Депутати Луцької міськради цинічно завалили питання «Про засади обрання справедливої ціни при проведенні позатендерних закупівель». Зокрема, сьогодні на 76-й сесії Луцькради таки розглянули проект рішення, підготовлений депутатами від групи «Новий Луцьк». Обранці намагались впровадити обов’язковий регламент визначення справедливої ціни при здійснені закупівель товарів і послуг у позатендерних процедурах.

За словами депутата Луцької міської ради Ігоря Поліщука є достатньо підстав для того, аби прийняти дещо іншу процедуру та посилити контроль над закупівлями, які проводяться за бюджетні кошти. Мова йде про ті випадки, коли за ремонтні роботи та товари платять окремим фірмам за завищеною ціною, в той час коли є й інші підприємства, які можуть надати дешевші пропозиції. Зокрема, Ігор Поліщук навів у приклад ремонт тротуару на проспекті Перемоги, де вартість робіт за словами депутата є явно завищеною ледь не вдвічі.

Таким чином, депутати від групи «Новий Луцьк» пропонують під час позатендерних закупівель на товари, передбачена вартість яких понад 10 тисяч і менше 100 тисяч гривень, повинні супроводжуватись службовими записками, які б обгрунтовували не лише вигідність ціни і якість продукції, а й чому обрано саме цього учасника та чи не має він причетності до органів місцевого самоврядування.

«Це питання дуже важливе. Воно дає можливість проконтролювати хто саме отримує бюджетні кошти, за що і чому.  Це своєрідний спосіб контролю. Такий регламент дозволить заощадити кошти, запобігти їх нераціональному використанню та фінансовому зловживанню», - заявив під час сесії депутат Ігор Поліщук.

Однак, даний проект рішення не всім припав до вподоби. Зокрема Іван Корчук запитав чи юридичний відділ узгоджував це і про який вид відповідальності йде мова. Натомість обранець Анатолій Бірюков заявив, що його колегам повсюди ввижається корупція. Мовляв якщо бачили в чомусь зловживання – то треба було звертатись до відповідних органів.

Натомість Ігор Поліщук наголосив на тому, що новий регламент передбачає разом з тим і посилення відповідальності органів влади, які купують товари та послуги не за власні гроші, а за кошти громади, отримані у вигляді податків тощо. Донині ж чиновники мали змогу вар’ювати позатендерними закупівлями і обирати переможців на власний розсуд.

«Я хочу зазначити, що в Кримінальному кодексі якраз є стаття 364 – зловживання службовим становищем і стаття 366 перевищення службових повноважень», - наголосив Ігор Поліщук.

Однак чомусь більшість депутатів та присутніх у залі чиновників сприйняли таку ідею депутатів від групи «Новий Луцьк» як пропозицію купувати товари та послуги за найнижчими цінами. Так доприкладу заступник міського голови з питань ЖКГ Лариса Соколовська у своєму виступі закцентувала увагу на дешевих китайських товарах. Мовляв не варто обирати низьку ціну бо це свідчить про погану якість продукції.

В той же час, за словами депутата Андрія Осіпова рішення про придбання товару чи послуги під час позатендерних закупівель  має бути не просто справедливим, а ще й ефективним.

«Під справедливістю мається на увазі рішення, яке враховує максимальну кількість інтересів. Рішення повинно бути максимально корисним і максимально ощадним. При цьому, ощадливість не повинна застосовуватися за рахунок якості. Має витримуватись і якість, і ощадливість і якщо річ більш дорожча, але високої якості і тривалого терміну служіння, очевидно що потрібно в інтересах громади обирати таку річ», - заявив Андрій Осіпов.

Таким чином, прийняття проекту рішення «Про засади обрання справедливої ціни при проведенні позатендерних закупівель» викликало в залі засідань жваве обговорення. Разом з тим, депутат Ігор Поліщук наголосив на тому, що це питання вочевидь невигідне промерській більшості, які в певній мірі сприяють підприємствам-монополістам. Попри усе, Андрій Осіпов попросив депутатів підтримати проект рішення і проголосувати «ЗА». Варто зауважити, що на час голосування в сесійній залі лишилось менше 3-х десятків обранців а ряди провладних фракцій майже спорожніли.

В результаті, «ЗА» проголосувало всього 15 депутатів з 32 ніби то присутніх у залі, 1 депутат –  «проти», 4 – утрималось,  а 12 депутатів навіть не спромоглись натиснути жодну кнопку на системі голосування.

Тож рішення не прийняли. Попри це, обранці від депутатської групи «Новий Луцьк» обіцяють не полишати спроб змусити владу відповідати за людські кошти під час закупівлі товарів і послуг на позатендерних процедурах.