Вчора, 26 серпня під час чергового засідання Волинського регіонального штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції, директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук уже вдесяте звітувала про стан працевлаштування вимушених переселенців, - пише Волинський інформаційний портал.

До центрів зайнятості Волинської області звернулось 682 внутрішньо переміщені особи, надано статус безробітного 432 особам, 376-м громадянам була призначена виплата допомоги по безробіттю. Станом на 25 серпня соціальні послуги отримує 181 особа, з них у статусі безробітного перебувають 132 особи.

За словами Раїси Кучмук, сприяння зайнятості внутрішньо переміщеним особам включає такі напрями. У базі даних налічується 1112 актуальних вакансій. Станом на 25 серпня знайшла роботу 221 внутрішньо переміщена особа, в тому числі за направленням служби зайнятості 184 особи.

Найбільше внутрішньо переміщених працевлаштовано на підприємства «Кромберг енд Шуберт» (21 особа), Волинську дирекцію «Укрпошта» (5 осіб), «Модерн-Експо» (4 особи), «Фоззі-Фуд» (4 особи), Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги (4 особи), Луцьку картонно-паперову фабрику (4 особи), Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання (3 особи), «М.Ж.К» (3 особи), «Локомотивне ДЕПО Ковель» (3 особи), «Хан-електробау Україна» (3 особи), «Сальве» (2 особи), Луцьке підприємство електротранспорту (2 особи).

З початку роботи з переміщеними особами роботодавці області пропонували 45 вакансій з наданням житла. Станом на 25 серпня вільними залишаються 10 пропозицій роботи з житлом у Луцькому районі: зоотехнік, лікар ветеринарної медицини (2 пропозиції), головний інженер, агроном, оператор з введення даних в ЕОМ, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, підсобний робітник, прибиральник виробничих приміщень.

Наявні 160 пропозицій громадських та інших робіт тимчасового характеру. Залучено до участі 59 переміщених осіб.

Отримали виплату допомоги по безробіттю одноразово для відкриття підприємницької діяльності 8 осіб, з них: - 3 кримчан (реалізація пробіотиків, відкриття молодіжного кафе та салону краси); - 2 донеччан (роздрібна торгівля взуттям і шкіряними виробами в спеціалізованих магазинах та жіночим одягом); - 3 луганчан (надання послуг з фрезерно-гравірувального обробітку та роздрібна торгівля продуктами харчування і промисловими товарами).

Індивідуальний супровід працевлаштованих осіб передбачає психологічну, соціальну та юридичну підтримку працівникам та роботодавцям з питань адаптації на робочому місці, посередницької допомоги у розв'язанні проблем трудових відносин. Проведено опитування працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб.

Станом на 1 серпня із 212 працевлаштованих - 114 осіб працюючих (54%). Серед них: - 79 осіб орендують житло (70%); - 22 особи проживають у родичів (20%); - 7 осіб мають власне житло; - 3 особи житлом забезпечив роботодавець; - 3 особам надано тимчасове житло за сприянням Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області.

Здійснено аналіз причин звільнення після працевлаштування: - 52% - за згодою сторін; - 30% - за власним бажанням без поважних причин; - 14%- по закінченню строку трудового договору; - 4% - інше (за власним бажанням з поважних причин, не приступили до роботи).

Із загальної чисельності внутрішньо переміщених осіб працездатного віку, які мають довідку органів соціального захисту (1598), 1112 осіб ще не звернулись за послугами служби зайнятості. Досліджено основні причини: - здійснюють догляд за дитиною, інвалідом або людиною похилого віку - 245 осіб; - отримали інформацію про послуги служби зайнятості (по телефону, через сільські ради, листами), однак до центрів зайнятості ще не звернулись - 243 особи; - працевлаштовані самостійно, самозайняті або перебувають у відпустці за основним місцем роботи - 240 осіб; - отримують пенсію по інвалідності, пільгову або іншу пенсію - 143 особи; - відсутній зв'язок - 76 осіб; - виїхали за межі регіону - 61 особа; - не бажають отримувати послуги служби зайнятості, роботу не шукають - 52 особи; - навчаються у вищих або професійно-технічних навчальних закладах - 31 особа; - інші (хвороба, планують повернутись на постійне місце проживання, ще не визначились, допологова відпустка, перебування в АТО, мобілізація до Збройних Сил України) - 21 особа.

Директор обласного центру зайнятості зазначила, що сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб здійснюється у співпраці із соціальними партнерами: роботодавцями, громадськими та волонтерськими організаціями, державними структурами, засобами масової інформації. Укладено 29 угод щодо інформаційно-роз'яснювальної роботи для внутрішньо переміщених осіб та їх адаптації до місцевих ринків праці, надання послуг з психологічної підтримки, проведення відповідних тренінгів, консультацій.

Зокрема, активними партнерами стали Волинський обласний Благодійний Фонд «Карітас- Волинь», Обласний координаційний Центр з надання допомоги учасникам АТО та їхнім сім’ям, Громадська організація «Переселенці Криму та Донбасу», Волинська обласна громадська організація «Фундація розвитку громад».

Проводяться психологічні тренінги, створено мобільні групи за участю волонтерів та соціальних партнерів. До працевлаштування внутрішньо переміщених залучаються суб'єкти господарювання, які надають послуги з працевлаштування в Україні, - кадрові агенції.

Станом на 25 серпня проведено 15 зустрічей з священнослужителями, 19 зустрічей з фельдшерами за участю психологів. Саме вони відіграють важливу роль у поверненні постраждалих від військових дій на Сході України до нормального психологічного стану та життя в нових умовах.

Із березня 2015 року в усіх органах соціального захисту населення області функціонують консультаційні пункти центрів зайнятості для надання послуг внутрішньо переміщених осіб. Фахівці обласного центру зайнятості щотижнево беруть участь у роботі Волинського регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються (систематично оновлюється інформація щодо актуальних робочих місць, в тому числі з наданням житла на ринку праці Волині).

Інформація про можливості працевлаштування, історії працевлаштування та працезакріплення на робочому місці внутрішньо переміщених осіб, в тому числі, які мають успіхи у підприємництві, висвітлюються у засобах масової інформації та на веб-сайті обласної служби зайнятості.

Раїса Кучмук також відповіла на запитання щодо порядку організації громадських робіт за участю безробітних, умов роботи жінок з дітьми (запровадження гнучкого графіка праці) та запевнила, що служба зайнятості бере на себе відповідальність за працевлаштування людей із тих сіл, де громада прийняла рішення про закриття початкових шкіл.