Засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради відбулося вчора, 3 вересня 2015 року, за участі голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, - інформує прес-служба Волинської ОДА.

Зважаючи на те, що цьогоріч право головування у раді отримали представники обласної Федерації профспілок, вела засідання Іванна Дубинка-Філозоф, голова Федерації профспілок області. Також до складу ради окрім представників облдержадміністрації входять представники обласного об’єднання організації роботодавців.

У порядку денному – організаційні питання й не лише. Відтак, погодивши зміни в складі представників сторін та секретаріату територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, перейшли до розгляду питання про формування професійно-освітнього потенціалу області.

Директор обласної служби зайнятості Раїса Кучмук одразу зауважила: професійний потенціал бажає кращого. Поінформувала також, що фахівці обласної служби зайнятості активно працюють, аби змінити ситуацію: з 2008-го на теренах області функціонує зимова агрошкола, безробітні мають можливість перевчитися – отримати додаткову професію, затребувану на ринку праці. Особи старші 45 років мають можливість дістати ваучер на отримання робітничої професії. Як позитивне напрацювання відзначила Раїса Кучмук функціонування центрів кар’єри при вузах.

Зачепили й аграрну тему. Зокрема говорили про наслідки перебудови системи підтримки сільського господарства області відповідно до тих норм, які передбачені нормами Світової організації торгівлі.

- Аграрний сектор – одна із основних бюджетоутворюючих галузей, – підкреслив у виступі директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. – Маємо сподівання, що волинські аграрії зберуть понад мільйон тонн зернових.

Також Юрій Мифодійович коротко поінформував присутніх про стан прав у агропромисловому комплексі Волині, наголосивши на тому, що краяни здатні випускати якісну та конкурентоспроможну продукції.

У результаті вирішили продовжити роз’яснювальну роботу щодо впровадження новітніх технологій в аграрному виробництві, акцентували й на вимозі часу – енергоощадних заходах. Також у рішення ради внесли пункт, яким передбачено необхідність активізувати роботу серед власників особистих селянських господарств щодо створення груп виробників – кооперативів із заготівлі молока, овочевої продукції та картоплі. Мовляв, певні напрацювання вже є і про це говорив Юрій Горбенко. Саме об’єднання у кооперативи дасть можливості залучати грантові кошти, а відтак отримати значно більші можливості для реалізації власних проектів.

Особливо гостра тема – під завісу засідання. Члени територіальної тристоронньої соціально-економічної ради шукали шляхів виходу, позаяк має місце масове вивільнення працівників управління Національного банку України у Волинській обл. Занепокоєння викликав той факт, що працівників Нацбанку завчасно не попередили про звільнення. Зважаючи на те, що врегулювати питання можна виключно на національному рівні, тому вирішили офіційно звернутися до голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої та голови Національної тристоронньої соціально-економічної ради Олександра Окіса з проханням врегулювати ситуацію, керуючись нормами чинного законодавства, й налагодити суспільний діалог.

У документі, зокрема, сказано: «Процес ліквідації всіх територіальних управлінь призведе до масового вивільнення державних службовців, які відповідно до антикорупційного законодавства як такі, що здійснювали контроль за діяльністю банків, протягом року з часу вивільнення не мають права працювати в установах, які контролювали. Таким чином працівники позбавляються права на професію. Крім цього, в умовах складної економічної ситуації в Україні та масового скорочення державних службовців створюється напруга на ринку праці, в тому числі у нашому регіоні».