Останнім часом почастішали випадки підроблення або заміни номерів вузлів та агрегатів транспортних засобів. Що ж потрібно знати автолюбителям, аби не придбати авто із «перебитими» номерами. Про це пише Вusinessua.

У своїй злочинній діяльності автомобільні зловмисники використовують сучасні технології та навіть комп’ютерні системи. Примітивний кустарний метод заміни номерних позначень агрегатів транспортних засобів правоохоронцями вже майже не фіксується. Процес інтелектуалізації злочинної діяльності призводить до того, що відрізнити заводські позначення від підроблених самотужки – майже неможливо.

Найчастіше змінюють номерні позначення на викрадених транспортних засобах. На автівках з кримінальним минулим зловмисники не лише міняють ідентифікаційний номер і заводську табличку, а й використовують методи заміни номерної деталі та зварювання. Причому нові позначення вирізають з розбитих чи зламаних автомобілів, що підходять за маркою та кольором.

Після проведення робіт по заміні позначень зловмисники замасковують сам факт уварювання. Часто покривають місце зміненої номерної панелі кузова різними твердими смолами, щоб створити видимість так званої антикорозійної обробки. Іноді ж навпаки маскують методом навмисного їх пошкодження корозією.

За даними Управління карного розшуку Полтавщини, з початку року на території області зареєстровано майже 30 кримінальних правопорушень по підробленню номерних вузлів та агрегатів транспортних засобів. На статистику суттєво вплинула нестабільна ситуація на сході нашої країни. Адже багато автомобілів з перебитими номерами були викрадені упродовж останнього року на території проведення антитерористичної операції.

Як не купити автомобіль з підробленими позначеннями, поради дає начальник сектору комплексного дослідження транспортних засобів і документів, що їх супроводжує Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС Полтавщини Олександр Нестеренко:

– При купівлі автомобіля найперше слід звертати увагу на його вартість. Якщо вам пропонують автомобіль за ціною, що значно нижча за ринкову, то це велика вірогідність підроблених номерних агрегатів чи документів. Також перевірте усі ідентифікаційні номерні позначення на кузові та заводських деталях автомобіля із номерами у техпаспорті.

Але найефективніший метод уникнення подібних ситуацій – звернення до кваліфікованих спеціалістів. По області відповідні фахівці-експерти знаходяться при кожному відділенні МРЕВ. У Полтаві потенційний автомобіль можна перевірити за адресою – вул. Половка, 105. Менше, ніж за годину спеціалісти нададуть висновок експертного дослідження. Саме цей документ спростує або ж підтвердить сумніви потенційного власника автомобіля. Вартість експертизи становить близько 200-т гривень для автомобілів іноземного виробництва, та близько 150-ти – для вітчизняних.

Відповідальність за знищення, підробку або заміну номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу передбачена законодавством у статті 290 Кримінального кодексу України. У статті йдеться, що покаранням за вказане діяння є штраф від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.