Землі Старого міста хочуть розтягнути по шматках у приватні руки, - розповідає краєзнавець, представник експерної групи Луцькради з питань збереження та розвитку історичного середовища міста Ігор Левчук. Зокрема, мова йде і про скандальне будівництво на Кафедральній,13 поблизу костелу Петра і Павла, яке депутати хочуть знову дозволити.

На закінчення своєї каденції обранці громади намагаються проштовхнути на сесію рішення про узаконення незаконного будівництва у Старому місті, - певен Ігор Левчук. Про це він розповів у коментарі журналістам інтернет-видання «Під прицілом». 

За словами краєзнавця, його навмисно не запросили на комісію Луцької міської ради з питань з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, яка відбулася вчора, 25 серпня, аби проштовхнути на сесію незаконні рішення, що призведуть до руйнування пам’яток культури у Старому місті.

«Йде брудна гра. На Кафедральній,13 об’явилися нові власники. І хоч та земельна ділянка незаконно видана, вони хочуть продовжити оренду», - повідомив Ігор Левчук.

Відомо, що там розміщений скандальний об’єкт нардепа Сергія Мартиняка, який записаний на пані Поцілуй, яка за інформацією ЗМІ, - є матір’ю нардепа.

Проте, за словами експерта, на Кафедральній,13 розміщений унікальний об’єкт. І ще під час минулої сесії було підтримано запит, щоб поставити його в статус пам’ятки.

«Цей запит був підтриманий сесією міської ради і документи пішли на Київ. Але пройшов вже місяць, а реакції ніякої не видно. Там розміщені підвали 16 століття. Ці підвали є унікальними для історії міста, бо ми бачимо під костелом тільки діючі підвали в самому костелі, а ті будівлі, які знаходилися на території Старого міста у нас взагалі нічого немає. Тут іде корупційна гра», - розповідає краєзнавець.

За словами історика, мова йде про те, що у цьому будівництві буцім-то зацікавлена команда нинішнього мера, хоч підтверджень цій інформації наразі немає.

Левчук розповідає, що це робиться для того, аби знищити пам’ятку та «втулити» в охоронну зону п’яти пам’яток багатоповерхівку.

Краєзнавець нагадує, що приблизно 5 років тому управління культури Волинської ОДА говорило про недоцільність цього самого будівництва, бо воно може загрожувати кільком пам’яткам національного значення. В той же час навіть київські фахівці «в шоці від того, як цей об’єкт спотворено».

«Там повне беззаконня. Але так як об’єкт, буде розміщений в природоохоронній зоні, з виглядом на костел, пам’ятки, то на цьому можна заробити великі гроші, якщо продати квартири. Вже рік стоїть розконсервована пам’ятка на, там безхатьки знайшли прихисток, цеглу вибивають старовинну, контролю абсолютно ніякого. Пам’ятку умисно доводять до стану руйнації, знищення, що потім сказати що там нічого немає і можна будуватися», - ділиться думками експерт.

Своє чергою лучанин розповідає, що зацікавлені особи маніпуляціями через комісію намагаються забрати цей об’єкт, договір оренди підмінити. Для того й було створено другу програму, яку експертна група навіть і не бачила.

«Жодного документу нам не дають, хоч секретар Луцької міської ради Григоренко обіцяв, що всі документи, які стосуються історичної спадщини міста будуть надаватися комісії. Йдуть маніпуляції, щоб не доносити інформацію до людей. Ми - як кістка в горлі. За п’ять років тільки на кінець каденції у міській раді створили хоч якусь групу фахівців, які можуть якусь думку висловлювати. І тут робиться все, щоб їх не чути», - певен Ігор Левчук. 

Зі слів краєзнавця в Луцькій міській раді було створено ще одну депутатську групу, що дублює ту, у якій він перебуває. Ігор Левчук мало вірить у добрі намри її представників. 

«По складу того, хто туди входить і знаючи історію тих людей, скільки вони зробили для знищення спадщини, ну, я так бачу, що це просто йде маніпуляція. Це програма, яка виноситься на сесію, вона взагалі ніякій критиці не підлягає. Вона абсолютно нефахова, бездарна і чисто корупційна. Бо там знову йдуть такі питання, як відновлення ринку, пам’ятки, які знищені їх хочуть узаконити, передача приміщень, які незаконно використовуються церквою. Це фактично узаконення беззаконня, яке відбувається зараз», - підсумовує Ігор Левчук.

Також експер розповів, що будуть збирати екстрене засідання експертної ради і будуть щось вирішувати.