Постійна комісія Луцької міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва розглянула питання про відмову у наданні згоди на прийняття у міську комунальну власність захисних споруд цивільного захисту.

На адресу міського голови надійшов лист від регіонального відділення Фонду державного майна України у Волинській області щодо передачі у комунальну власність захисних споруд цивільного захисту. За дорученням заступника міського голови Лариси Соколовської була створена комісія для вивчення стану захисних споруд – трьох бомбосховищ та одного антирадіаційного укриття. Члени комісії дійшли висновку, що стан споруд є незадовільним, тож влада не хоче брати напівзруйновані бомбосховища на баланс.

Чому міська влада не бажає переводити захисні споруди з державної форми власності в комунальну пояснив начальник управління з надзвичайних ситуацій Юрій Кирилюк. Він розповів, що мова йде про захисні споруди для працівників ПАТ «Теремно-хліб», ПП «Тоба», ВАТ «Луцька взуттєва фабрика» та «Луцький автомобільний ринок».

Бомбосховище ПАТ «Теремно-хліб» єдине готове до використання за призначенням. Але воно знаходитися на закритій території, і це ускладнить процес розміщення у ньому лучан. Отже, за словами Кирилюка, мешканцям міста воно не потрібне. До того ж переведення його на баланс міста ускладнить підприємству можливість проводити заходи з експлуатації і утримання сховища.

Інщі бомбосховища, включаючи і антирадіаційне укриття на луцькому авторинку розкомплектовані, знаходяться у занедбаному стані, та непридатні до застосування.

Юрій Кирилюк також додав, що відремонтувати сховища за кошти громади міста нереально, а тому попросив комісію з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва підтримати рішення щодо недоцільності прийняття у комунальну власність цих приміщень.

Голова комісії Юрій Вега підтримав пропозицію, та додав, що вказані укриття знаходяться задалеко від житлових будинків лучан тож і доцільності їх утримувати у міста немає. Таким чином комісія підтримала пропозицію відмовитись від сховищ одноголосно.

Між тим міське управління надзвичайних ситуацій залучило прокуратуру аби змусити балансоутримувачів привести захисні споруди у належний вигляд.