Основна причина того, чому люди самотужки не беруться вирішувати спільні проблеми і втілювати хороші ідеї для покращення життя в місті – непоінформованість. В цьому запевняють голови луцьких ОСББ, які стали першими, хто зміг самоорганізуватися в місті для вирішення спільних проблем. 

Саме об’єднання співвласників багатоквартирних будинків почали піднімати на загал комунальні проблеми і шукати найефективніші способи для втілення пропозицій, покликаних покращити якість життя лучан не лише в своєму дворі, а й в різних куточках міста.

Зокрема перші ОСББ, які відмовились від послуг ЖЕКів і організували догляд за своїми багатоповерхівками – стали прикладом того, що принцип «моя хата скраю» - вже не діє. Натомість люди, які прагнуть змін та комфортного середовища проживання, почали об’єднуватись заради спільної справи.

Варто зауважити, що з 1 липня 2015 року в дію вступив Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який фактично дозволим усувати ЖЕКи від керма. Таким чином, увесь будинок (виключаючи квартири, які знаходяться в приватній власності) з прибудинковою територією стають спільною власністю жильців. Однак найцікавіше те, що співвласників будинку зобов’яжуть або створити ОСББ і обрати голову, або ж призначити управителя, який візьме на себе всі функції догляду за багатоповерхівкою.

Однак найбільше обмежує поширення ідеї самоорганізації – погана поінформаваність лучан, які не знають про переваги та перспективи, можливості реалізації ідей та шляхи вирішення проблем власними силами в обхід системності.

На цьому наголосили голови луцьких ОСББ, які зібралися у Фонді Ігоря Палиці «Новий Луцьк», аби обговорити проблеми міста та рівень самоорганізації населення.

Власне, лучани погано поінформовані, що певні проблеми легше вирішити самотужки, організувавшись у певні колективи, адже чи це окремий будинок, чи вулиця, чи мікрорайон – є низка питань і проблем, спільних для всіх мешканців. Своєю чергою, у Фонді Ігоря Палиці ініціюють проект, покликаний підтримати представників ОСББ, як чи не перших серед ініціативних лучан. Допомога зокрема полягатиме у наданні інформації, навчаннях та фінансуванні ідей, спрямованих на покращення умов життя.

«Ми стільки років працюємо над самоорганізацією людей, щоб активізувати їх до роботи, але не завжди виходить. Є проблеми з поганою поінформованістю, що та як треба робити, аби втілити ту чи іншу ідею в життя. Нам часто треба просто порадити і допомогти», - заявила під час зустрічі голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк.

З її слів, життя в місті має багато соціальних проблем, таких як:

- низька якість послуг від комунальних підприємств,

- високі тарифи та ціни,

- відсутність сучасного транспорту в місті,

- сміття, бруд на вулицях,

- поганя дороги, ями,

- знищені дитячі майданчики,

- відсутність інфраструктури,

- низькі зарплати та безробіття,

- будинки без ремонту,

- байдужість лучан.

І кожен сам-по-собі, здебільшого не знає, як з цим боротись. Натомість з появою ОСББ та ОСН люди почали брати в свої руки ініціативу відремонтувати будинок, облаштувати двір чи встановити дитячий майданчик.

Так, до прикладу за останні 10 років з часу появи ОСББ в Луцьку кількість будинкових об’єднань сягнула півтори сотні і на сьогодні становить 15% від усього житлового фонду в місті. Однак створення тих же ОСББ в певній мірі не вигідне владі, оскільки вони масово відмовляються від ЖЕКів і беруться самі обслуговувати свої будинки.

Разом з тим, громадськості мало роз’яснюється, що створення ОСББ дозволить власникам квартир самим контролювати витрати за комунальні послуги з утримання будинку. Така ж ситуація і з ремонтом чи опаленням. Фактично, мешканці будинків не знають які мають права і обов’язки на спільних для всього будинку територіях. Більше того, з виникненням якоїсь ідеї задля покращення життя в місті здебільшого пересічні лучани не знають, як їх втілити.

«Буває так – є кілька ініціативних людей, в яких є пропозиція по облаштуванню спортивного майданчика біля будинку. А не знають, як це зробити - як зібрати кошти, де знайти співфінансування, як обрати підрядника, який це встановить і як в подальшому це задокументувати. Чи наприклад як відремонтувати під’їзд чи підключитись в проект по енергозбереженню. Ніхто з влади цього не підкаже, не проконсультує. І на тому багато ініціатив зупиняється», - наголосила Юлія Сабатюк.

Її думку підтримали й інші голови ОСББ, які зауважили, що добре було б, якби в місті був якийсь консультаційний центр, де фахівці підказували б громаді, як діяти в тих чи інших випадках і як втілювати хороші ідеї в життя.

Натомість радник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Курилюк зауважив, що незабаром у Луцьку відкриються «Офіси розвитку кварталів». В рамках їх роботи надаватимуться вичерпні консультації , громадянам допомагатимуть втілювати в життя корисні ідеї та пропозиції, що підвищуватимуть рівень життя в Луцьку.

«Наша основна місія – віднайти ініціативних людей і допомогти їм втілити зміни в життя. І таких людей можна знайти в об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків. Адже саме ОСББ – це перший приклад об’єднання лучан, які довели, що власними силами і самоорганізованістю можна зробити набагато більше, ніж ЖЕКи. Тож, ми на сьогодні пропонуємо партнерство», - заявив радник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Курилюк.

Разом з тим, він наголосив на тому, що Фонд «Новий Луцьк» прикладе максимум зусиль, аби посилити інформаційну підтримку розвитку ОСН та ОСББ і популяризувати нові можливості, які відкриваються перед громадою. Таким чином, буде випущено серію друкованих матеріалів (газети, брошури та листівки), де лучан інформуватимуть про шляхи втілення ідей та усунення спільних проблем.

А вже незабаром планується відкрити перші «Офіси розвитку кварталів» на вулицях Гордіюк, Соборності, Дружби народів, у мікрорайоні Вересневе та інших. Загалом у місті їх буде близько 10.

Детально про роботу офісів у Фонді поінформують найближчим часом, адже вже на наступному тижні планується їх відкриття.