З липня нафта подешевшала на 25%, бензин - на 3%. Про те, чому мережі АЗС не поспішають знижувати ціни на паливо, розповів аналітик UPECO Олександр Сіренко, пише ЛігаБізнесІнформ.

Якщо в минулому році продавці бензину пояснювали високу вартість палива девальвацією гривні, то на цей раз нафтотрейдери згадали про інший аргументі і неспішне зниження роздрібних цін на падаючому ринку пояснюють дорогими залишками, завезеними за високими цінами. Причому цим поясненням і прикриваються ті, хто може собі дозволити працювати з запасами, і ті, хто налаштував трейдінг «з коліс». На цьому тлі споживачі бензину сказали своє слово. Вже протягом року в Україні падає реалізація палива, дорогий бензин перестали купувати. Залежність ціни від обсягів реалізації нескладно простежити на прикладі 2014 року: за підрахунками консалтингової компанії UPECO, кожна гривня зростання ціни літра палива в минулому році дала мінус 2% в реалізації світлих нафтопродуктів.

Але, очеводно, дану тенденцію помітили не всі власники АЗС, які сьогодні неохоче спускаються вниз по стелі, між собою відзначаючи, що минулий серпень - найрезультативніший за останню п'ятирічку і перекриє збитки компаній у другому кварталі. У підсумку високі ціни неминуче призвели до зниження обсягів. Втративши в реалізації, трейдери кинулися в агресивний маркетинг, роздаючи знижки на паливо, розмір яких у середньому складає 1 гривню на літрі бензину і дизпалива.