Важкопоранений доброволець з Волині вже більше року не може отримати статус учасника АТО. У свою чергу обурення викликав у бійця та його побратимів намір Президента України Петра Порошенка негайно присвоїти такий статус загиблим військовим у кривавих подіях біля Верховної Ради 31 серпня.

Так, заява президента здійняла хвилю невдоволення серед активістів та добровольців, які боронили країну на східних її рубежах. Серед них волинянин Богдан Пташник, який тривалий час воював у складі батальйону «Донбас» та був важко поранений на Сході.

 

Зазначимо, Богдан Пташник - один із небагатьох, а може, і єдиний волинський журналіст, який за власним бажанням пішов на війну не заради професії, а як рядовий боєць. В мережі інтернет знайшов оголошення про набір у добровольчий батальйон «Донбас». Через знайомих дістав контакти в Дніпропетровську, куди й прибув потягом.

Однак, 23 травня біля міста Карлівка колона бійців «Донбасу» втрапила у засідку терористичного загону «Восток». Цей день став трагічною датою для «донбасівців». В нелегкому бою загинули п’ятеро бійців батальйону, Богдан - отримав важке поранення голови й тривалий час перебував у важкому стані. 

За тим слідувало дороговартісне лікування й «війна» з місцевими бюрократами. Відтоді минуло більше року, проте жодному з бійців не надали статусу учасника АТО, щоби сім’ї могли отримати пільги від держави.

Добровольців та інших військових - урівняли у правах ще у квітні цього року. Тоді нардепи не встояли під тиском обурених громадян - добровольчі загони першими стали на захист країни на сході, першими і клали свої життя на передовій. Однак, через невизначений статус герої не мали пільг, їхні родини були безсилими при втраті годувальника.

Як розповів Богдан Пташник кореспонденту інтернет-видання «Під прицілом» закон прийняли, підписав його президент, але добровольці і досі - безправні. Свій статус учасників АТО вони і далі змушені відстоювати по судах.

«Закон підписаний, але не прописаний був механізм отримання статусу учасника бойових дій і пільг. Ми хотіли, щоб було по закону і для всіх добровольців і партизан. Тепер через суд пробуєм, але то приниження - судитися з державою, за яку кров проливав» - зазначив Пташник.