З 10 до 31 липня в Україні тривала вступна кампанія до вишів. Цього року вона мала декілька особливостей. Зокрема, абітурієнти могли подавати максимум 15 заяв на вступ не більш як у 5 вишів, а також зобов’язані були визначити пріоритетність спеціальності — від 1-го (це найвищий показник) до 15-ти. Відповідно до цього і відбувався вступ до вищих навчальних закладів України. Нині вищі навчальні заклади вже оприлюднили списки зарахованих на навчання осіб. Тож, саме зараз абітурієнти визначаються, куди саме подадуть оригінали документів, - пише ВОДТРК.

У приймальній комісії Східноєвропейського університету не приховують — вибір пріоритетності спеціальності під час вступу для багатьох абітурієнтів у результаті приніс здивування. З цього приводу відповідальний секретар комісії Андрій Слащук зауважує:

«Зрозуміло, що єдина електронна державна система розкидала того абітурієнта по різних місцях. Особа каже, що хотіла б навчатися у нас в Луцьку, а він рекомендований до Рівного чи до іншого міста».

На думку Андрія Слащука, запровадження пріоритетності дещо спрощує роботу приймальної комісії, адже абітурієнти після зарахування визначаються і лише тоді подають оригінали документів в бажаний виш. Так усувається хаос з документами. Водночас, на самих вступників можуть чекати сюрпризи, спричинені тим, куди їх закине державна електронна система.

Додамо, що цього року Східноєвропейський університет отримав заяв на вступ не менше, ніж в попередні роки — понад 19 тисяч. Однак, на жаль, державне замовлення українським вишам суттєво зменшили, зокрема, Лесиному університету — на 15 відсотків.

«Зараз іде процес зарахування за ступенем «бакалавр». На державну форму навчання сьогодні ми завершуємо цей процес і можемо ствердно сказати, що зарахуємо 637 абітурієнтів. Це менше, ніж минулого року. Але мушу зазначити, що всі виші зазнали змін в напрямку зменшення держзамовлення», – розповів Андрій Слащук.

До слова, цього року правом першочергового зарахування скористалися учасники АТО. Найбільше осіб цієї категорії зарахували на напрям підготовки «Правознавсто». На денній та заочній формах навчання там навчатимуться 20 осіб.