Проти приватного підприємства «Укрбізнесінвест» відкрили провадження в адміністративній справі. Мова йде про фірму, яка зводить житловий будинок поблизу гімназії №21 на проспекті Соборності 18 в у Луцьку. Саме цей об’єкт, як відомо, належить групі бізнес-компаньйонів та товаришів депутату Андрію Козюрі, підприємцю Сергію Булі та сину нинішнього мера Володимиру Романюку.

Однак офіційно забудовником виступає ПП «Укрбізнесінвест», керівниками та засновниками якого є Анатолій Кузьмінський та В’ячеслав Баранов.

Попри це, на будівництві ледь не щодня можна побачити Сергія Булу, який контролює усі етапи зведення житла і бігає з паперами. Разом з тим, ширяться чутки, що саме ця новобудова стала «яблуком розбрату» між товаришами бізнес-компаньйонами. Та про це згодом…

Наразі ж виявилось, що будівництво багатоповерхівки має купу порушень і вже третій місяць поспіль справа знаходиться не лише під пильним наглядом фіскальної служби, а й на розгляді у суді.

Зокрема, 15 травня 2015 року суддя Волинського окружного адміністративного суду Віктор Мачульський видав ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі за позовом приватного підприємства «Укрбізнесінвест» до Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Волинській області. У заяві позивачі просили визнати протиправним та скасувати наказ № 984 «Про проведення документальної позапланової виїзної перевірки», виданий 8 травня 2015 року.

Вже 18 травня представники фірми подали до суду клопотання з вимогою заборонити фіскальній службі проводити на їхньому підприємстві позапланову документальну перевірку. Вони послались на те, що на даний час існує загроза правам та інтересам ПП «Укрбізнесінвест» через необґрунтоване проведення перевірки. Мовляв, 12 травня 2015 року представники фіскальної служби завітали до них на документальну позапланову виїзну перевірку. Її доручили здійснити відділу перевірок платників податків управління податкового аудиту Луцької ОДПІ ГУ ДФС.

Однак представники підприємства впевнені в тому, що податкова міліція не мала на це фактичних підстав, мовляв, перевірка, в свою чергу: «призведе до дестабілізації роботи підприємства, нанесення збитків, підриву ділової репутації, формуванню в контрагентів думки про позивача, як несумлінного платника податків», - йдеться в ухвалі Луцького окружного адміністративного суду.

Та в суді представники Луцької ОДПІ ГУ ДФС повідомили, що керівництво ПП «Укрбізнесінвест» 5 днів поспіль не допустили податківців до перевірки. І наразі вони намагаються в будь-який спосіб оскаржити сам наказ, попри те, що фіскальна служба відповідно до чинного законодавства має право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. 

Вже 4 червня цього року відбулось перше слухання у справі, під час якого представники ПП «Укрбізнесінвест» заявили, що в горезвісному наказі не вказано ані реквізитів судового рішення про призначення перевірки, ані реквізитів кримінального провадження, за яким могла б бути винесена постанова слідчого або прокурора. В той же час, підставою для прийняття наказу стала постанова від 23.04.2015 року, видана заступником начальника управління - начальником ВКР СУ ГУ ДФС у Волинській області капітаном податкової міліції Русланом Байкевичем.

Попри усе, наказ було вручено уповноваженій особі ПП «Укрбізнесінвест» під розписку, однак бізнесмени податківців так і не допустили до проведення перевірки та відмовили у наданні документів.

Суддя вислухав обидві сторони, проте відмовив ПП «Укрбізнесінвест» в задоволенні позову.

І лише після того стає зрозуміло навколо чого виник такий ажіотаж. І питання не в наказі – питання в підозрі у скоєнні кримінального злочину, що, власне й потягло за собою необхідність проведення перевірки.

Тож у наслідку 12 червня цього року у Єдиному реєстрі судових рішень з’являється Ухвала про тимчасовий доступ до речей і документів, видана слідчим суддею В'ячеславом Покидюком на клопотання старшого слідчого СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області Дмитра Банкетова. Зокрема, він просив надати тимчасовий доступ до документів «Приватбанку» щодо відкриття та використання карткових банківських рахунків однієї жінки. На думку слідчого це має важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні від 2.04.2015 відносно службових осіб ПП «Укрбізнесінвест» у кримінальному правопорушенні за ч.3 ст.212 КК України (ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів).

Перевірити, що ж це за панянка не становило великих зусиль. Інтернет-банкінг підказав, що власницею картки є Світлана Андріївна Була, вочевидь матір відомого спритника та бізнес-товариша Андрія Козюри і Володимира Романюка – Сергія Були.

Як йдеться в ухвалі, проти самої жінки не здійснюється жодного кримінального провадження та немає жодних підстав, які б доводили причетність Світлани Були до кримінального правопорушення по ухиленню від сплати податків.

Також у реєстрі знайшлося ще 7 аналогічних ухвал на отримання доступу до банківських карток службових осіб ПП «Укрбізнесінвест». У такий же спосіб вдалось встановити власників інших карток. Ними виявились: Кузьмінський Анатолій, Григоровський Анатолій, Мохнюк Олександр, Козюра Світлана, Була Сергій та ще одна невідома особа, яка, вочевидь, маючи зв’язки в «Приватбанку», оперативно змогла заблокувати картку.

Самі ж банківські картки були вилучені  в ході проведення обшуку в офісному приміщенні ПП «Укрбізнесінвест». Однак суддя ухвалив, що це ен є достатньою підставою для надання дозволу на тимчасовий доступ до запитуваної інформації і відмовив слідчим в задоволенні клопотання.

Попри те, що згадані особи у відкриту не фігурують в судових справах за кримінальним порушенням по ухиленню від сплати податків, це лише підтверджує причетність луцьких «буратін» до будівництва багатоповерхівки на проспекті Соборності 18в у Луцьку. Більше того, це наштовхує на думку, що у справах ПП «Укрбізнесінвест» не все так чисто і гладко, адже диму без вогню не буває і позапланові перевірки фіскальна служба не проводить без поважних на те причин. Разом з тим, недопуск слідчих податкової міліції до документів, що спровокувало судову тяганину з оскарженням наказу - лише підтверджує здогади в тому, що власникам приватного підприємства, яке займається будівництвом багатоповерхівки, є що приховувати.

В той же час, джерела, які заслуговують на довіру, поінформували, буцімто між «буратінами» пробігла чорна кішка і вони в певних питаннях, що стосуються будівництва багатоповерхівки, розійшлись. Подейкують що, бізнес-товариші завдяки «прослушці» виявили витік великої суми коштів, що й стало причиною поділу спільних бізнес-інтересів на окремі напрямки курування.

Тим не менше, будівництво вже майже завершено і в мережі Інтернет вже можна зустріти оголошення про продаж квартир в новобудові, яка незабаром буде здана в експлуатацію.

Варто зауважити, що земельна ділянка, яка розташовується фактично у парковій зоні та «вилазить» на шкільний спортивний майданчик, по нині знаходиться в комунальній власності і надана забудовнику – ПП «Укрбізнесінвест» на умовах оренди.

Свого часу, коли на цій території перехожі помітили вбиті сваї – міський голова Микола Романюк заявляв що не знає про жодне будівництво, яке б там планувалось. Натомість вже 29.11.2012 року Луцька міська рада своїм рішенням продовжила ПП «Укрбізнесінвест» договір оренди земельної ділянки на проспекті Соборності, 16в на 5 років.

Попередній договір було укладено ще 9 листопада 2007 року. Площа земельної ділянки, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями - 0,257 га згідно з додатком. Однак знайти цей таємний додаток на сайті Луцької міської ради просто нереально. Тож така таємничість і оперативність у видачі ласого шматка землі практично в самісінькому парку лише підтверджує інформацію про причетність до будівництва впливових людей. Звісно, адже якому пересічному лучанину змогли б так легко вкраяти під будівницво аж чверть гектара в престижному та компактному районі Луцька.

Далі буде…