Голова кредитної спілки «Кредит плюс» Олеся Вавілова, яку судили за шахрайство, фінансові оборудки та проведення коштів «поза касою», найближчі п'ять років проведе за гратами. Так вирішив Луцький міськрайонний суд.

Ми вже писали про те, що скандальна кредитна спілка «Кредит плюс» була заснована ще 10 років тому і спочатку мала статус громадської організації, а у 2004 році стала кредитною спілкою, та ще й у формі приватної власності, і навіть отримала ліцензію на проведення фінансових операцій.

Через три роки КС «Кредит плюс» позбавили ліцензії, однак діяльності своєї вона не припинила.

Разом з тим усі члени кредитної спілки, чи то вкладники, чи то позичальники, повинні були сплачувати членські внески на кшталт "вступних" або "пайових".

Невідомо скільки часу спілка існувала б і далі, якби одна з вкладниць КС «Кредит плюс» не звернулася до правоохоронних органів із заявою. Жінка довгий час намагалася забрати зі спілки свій депозит, однак щоразу замість грошей чула лише відмовки. Вкладниця запідозрла щось неладне і звернулася до правоохоронних органів з проханням перевірити дяльність кедитної спілки. Через кілька місяців в міліцію з подібними заявами звернулося ще кілька людей.

Тоді прокуратура міста провела перевірку діяльності організації та відкрила кримінальне провадження проти голови КС «Кредит плюс» Олесі Вавілової за фактом шахрайства.

В ході слідства правоохоронці встановили, що жінка заволоділа вкладами лучан на суму 778 427 гривень.

Невдовзі провадження скерували на розгляд до Луцького міськрайонного суду. Сама ж підсудна Олеся Вавілова свою вину, як під час слідства, так і у суді не визнавала.

Жінка свідчила про те, що з 2002 по 2010 рік очолювала спілку. Коли ж «Кредит плюс» позбавили ліцензії, то задля того, аби спілка працювала і надалі - Олеся Вавілова прийняла рішення використовувати пайові внески. Через те, що ліцензію на проведення фінансових операції КС «Кредит плюс» не продовжили, а членські внески закінчилися, спостережна рада спілки вирішила перевести депозитні вклади членів спілки у додаткові пайові внески, аби використовувати їх у діяльності спілки.

При цьому, у значної частини членів спілки були відібрані письмові заяви, у яких вони надали свою згоду на такий перевід коштів. Втім і ті, хто не погодився на таку оборудку своїх грошей більше не бачили, так як адміністрація КС «Кредит плюс» перевела усі депозити на пайові внески.

Крім того, в суді Олеся Вавілова заявила, що усіма фінансовими операціями, оформленням відповідних документів та веденням обліку коштів займалася головний бухгатер спілки, а тому саме вона повинна бути на лаві підсудних.

Втім потерпілі, а їх по справі було аж два десятки, стверджували, що договори з ними укладала саме пані Вавілова. Ба більше - саме обвинувачена дуже часто приймала у вкладників кошти.

Зауважимо, що більшість потерпілих заявили цивільні позови до підсудної, в яких вимагали повернути їм втрачені кошти та відшкодувати моральну шкоду.

При винесенні вироку колегія суддів Луцького міськрайонного суду вирішила стягнути з Олесі Вавілової заявлену потерпілими матеріальну шкоду у повному обсязі, а моральне відшкодування частково.

Тож Луцький міськрайонний суд визнав голову кредитної спілки «Кредит плюс» Олесю Вавілову винною у шахрайстві та заволодінні грошовими коштами вкладників спілки, засудив її до 5 років позбавлення волі та зобов'язав відшкодувати потерпілим матеріальну шкоду на загальну суму 733 000 гривен, а моральну - 128 500 гривень в сукупності. При цьому запобіжний захід Олесі Вавіловій лишили у вигляді особистого зобов'язання.

Зауважимо, що сторони по справі ще мають можливість оскаржити вирок в апеляційному порядку.