В Україні може з'явитися судовий прецедент, що дозволяє «дочкам» російських банків масово відбирати за борги майно і грошові кошти українських підприємств, що постраждали в результаті анексії півострова.

Повільність українського уряду в питанні юридичної оцінки дій Росії в Криму починає обертатися реальними проблемами для вітчизняних компаній, - передає Вusinessua.

«Якщо банки воюючої з нами держави хочуть збанкрутувати наші провідні підприємства, тим самим викликавши економічні і соціальні заворушення, то в цьому можуть бути задіяні не тільки економічні інтереси самих банків, але і політичне замовлення РФ», — вважає керівник громадської організації по захисту прав споживачів фінансових послуг Василь Дарков.

Прецедентом може стати рішення суду у справі щодо боргів підприємств «Сімферопольський комбінат хлібопродуктів» і «Кримхліб» перед «дочкою» Сбербанка Росії.

Заручниками судового спору стали великі виробники хлібобулочних виробів в Одеській області — «Одеський коровай», «Білгород-Дністровська паляниця» та «Котовський хлібозавод» (входять в Lauffer Group). Всі три одеських підприємства працюють стабільно, забезпечуючи жителів області робочими місцями і стратегічно важливою продукцією. Але вже восени, якщо зміниться власник підприємства, все може помінятися, аж до того, що заводи зупинять свою роботу, припинивши продажу хліба. Причина цього — ПАТ «Дочірній Банк Сбербанку Росії» хоче відібрати в них майно і гроші за борги кримських заводів, які утворилися з вини Російської Федерації.