П'ять років тому луцький підприємець Юрій Коноваленко взяв в оренду на рік земельну ділянку площею 2 636 кв.м. для будівництва житлового будинку. Однак з того часу орендар гроші в міську казну не платить, а сама влада взагалі про неї забула. 

Фактично ця земельна ділянка на проспекті Молоді, 12а, пустує ще з 2010 року, позаяк її новий орендар чомусь не почав будуватися. Свого часу, через несплату орендної плати, до підприємця мала претензії Луцька ОДПІ. Втім будь-яких інших заходів спрямованих на повернення землі, або стягнення орендної плати міська влада по-нині не вчинила. Тому до літа цього року міський бюджет недоотримав кругленької суми, адже 26 соток - це немалий шмат землі, який і коштує не дешево.

Лише у червні цього року Луцька міська рада спохватилася та негайно звернулася до Господарського суду Волинської області з позовом про повернення земельної ділянки.

В суді юристи міськради взялися переконувати, яким несумлінним орендарем виявився Юрій Коноваленко. Мовляв, і землю не віддає, і гроші за неї не платить. А тому землю у нього треба негайно відібрати і повернути її в комунальну власність.

Сам же Юрій Коноваленко про суди, вочевидь і не знає, адже усі судові повістки поверталися з позначкою «за вказаною адресою не проживає». Виходить, що коли юристи міськради спохватилися повертати міські землі у володіння громади, то підприємця-орендаря вже й «слід простиг».

Кілька разів суд відкладав розгляд справи, адже усім було цікаво почути думку самого Юрія Коноваленко, втім, чергове повідомлення про час та місце розгляду справи знову ж таки повернулося суду без відповіді. Тому волинська Феміда вирішила слухати справу без нього.

Ми спробували з'ясувати у представниці міськради про деталі цієї справи. Зокрема, чому міська рада не намагалася повернути землю раніше і чи раптом не готується вона для передачі новому орендарю.

Втім. на ці питання ми відповіді не отримали. Справа в тому, що від самого початку цю справу вів юрист Луцькради Ігор Андрусяк, а оскільки він нещодавно пішов у відпустку, то до суду скерували його колегу Ліляну Лабінську, яка сьогодні вперше була на судовому засіданні і не зовсім обізнана зі справою. 

Зауважимо, що в юридичному відділі міської ради на сьогодні працює аж 5 юристів. А тому, вочевидь, і не знають що коїться в місті.

Зрештою, суд таки задовольнив позов міської ради і повернув землю в комунальну власність.

Та питання стосовно того, чому 5 років поспіль ділянка була нікому не потрібна і тут враз про неї згадала міська влада - лишається відкритим. Та з огляду на останню практику, у мерії вочевидь почали клопотати про цей шмат землі через появу нових претендентів. Тож цілком ймовірно, що на ділянку на проспекті Молоді, 12а вже знайшовся наступний претендент.