Третього вересня закінчується дія постанови НБУ №354, яка регламентує обмеження на валютному ринку. Нацбанк може несуттєво їх лібералізувати, що може призвести до незначного збільшення волатильності гривні, повідомляє Преса України.

Зазначимо, що обмеження у купівлі валюти та її зняття з рахунків почало діяти з 03.03.2015 року коли НБУ прийняв постанову №160 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України». Дія цієї постанови була продовжена, строком на 3 місяці починаючи з  03 червня коли НБУ прийняв постанову №354 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» Як відомо, завдяки цим постановам було підвищено ліміт на видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати зі 150 000 до 300 000 гривень на добу на одного клієнта.

Також відбулися зміни в купівлі іноземної валюти особами що мають на рахунках у банках кошти в іноземній валюті. Було визначено, що заборона банкам купувати іноземну валюту за дорученням клієнтів-резидентів стосується тих клієнтів, які мають на рахунках у банку понад 25 тис. доларів США, в минулому така заборона стосувалася  тих клієнтів, які мають на рахунках у банку 10 тис. доларів США. До 3 вересня для експортерів діє вимога з обов’язкового продажу 75% валютної виручки. Також лишилися обмеження на зняття готівкової валюти за депозитами до еквівалента 15 тис. грн на добу і з продажу готівкової валюти до еквівалента 3 тис. грн на добу в одні руки. Питання щодо скасування таких обмежень буде обговорюватися лише після  стабілізації валютного ринку. Слід також підкреслити що в серпні цього року НБУ зняв деякі адміністративні обмеження, які були запроваджені раніше для стабілізації кризової ситуації. Так згідно з постановою НБУ від 20.08.2015 №544 розширився перелік виключень щодо переказ юрособами інвалюти на підставі індивідуальних ліцензій НБУ.