Рома Роїк має вроджену ваду печінку, відсутні жовчовивідні канали. Хлопчику вже робили операцію, після якої виникли ускладнення у вигляді вентилярної грижі. Дитину може врятувати операція по пересадці, яку зроблять в клініці «Центр здоров'я дитини» у Варшаві.

«Вагітність і пологи минули нормально, але через місяць шкіра і білки очей у дитини стали жовтого кольору. У Охматдиті в Києві нам сказали, що в нас вроджений порок печінки, відсутні жовчновивідні шляхи. Ромі зробили першу операцію по формуванню протоків. Після операції другий раз в Київ ми не могли потрапити. Нам сказали, що перша операція Касая нам не допоможе і направили на пересадку. Я боялася робити в Україні, бо знала, яка висока смертність. Була в розпачі, але скоро подзвонили дівчата, які також лікувалися в охматдиті, і запропонували поїхати у Львівську міську дитячу клінічну лікарню», - розповідає Gazeta.ua 28-річна Ольґа, мама дитини.

Сім'я живе у Луцьку. Ольґа разом із чоловіком, 30-річним Андрієм, виховують ще дочку Софію, 4 роки. Народження сина дуже чекали.

«У мене був менший братик, тому я звикла, що у сім'ї має бути двоє діток, щоб не сумували. Тому я і для своєї доці хотіла, щоб у неї був братик чи сестричка і різниця у віці була невелика. Дуже зраділи з чоловіком, коли дізналися, що у нас буде хлопчик», - каже жінка.

Зараз Ольґа з Ромою знаходяться у Львові. Хлопчик добре справляється з лікуванням, іноді батьки навіть можуть його брати на прогулянку або возити додому.

«Після першої операції нам занесли інфекцію, з якою ми вже боремося чотири місяці. Дитина постійно на антибіотиках. Погано зашили животик, виникла вентральна грижа, яку не можна зашити до наступної операції. Його печінка має коричневий колір, а в дітей такого віку вона зазвичай зелена. Ми приймаємо препарати, що дають білок, який печінка не виробляє. Замовляємо сину спеціальне харчування із Німеччини, бо нічим іншим замінити не можна.

Після пересадки таблетки потрібно буде приймати все життя, щоб організм не відторгнув печінку. Але Рома зможе жити нормальним життям. Якщо операцію не зробити, то такі дітки живуть лише півтора року. Нас уже зареєстрували у Варшаві, черкають лише проплати», - ділиться мама.
На операцію треба 80 тисяч євро. З допомогою волонтерів вдалося зібрати 48 тисяч. Самотужки родина таку суму не знайде, тому просять всіх небайдужих допомогти.

Реквізити для допомоги:
Картка «ПриватБанку» № 5168 7572 9389 4897.
Роїк Ольґа Юріївна (мама).