив депутат Андрій Осіпов.
Тож за словами ініціаторів прийняття цього проекту рішення, депутатської групи «Новий Луцьк», цим вони ініціюють оформлення прибудинкових територій безплатно у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку. Цим же рішенням передбачається поінформувати ОСББ і будинки, де не створені об’єднаня про переваги оформлення права власності на землю, оскільки це унеможливить самовільне будівництво не їхній території. І поки люди будуть оформляти спільне право власності – планується зупинити будь-яке будівництво в межах прибудинкових територій.
«Це рішення вже отримало негативні висновки усіх комісій – архітектури, юридичного відділу і так далі. Їм це не вигідно. Адже є окремі бізнесмени серед депутатів, які побудували бізнес на тих МАФх. Ви тільки подивіться хто входить і очолює окрему комісію, яка видає дозволи на встановлення тих МАФів – людина, в якої з добрий десяток власних кіосків», - резюмував Андрій Осіпов, натякаючи, що багато МАФів у Луцьку встановлено з порушеннями законодавства.