У п'ятницю в переддень свята Незалежності України до редакції інтернет-видання «Під прицілом» звернулись лучани зі скаргою про виявлення порушень під час голосування на сайті Луцької міської ради за «Проекти громадських ініціатив». Люди скаржились на стрімке зростання голосів за ініціативи «Створимо новий якісний простір для дітей (Лавренюк П.П.)» та «Дитяча радість (Лавренюк П.П. ).

Люди запідозрили, що голосування було сфальсифковано, а тому стали бити на сполох. 

Ситуацію пояснив секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко. За його словами не всі лучани хочуть голосувати чесно. Тож відділом комп’ютерного забезпечення Луцької міської ради були виявлені порушення - масові голосування з однієї IP адреси. Сотні голосів відправлялись з одного комп’ютера, а це заборонено умовами конкурсу.

Григоренко попередив лучан, що такі голоси будуть анульовані , та закликав перемагати чесно.

«Був такий випадок, що до нас завітала одна жіночка – автор ініціативи зі скаргою, що у неї прибрали багато голосів. Коли їй сказали, що це накручені голоси, сфальшовані, вона сказала: ну, ви прибрали, я все одно домовлюсь із комп’ютерниками, і вони все одно мені накрутять. Це - неправильно, Ми за чесність, за прозорість» - зауважив Сергій Григоренко.

Секретар Луцької міської ради сказав, що на сайти Луцькради вже розміщено інформацію про порушників накрутки і видалення сфальшованих голосів. Також він пояснив, що в нових проектах не завжди можна врахувати всі нюанси. У проекті громадські ініціативи слабким місцем виявилось саме голосування. Проте Сергій Григоренко пообіцяв, що конкурс з часом буде вдосконалено з метою унеможливити порушення.

Проекти громадських ініціатив лучан не будуть дискваліфіковані за накрутку голосів, адже всі вони є суспільно корисними. Проте секретар не виключає можливість повного виключення з конкурсу ініціатив автори яких порушуватимуть правила проведення конкурсу у майбутньому.