Старовинного човна-довбанку, що знайшли біля села Старосілля Маневицького району, вдалося видобути та транспортувати у Маневичі, де знайшлось приміщення, відповідне для його зберігання та консервації. Про це у мережі написав Володимир Чопюк.

«Щасливо склались зорі для унікальної знахідки Волинського краю. Старовинного човна-довбанку, найбільшого, мабуть, в Україні нарешті сьогодні ввечері вдалось видобути і транспортувати у Маневичі, де знайшлось приміщення, відповідне для його зберігання та консервації! Тепер можна і потрібно робити рекламу, бо до цього надважливого моменту надмір уваги, як і паломництво до човна, могли лише нашкодити артефакту, а зламать - не відновиш, річ бо дійсно унікальна, такої довжини човен рідкість, а всякі зіваки-туристи і місцевий люд на ту дивину вилазили фоткатись і спричинили поглиблення тріщини збоку, яка була спочатку не така велика. Довжина майже 12 метрів, стан збереження - шикарний, як для дерева. Вік буде встановлено пізніше. На дні човна під шаром глини, піску і намулу виявився один цікавий залізний предмет - на ньому клейма, що дуже схожі на герби князів Острозьких.

Герої дня - небайдужі громадяни Маневиччини, які відгукнулися на прохання про допомогу директора районного музею пана Петра Хомича. Він у районі чоловік авторитетний - за кілька днів йому вдалося організувати вельми складний процес. Знайшлися вантажівка, підйомний кран, місце для подальшого зберігання і т.д. Далі має бути дуже вартісний у фінансовому вимірі етап очистки і консервації. А фінансів просто немає. Можливо, це прочитає хтось із впливових чи таких, які хочуть ними бути Смайлик «wink» кому небайдужа історія рідного краю.

Хочу звернути увагу на один знаковий момент. ЖОДНА профільна державна установа від обласної чи районної адміністрації не надала ніякої суттєвої допомоги. Навіть управління культури чи обласний музей, яким ця знахідка мала би бути головною подією року просто «відморозилися» - йдеться в повідомленні.