18 моблізованих волинян, які раніше не проходили службу, склали присягу на вірність українському народу. Чоловіки нестимуть службу на визначених ділянках Луцького прикордонзагону та своєю роботою замінять тих прикордонників, які відправилися боронити терени України від російського агресора на схід.

Урочистості з нагоди мобілізації відбулися на плацу Луцького прикордонного загону сьогодні, 4 серпня, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

У рамках шостої хвилі мобілізації прикордонзагін доукомплектував свій особовий склад, адже частина прикордонників відправилася на схід виконувати бойові завдання. Серед мобілізованих волинян є такі, хто не проходив військової служби, попри те, що є військовозобов’язаними. Чоловіки відбули трьохтижневий курс навчання на полігоні у Володимирі-Волинському, після чого прибули для складання військової присяги у Луцьк. Опісля чоловіків чекає двохтижневий курс навчання, а також місяць залагодження у складі структурної одиниці, у якій ті нестимуть службу.

Кожен з них вже знає, де буде проходити подальшу службу та на якій посаді. Серед мобілізованих волинян було 18 таких, хто не проходив служби у війську. Проте, день прийняття присяги вони називають особливим, який буває раз в житті. А військовий обов’язок – справою честі.

Викладач історії Володимир-Волинського ВПУ Віталій Семенюк каже, що планував стати до українського війська у ході шостої хвилі мобілізації, проте чекав закінчення навчального року. Але отримав повістку і відразу вирішив, що буде служити.

«Військова присяга – це як день народження та день одруження чи день народження дитини. Це - честь для мене і сьогоднішній день я не забуду ніколи в житті і пам’ятатиму як святковий. У нашому взводі немає таких людей, які ховалися б від мобілізації та військової служби. Це обов’язок кожного громадянина, чоловіка – захищати свою державу.

 

Його колега по взводу Віталій Петрук, який 16 років пропрацював у Великоосницькій школі вчителем хімії та інформатики каже, що у такому віці дещо по-іншому сприймаєш військову службу – більш виважено та серйозно. До слова, чоловіку у день складання присяги виповнилось 39 років.

 

«Людина, яка віддана країні, вона завжди є такою – присяга є тільки підтвердженням цього. Не всім щастить, так як мені – у 39 скласти військову присягу та стати до служби. В такому віці жодних складнощів не виникає (зі службою, - авт.). Ти знаєш, куди йдеш, і що тебе чекає», - розповідає Віталій Петрук.

 

Рідні та близькі, які були присутні під час військової присяги, кажуть, що горді тим, що їх чоловіки, сини та брати стали на захист їх спокою у важкий для країни час. Євген Петрук, батько вчителя Віталія Петрука, каже, що син не ховався від мобілізації – як тільки прийшла повістка, той з’явився у військкомат. Чоловік каже, що його переповняє гордість за сина, який тепер став захисником України.

 

Привітав новоспечених військовослужбовців голова Ради організації ветеранів Державної прикордонної служби України Волинської області Аркадій Яворський. Чоловік зауважив, що Луцький прикордонний загін, першим командиром якого він був, є одним з найкращих у країні як у мирний час, так і в часи агресії Росії проти України. А тому висловив сподівання, що новобранці стануть гідною заміною тим, хто поїхав виконувати бойові завдання на схід України.

 

«Я бажаю вам доброї служби, не залежно від того, де вона проходитиме. Сподіваюсь, що ви з честю виконаєте всі покладені на вас завдання – особисто кожен. І з честю, цілі та неушкоджені повернетесь на Волинь, до своїх сімей, у лави Луцького прикордонного загону», - заявив під час урочистої промови генерал-лейтенант Яворський.