Напередодні  початку нового 2015-2016 навчального року представники депутатської групи «Новий Луцьк» організувала брифінг з приводу харчування дітей у луцьких дошкільних навчальних закладів простроченими продуктами.

Голова депутатської групи Андрій Осіпов повідомив, що до нього надійшла анонімна інформація від працівників Луцької міської ради про те, що у 2014-тому році відбувались зловживання у сфері харчування дітей у дитячих садочках.

Депутат розповів, що зловживання були зафіксовані працівниками правоохоронних органів у березні цього року, однак вже тривалий час належного розслідування по даному факту не ведеться.

Наразі відкрите кримінальне провадження за ознаками правопорушення передбаченого ст. 227 кримінального кодексу України – умисне введення в обіг на ринку небезпечної продукції, - розповів Осіпов.

В ході розслідування було встановлено, що протягом 2014-того року підприємець Олександр Понікарчук постачав у ДНЗ міста Луцька м’ясні продукти невстановленого походження, без документів які засвідчують відповідність ДСТУ.

Також слідством було встановлено, що підприємець є переможцем конкурсу управління освіти Луцької міської ради у 2014-тому році із закупівель м’яса. Проте, як розповів депутат Ігор Поліщук, даний підприємець не є виробником. Він закуповує сировину в інших виробників, зокрема на Ковельській заготзбутбазі.

У 2014-тому році підприємцем Понікарчуком було поставлено в ДНЗ  57 590 кг м’яса свинини та 3 528 кг м’яса яловичини, на загальну суму 3 143 242 грн. Матеріали досудового слідства вказують, що Ковельська заготзбутбаза реалізувала підприємцю 42 519 кг свинини і 3 346 кг яловичини. Тобто продовж 2014-того року діти харчувались 15 534 кг м’яса невстановленого походження, на суму 787 000 гривень.

Також встановлено підміну продукції – замість м’яса у садочки постачали дешевші м’ясні напівфабрикати, які містять жири, що неприпустимо для вживання дітей у ДНЗ.

Андрій Осіпов зауважив, що Луцьким міським головою та управлінням науки і освіти Луцької міської ради не було вжито жодних дій по припиненню даних порушень. Депутат впевнений в тому, що Микола Романюк знає про всі обставини даного питання. Осіпов також зауважив, що діяльність несумлінного підприємця не тільки не припинина, але й планується, що він постачатиме м'ясо в ДНЗ у 2015-2016 навчальному році. Він висловив побоювання, що кримінальну справу «спустять на гальмах».

Депутатська група «Новий Луцьк» звернулась до прокурора м. Луцька, та начальника Луцького МВ УМВС України із проханням оприлюднити інформацію про хід розслідування кримінальної справи і дату направлення матеріалів до суду.