Місто Володимир-Волинський – унікальне у своїй історичній суті, стародавній красі та величі. Також воно унікальне і прикордонним місцем розташування – майже зовсім межує з Польщею і недалеко від кордонів з Білоруссю. Окрім того, саме тут – місце дислокації колишньої 51-ї, а тепер 14-ої окремої механізованої бригади.

І саме через усі ці фактори місто нині дуже цікавить не лише істориків та науковців, а й певні групи осіб, яких пов’язують з контрабандою підакцизу та бурштину.

Нинішній міський голова Петро Саганюк вже 17 років керує містом. Про здобутки, напрацювання і плани, а також економічну і соціальну ситуацію в райцентрі мер Володимира-Волинського розказав під час прес-конеренції. Окрім того міський голова прокоментував закиди й звинувачення, які останнім часом скеровують у його бік окремі громадські діячі та політики.


Відео з прес-конференції – телеканалу «Аверс».

Останнім часом в ЗМІ дуже багато публікацій про те, що Ви – міський голова, який не справляється зі своїми обов’язками, за 15 років практично нічого не зробили. Чи є це виправданим, на Вашу думку, прокоментуйте, будь ласка. Чи це виправдано на Вашу думку, чи є якісь недоброзичливці?

Ну, по-перше, відчувається передвиборна гонитва вже. І не секрет в будь-якому колективі на 100 відсотків не будуть всі задоволені. Мені хотілося б, щоб за цими прізвищами, які незадоволені або заявляють себе громадськими активістами, стояли конкретні прізвища і що вони особисто зробили за роки незалежності для міста крім своїх особистих інтересів. Якщо взяти за цей період, що ми – я і моя команда очолюємо громаду в місті, безперечно, про наші справи повинна судити місцева громада. Але я повинен сказати, що за ці роки ми побудували 23 об’єкти – це лише тільки будівництво. Побудований плавальний басейн в місті Володимир-Волинський. Хай би сказали, хто в Україні за роки Незалежності в містечках такого рівня як ми побудував плавальний басейн. Побудований спортивний комплекс, сучасний спортивний комплекс. Ще покійний Борис Петрович Клімчук приїжджав, казав, що ми тут зробимо філіал для волейболістів нашої Волині. Побудована з нуля єдина школа для глухих дітей, в тих коштах це було більше 20-ти мільйонів, там зараз займаються діти, позбавлені слуху з нашої області, є дітки з інших областей. Побудований з нуля корпус першої школи й ряд інших об’єктів. За це час побудовано 9 житлових будинків, освітлено, зроблено реконструкцію 80-ти кілометрів електромереж в місті, за цей період заасфальтовано в місті 30 вулиць, за цей період залучено ряд позабюджетних коштів в громаду міста. Це мається на увазі європейський проект «Чиста вода на Побужжі» - це 2 мільйони євро, переведіть сьогодні, яка це сума. За рахунок цих коштів проведено майже 4 кілометри нового водогону. Зроблено реконструкцію свердловин і обладнання на водоканалі, поставлений новий водозбірник на 2 мільйони літрів, що дає змогу вночі, коли дешева електроенергія, закачувати воду в водозбірник, а вдень, коли дорога електроенергія, її надавати споживачам. Це дало змогу для громади міста не піднімати тарифи на воду. Це відчутна ситуація. І ряд інших об’єктів. Безперечно, за цей період створений державний історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир», реконструйовано і відремонтовано культові споруди національного значення – і Успенський собор, Різдва Христового, і ряд інших об’єктів.

По чистій воді – цей проект реалізовуються, і в цьому році буде освоєно ще десь порядку 15-ти мільйонів гривень, будуть проведено ряд робіт на водозаборі. Наш водозабір складається з декількох складових – північний водозабір, є центральний водозабір. То на північному водозаборі ще буде також виконано ряд робіт.

Зараз працюємо над проектом по залученню коштів з німецькими партнерами на реконструкцію нашого медичного об’єднання. Вартість цього проекту 660 тисяч Євро. Це можете уявити? Це дуже суттєвий проект і він в стадії завершення. Ми вже всі процеси в принципі пройшли, погодили з німецькою стороною, погодили проектно-кошторисну документацію на ремонт лікарні, не секрет, лікарні в більшості не тільки наші, але в районах і в області. Вони будувалися типові, ви самі бачите, з силікатної цегли. Тоді будівельні організації такі були – «Волиньсільбуд». Такі будівельні організації були в містах і в районах. Ці бригади будували і тваринницькі ферми, і соцкультпобут, і лікарні. Сьогодні лікарню, щоб привести її до європейського вигляду, то треба з цього приміщення зробити європейську лікарню. Ми в минулому році на лікарню виділили 2 мільйони гривень: відремонтували неврологічне відділення, встановили томограф, купили нове обладнання в хірургічне відділення, зокрема в реанімацію десь вартістю півмільйона гривень. Я вважаю, що я і моя команда маємо суттєві здобутки, про що сьогодні ми можемо говорити і можуть говорити наші люди.

Приведений до порядку парк Слов’янський, джерела, які там є, впорядковані, і ряд інших об’єктів. Зроблений благоустрій центральної частини міста, прибрана торгівля – всі пам’ятають 98-й рік, торгівля велася скрізь і по всіх закапелках, розвивається малий бізнес – в нас сьогодні є більш як 2,5 тисячі об’єктів господарювання, закладів торгівлі сьогодні є більш як 300, ресторанні заклади більше 35-ти, готель, який був у нас в міській комунальній власності, він був проданий з аукціону і сьогодні в готель можна заїхати подивитися – всі вигоди є, гаряча вода, хороше харчування – я вважаю, що ці моменти зроблені.

Ну от, в цілому і коротенько. Було в нас ряд недобудованих об’єктів. В нас був недобудований об’єкт – адмінприміщення, яке будувалося під партійний комітет в парку Гагаріна. Цей об’єкт стояв, це об’єкт був скандальний, громада не дуже сприймала в ті часи, що його треба добудовувати, ми його переобладнали під житло, там отримали житло військові, добудували всі будинки, які були початі і недобудовані. В нас на сьогодні немає недобудованих об’єктів. Ліквідували ми одні із перших в Україн, - тоді пам’ятаєте, яка була заборгованість, бартери були. Ми одні із перших ліквідували заборгованість по заробітній платі. І я не пам’ятаю дня, щоб в нас заробітна плата з 98 року була хоча би один день прострочена. Зокрема сьогодні в нас бюджет міста виконаний більш як на 160%, що дає змогу сьогодні виконувати ряд робіт по благоустрою міста – і асфальтування дворів, асфальтування вулиць, закупівлі дитячих майданчиків таких типових, закупили бо ці дерев’яні майданчики, вони недовговічні, вони виготовляються, за рік-два виходять з ладу, постійно треба ремонтувати. Ми зараз з львів'янами домовитися про 10 майданчиків, щоб в перспективі поміняти ці майданчики в нашому місті.

В нас місто специфічне, в місті розміщені військове з’єднання, в нас взагалі стояло питання щоб взагалі це з’єднання розформувати, розформований і так був полк сьогодні, є в нас проблема – 25 га землі, яка не використовується, військторг. Військові на наші прохання не реагують, ця територія запущена. Військові її не віддають. Але нам вдалося зберегти військове з’єднання в місті, і в нас і так гарний контакт з військовими, бо ми вважаємо, що Володимир-Волинськ без військових – це як Нововолинськ без шахтарів.

Найбільше запитань на тему коштів. Хотілося б дізнатися, чи вистачає на всі ці проекти, які Ви назвали, коштів міського бюджету, чи доводиться залучати ще інші?

Безперечно, коштів ніколи не буває багато. Ми просили обласну державну адміністрацію, Володимира Петровича, писали і в Мінрегіонбуд, нам би треба було відшкодувати – в минулому році ми перевели три котельні на тверде паливо, це вулиця Луцька гімназія, друга школа, котельня в районі другої школи, лікарні. Переведення цих котелень були здійснені за рахунок державних коштів, і частково за рахунок коштів місцевого бюджету. Ми свою частку виконали, а держава нам не додала мільйон. Нам би хотілося, щоб держава виконала свої зобов’язання, але в зв’язку з тим, що ситуація в минулому році була складна, казначейство не проплачувало таких об'єктів, ця заборгованість залишилася, ми просили, бо губернатор області і всі ратують, щоб об’єкти, які ними реконструюються, будуються, робити спільно. Ми частину грошей, область частину грошей. Але у зв’язку з тим, що в нас є достатньо грошей, то поки що в цьому році ми ні копійки не отримали, використовуємо свої кошти. Ми в цьому році поставили дуже багато енергоощадних вікон, в нас по восьми місяцях передбачається солідне ще перевиконання бюджету, то ми прийняли рішення, що всі заклади освіти – дитячі садочки і школи будуть з новими вікнами пластиковими енергозберігаючими. Це нам ще треба дати додатково десь 800 тисяч гривень. Я думаю. Це нам дасть змогу зекономити енергоносії і використати також ці кошти на розвиток господарства міста.

Петро Данилович, давайте про адміністративну реформу. На Вашу думку, як вона відобразиться на Володимирі Волинському?

Я думаю, що рано чи пізно... Ну, по адмінреформі ми тут ближче до поляків і я свою думку вже не раз висловлював. Я хочу сказати – от поряд місто ГрубешівВ Грубешові є повіт. Ну, я думаю, що повіт чи як його назвати і місто Володимир-Волинський. Є місто Грубешів, і є Грубешівська гміна, яка об’єднує всі села навколо ГрубешоваГрубешівський повіт має 7 гмін. В кожній гміні – від 14-ти до 28-ми сіл, якщо ми сьогодні думаємо, що 2 сільські ради об’єднали і 5-7 сіл, то воно нікуди не стикується, бо вони самі не виживуть. На мій погляд, я б повернувся до тієї схеми, що було ще в 56-му році, що в районі було 3 райони – на території нинішнього району. Це Устилуг, Оваднівський район, який прихвачував частину Турійщини і місто Володимир-Волинськ. І район був цей аж під самі Локачі, Локачинського району, мабуть, такого не було. І треба було б, щоб в громаді, або гміні, як воно буде називатися, було в межах 20-ти тисяч мешканців. Це раз. І друге, громада чи гміна повинна бути так розміщена, куди людям було б зручно доїжджати. Безперечно, добровільно, кожен кулик хвалить своє болото й кожен хоче в себе зберегти своє гніздо. Але тут треба в першу чергу ставити свої інтереси не вище інтересів громади. І якщо в Грубешівському повіті більше 70-ти тисяч жителів, то в них 7 гмін. А в нас 28 тисяч жителів в районі і районів в нас 5. То є різниця, це не так усе просто. Безперечно, реформа повинна йти. І оці повноваження, що передають на місця, ми в цьому році, особливо міста обласного значення, мають можливість отримувати певну суму коштів, мають перевиконання бюджетів. Але я думаю, що воно тимчасово. Бо в нас в панстві так – якщо чуть-чуть вирвався вперед, то потім стараються підрівняти. Я думаю, що в наступному році буде трошки складніше, бо будуть формувати бюджет від тої цифри, яку ми в цьому році тримали.

Маємо зараз таку потребу допомагати нашим бійцям – воїнам, які зараз в зоні проведення антитерористичної операції. Чи долучається до цього Володимир-Волинська міська рада?

Долучається. І не тільки міська рада і голова, а й громада. Ми живемо нашим військовим з’єднанням. І коли вони перші йшли на схід, бо наша бригада 51-ша, хоч вона закінчила розформуванням, але вони перші були, і так з першими поступати не можна. Перші – вони є перші, і воно складно було. Ми допомагали їм відправлятися туди і в формуванні, і в ремонті техніки, і погрузці техніки. Ми тільки коштів використали десь під 800 тисяч гривень для військового з’єднання. Крім того, я не кажу, що громада міста, апарат міської ради весь час відраховував майже кожен місяць свою заробітну плату одноденну. То ми не рахуємо. І в нас по всіх наших допомогах, по кожній копійці є що ми допомогли і куди воно пішло. Це раз.

Друге, бо в нас теж зараз всі рвуть, що ми допомагаємо. І цифри звуть колосальні. А де ж ці речі? В нас повинні подивитися скільки автомобілів пройшло через кордон, і це ніби для спонсорської чи волонтерської допомоги. Я нещодавно питав в заступника командира бригади, які розміщені, бо зараз бригада 14-та під Маріуполем, я кожен день маю розмову, кажу, скільки в вас автомобілів, які поступили? Він каже: 4 тільки. А скільки через кордон пройшло, і де ці автомобілі? В любій біді є категорія людей, які стараються трошки заробити. Але ми бригадою живем, стараємося допомагати оперативно. От зараз останнім часом надавали волонтерську допомогу – 3 км кабелю передали, бо там кабель треба десь електробритву підключити в польових умовах, тільки прибув, зразу треба цемент, треба руберойд. Що вони ще просили третій об'єкт? Але ми за годину часу зразу зібрали і відправили. Ми живемо і турбуємося цією проблемою. Є проблема їх забезпечення житлом. Військовослужбовці, які знаходяться в зоні АТО і сім’ї загиблих, які сьогодні є в місті. Ми тільки 2 квартири зараз придбали, відремонтували квартиру сім’ї Опорової Наді і в нас будується 44-квартирний будинок для військовослужбовців.

Так склалося, що Вас чомусь звинувачують в тому, що Ви сприяєте контрабанді. Прокоментуйте ці речі.

Я хочу сказати: звинувачують чому? Бо я виставив свою принципову позицію по призначенню однієї людини в фіскальну службу. Я не буду називати прізвища, щоб не сказали, що я там звожу рахунки. Ну не можна було призначати людину, яка жодного дня не працювала в фінансових органах, начальником відділу, потім на іншу посаду. Я свою думку висловив. І родичі порахували, що я вчинив трошки неправильно, і вони почали оце обливати брудом і мене, і громаду міста, і мою команду півроку назад. Ми знаємо, що в місті є об’єкт, який займається незаконною торгівлею цигарок і спиртного. Ось тека – два роки листування. Ми два роки пишемо в усі інстанції. Від Генпрокурора, Служби безпеки, Фіскальної служби, Президенту. Тут десь 17 звернень. І відповіді. І ніхто абсолютно не реагує. Так, обов’язок міського голови припинити. По-перше, служби повинні розібратися. Є обов’язок служб, хто за цими речами повинен слідкувати. Як ці цигарки потрапляють, звідки потрапляють, як цей алкоголь потрапляє на територію міста. Одні відписки. От, останній лист я направляв Гунчику 29.05, Шокіну 29.05, прокуратурі... От відповідь фіскальної служби: «Про надання відповіді. Державна фіскальна служба розглянула звернення виконавчого комітету, яке надійшло листом від Генеральної прокуратури. У Волинській області здійснено виїзд 20 липня, за результами якого фактів безліцензійної торгівлі та реалізації немаркованих фальсифікованих напоїв та тютюнових виробів на території міста не виявлено».

Була Самооборона, яка вилучила партію спиртного і сигарет на мільйони грошей. Де ці справи? Хто їх кришує? Вилучили, потім через пару днів знов воно було. Останнє – вилучили, забрали 800 тисяч грошей, автомобілі, сьогодні знову ці автомобілі їздять і вони далі торгують. То що, залишилося взяти автомат міському голові? Я безперечно відповідаю за це, але є ж ті, хто цим повинен займатися і є ті, хто це кришує. То от я думаю, що там і шановний депутат, оточення, яке біля нього є, видимо, попросив. То приїдьте розберіться, попросіть ці служби. Я, в принципі, знаю, хто кришує. І вони всі прекрасно знають. А кришують там недалеко від них. В обласному центрі. От останній раз були, а ви поїдьте сьогодні в будь-який час, і там рейвах, і сигарети, і все. Ну це може хтось навести порядок? То сьогодні хтось кришує в Володимирі. А літаки один і другий, які приземлилися з покійниками і з сигаретами. Де відповіді, що, не можна розібратися? Що, Гунчику треба дати повноваження Москаля? Хай приїжджають розбираються, я не боюся. От тут можна передивитися. Дві папки тільки переписки. І ми напишемо, а все спускають назад сюди. Приїхали, і нічого немає. Всі говорять, що є, а вони кажуть, що нічого немає. Завтра буде Рада оборони облаті, то я підніму це питання. Хай приїжджають, я Гунчика просив в травні місяці, щоб приїхав і відпрацював місто. Що мені, жінок туди посилати? Є ж ті, хто за це отримує зарплату, хто повинен відповідати за ці речі. Є в фіскальній службі цілий підрозділ. Знаєте, рахунки зводити, а я вважаю, що рахунки зводять недобитки Януковича. Бо вони при ньому були, а зараз стараються якось втриматись і їм не цікаво, щоб люди знали про їхні діяння.

Днями народний депутат Ігор Лапін звинуватив Вас у тому, що задіяні в корупційних схемах і відверто їх підтримуєте в місті Володимир-Волинськ. Прокоментуйте, будь ласка це звинувачення.

Ну, по-перше, я поважаю Ігоря. Але я скажу, щоб такі речі говорити політику такого рівня, то треба мати якісь факти. І про це ведеться мова вже півроку. Якщо ти вже півроку говориш або тобі хтось подзвонив... Я знаю, звідки роги ростуть. З його оточення. Якщо в тебе є факти, то будь ласка. Про які корупційні схеми може йти мова. Як я пишу, три роки пишу всім, і я кришую... Оце що я пишу, то оце, мабуть, їм поперек горла. Бо якби я не писав, мабуть, їх би це влаштовувало. Це свідчить про те, що хтось десь там з тої команди трохи підтримує цю фірму. Є митниця, є кордон. На митниці виявлено багато випадків. Ми одне просимо: поможіть розібратися звідки поступають сигарети і спиртне в місто і хто його кришує.

А взагалі така цікавість Ігоря Лапіна – адже він обирався по Луцькому округу...

Я одне хочу сказати – ну, по-перше, Ігорю Лапіну є чим займатися в окрузі. В нас є свій народний депутат. Ми до Ігоря Володимировича постійно звертаємося, до Гузя. Взагалі він постійно цікавиться економікою міста, економікою округу. Він постійно цікавиться питаннями військових, старається так фінансово допомоги. От зараз потрібна копійка на інфекційне відділення, вчора прес-конференцію Ігор давав на тему реконструкції котельні на 6 мільйонів гривень. Взагалі він займається шахтами – йому є чим займатися. Я думаю, сьогодні в такий складний час ми не повинні займатися м’ясоїдством, ми повинні думати як виборювати ту державу. І я думаю, що в Луцьку є не менше проблем, ніж в місті Володимир-Волинськ чи в Ковелі.

Скидається на те, що всі ці звинувачення в Вашу сторону певним чином свідчать про те, що вже почалися передвиборчі перегони. Цьогоріч вони обіцяють бути непростими. Чи готові Ви до цього і чи будете балотуватися на цих виборах?

Я повинен сказати, що такої брудної кампанії як сьогодні не повинно бути в державі, яка хоче бути в Європі. Ми повинні бути всі цивілізованими людьми. Хочеш бути міським головою, подивися на себе і розкажи людям що ти зробив і яка в тебе програма. А брехати, наклепи зводити безпідставні, то це має дуже коротенькі ноги. Послухали і на цьому кінчилося. І якщо так далі буде, то ви ж бачите, я ж не можу так зробити – кинув, пішов, бо вони мене обплювали. Я їм здачу дам. Я і моя команда доведемо, що ми на щось здатні і що ми щось зробимо. То хай вони покажуть що вони зроблять. Не можна так. Ми з кожної цеглини щось тут ліпили і старалися зробити той Володимир. А тут хтось хоче, знаєте, сів в ліфт і зразу на 15-й поверх. Так не буває. Сьогодні хтось зразу з волонтерів у нардепи. Хазяїном хоче бути. Вища освіта, то пише «висча». Пише – сімейний стан – «нормальний». Про які речі можна говорити. І він господар... Та поїдьте подивіться поля цього господаря. Букваря не прочитав. Та можна витягнути де то він вчився, там вище «трійки» оцінки не було. І ми говоримо про якісь речі. Ми сьогодні готові дати дорогу молодим і ми поважаємо молодь. Але хлопці повинні бути реальні. Вже люди не вірять пустим словам. Треба думати як виводити ту державу. Ви думаєте, я чи мої заступники не знають, що нас чекає зима? Що дуже сувора зима чекає. Немає газу, тарифи підняті, ще людям немає «листів щастя», а вони підуть в жовтні місяці. Оце думаю, що так прийшов, порисувався, покрасувався.

Робота міського голови – це важкий кусок хліба. А заробітна плата спеціаліста, головного спеціаліста, начальника відділу – 1218 грн. Ми маємо сьогодні можливість доплачувати, ми начальнику відділу доплачуємо 50%, головному спеціалісту 40%, спеціалісту 30%. Ну але це зарплата – 2000 гривень? В неї є дитина, в неї є сім'я, а ще сама вигодовує дитину, а за хату заплатити, а за що їсти? Я хотів би, щоб ці правителі за 2000 тільки харчувалися. От так би дати одному вождю і другому по 2000 гривень і хай вони за це проживуть. Я не кажу в Києві, хай приїдуть у Володимир, проживуть за 2000. То й народ мусить якось виживати. Безперечно, нам би хотілося, в нас є створене потужне підприємство «Гербор Холдінг», де тисяча людей працює, зарплата біля 4 000, але в нас не працює комбінат молочних продуктів, не працює молочний завод, не працює консервний завод, ми ці проблеми знаємо. Але скажіть мені, будь ласка, от там сьогодні мене звинувачують, от там є один молодий політик. От не працює комбінат молочних продуктів, а кого доїть, скажіть. Комбінат молочних продуктів розрахований на 500 тонн молока на добу. До комбінату молочних продуктів було прив’язано шість районів, в яких було 120 тисяч корів. Сьогодні в районі 700 корів, то кого доїти? Цукровий завод - хай розберуться, хто сприяв, щоб Володимир-Волинський цукровий завод і Горохівський продати жулікам з Івано-Франківська? Там хтось був же, за цим стояв. Я був за те, щоб його купив Ковальчук. І Ковальчук давав певну суму коштів, щоб його купити. Ковальчук з руїни зробив Іваничівський завод. А сьогодні ця банда, яка купила завод, знищила Горохівський завод Мар’янівка, ну, наш ми стараємося реанімувати, бо за рахунок Горохівського, може, наш запустять на наступний рік. Але за цей час втрачена бурякосіюча зона. Якщо в 90-му році район давав 230-240 тисяч тонн буряка! А ще навколишні села – по зав’язку було буряка. А сьогодні цієї зони немає, це ж треба відроджувати все. А консервний завод, в колишній синагозі розмішений. Стіни метрові. Сьогодні кожен копійку рахує, електроенергія дорога, газ дорогий. Сьогодні запустити цей завод, це простіше побудувати модульчик невеличкий, і він швидше окупиться, ніж утримувати новий. Ніхто у збитки не хоче працювати, треба реально на ці речі дивитися. Я старший чоловік, але молоді повинні на ці речі реально дивитися і бачити. От інвестиції – ми залучили 2 мільйони Євро. Хай скажуть, хто в області чи в інших областях залучив такий проект? Сьогодні 660 тисяч Євро – з німцями ведемо переговори. А сажіть, будь ласка, на тверезий розум, хто в палаючу хату вкладає інвестиції? І ми всі говоримо – давайте інвестиції, то ви поїдьте і поговоріть з ними, коли люди перестають вірити.

Ви назвали чимало факторів, які негативні в роботі чиновника. Зокрема, Ваші підлеглі отримують невелику заробітну плату, посада міського голови – це важкий труд, то чому Ви на цій посад 17 років?

По-перше, я вже давно, може, й пішов би з цієї посади. Повірте, мене і мою команду, людей, які за нами стоять, болить місто. І, повірте, мене життя навчило вже, що, якби прийшов лідер сильніший Саганюка, сильніший моєї команди... Просто те, що зробили ми, мені шкода віддавати на поталу, що його роздерибанять. А я це вже бачив. Я був міським головою в 88-92 роках. Коли розвалився Радянський Союз, я був першим головою міста в новоствореній державі. І я як це все валилося. Мене тоді якби здоров’я не підвело, я б, може і з 88-го був би без перерви. Потім я пішов на виробництво. Я був 5 років з 93-го по 98-й очолював держлісгосп, де тисячний колектив. Ми тримали збитковий колектив, ми за 9 місяців цей колектив підняли. Про це можна людей спитати. Я ніколи не думав повертатися на цю посаду. Бо я знаю, що то за посада. Але як прийшли майже всі керівники міста, і кажуть мені: тобі що, не болить, хочеш, виїжджай. І ви бачили в 98-му році місто і сьогодні місто. Я їжджу за кордон, то, безперечно, хотілося б бачити таке місто як ГрубешівЗамость. Але, знаєте, ми в цьому році трошки дихнули, щось можна зробити. Але це залежить не тільки від міського голови, залежить від громади. Ми всі гуртом повинні робити. І сьогодні, якщо буде кандидат такий, кого ми будемо бачити, я особисто, то я йому уступаю. Але якщо буде кандидат, який жодного дня ніде не працював, другий не прочитав букваря, третій підніматися хоче за рахунок того, що він щось ніби зробив під егідою благочестивості і заявляти, що сьогодні на 10 мільйонів здійснили поставок в армію, а фактів немає, ну то давайте. Знаєте, корисливих людей громаді міста не треба. Громада сама розбереться кого вона хоче бачити своїм хазяїном. А зарплата, я скажу, міського голови, в мене 40 років стажу, в мене зарплата 6900. А якщо прийде міський голова без стажу, оберуть, то в нього буде зарплата 4 тисячі гривень. Це треба суперпатріота знайти. В мене забрали пенсію, дали зарплату. Мені б вигідніше було б на пенсію йти, але куди? Що, скажуть, корабель тоне, а він побіг? Я сам моряк. Але в мене принцип: якщо йдеш, за тобою повинно бути щось, слід якийсь залишитися. Ми от вулиці зробили – і Шевченка, і інші. Навіть от ці вулиці передати центральні – і Ковельську, і Луцьку, і Устилузька на баланс держави – це не так просто. Бо, якби ці вулиці були на балансі міста, то я б не робив би бічні вулиці, а латав би тільки ці. Сьогодні через місто проходить 4 тисячі автомобілів.

На завершення розкажіть ще, над чим сьогодні працює міська рада, особисто Ви і що у планах?

По-перше, початок навчального року. Днями ми провели нараду з вчителями і керівниками шкіл, я хочу сказати, що в нас всі школи і дитячі заклади дошкільні готові до навчання. Перше питання – розпочати нормально навчальний рік. Друге питання – серйозна підготовка до зими і опалювального сезону. Зараз іде реконструкція котелень, тепломереж, ремонт бюджетних установ як освіти, медицини і ряду інщих об’єктів. Зараз ми будуємо ряд доріг – вулицю Крушельницького, вулицю Стефаника, завершили будівництво вулиці Цинкаловського, завершили будівництво вулиці Лугової в цьому році, завершили будівництво врешті-решт об’їзної дороги. В нас була проблема: весь вантажний транспорт ішов через місто. В принципі за рахунок місцевого і обласного бюджету. Пробуємо зараз, посилено працюємо по цукровому заводу, завдання такі – його реанімувати і запустити, відбувалася неодноразова зустріч моя і нового керівництва цукрового заводу, ми думаємо. Що на другий рік цукровий завод повинен запрацювати, це додатково 1000 робочих місць. І питання роботи з військовими – завершити будівництво цього будинку військового, 44-квартирного, щоб дійсно допомогти людям. Допомога нашим, які загинули, а в нас їх 11, закріплений кожен працівник міської ради, заступник міського голови і начальники управлінь. Завершення 9-ти місяців, розпочати вдало опалювальний сезон.