З 05 вересня року буде продовжено спрощений пропуск місцевих мешканців 10 прикордонних сіл Рокитнівського району Рівненщини для збору дикоросів на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь, що навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Березове» Луцького загону. Про це повідомляє Держприкордонслужба України.

Згідно з двосторонньою домовленістю представників Луцького та Пінського прикордонних загонів збирачам ягід та грибів з Рокитнівського району Рівненщини дозволено відвідувати білоруські ліси та болота до 15 листопада через облаштовані тимчасові місця пропуску «Познань», «Березове» та «Дроздинь». За сезон збору чорниці в цьому році було пропущено встановленим порядком більше 6 тисяч місцевих жителів, 1200 з яких діти.

Крім цього з 25 серпня рішенням Столінського районного виконавчого комітету Брестської області, відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 21.07.2015 року № 337 «Про питання відвідування заповідника» було визначено щорічну сплату коштів іноземними громадянами за відвідування території заповідника, так у 2015 році - 7 базових величин, у 2016 році - 10 базових величин (1 базова величини складає 180 тисяч білоруських рублів, що в еквіваленті складає 227 гривень).

Тому з 05.09.2015 року при перетині держкордону громадяни України, окрім паспорта і пропуску в прикордонну смугу, повинні пред'явити співробітникам органів прикордонної служби Республіки Білорусь квитанцію про сплату державного мита за відвідування заповідника. У разі відсутності зазначеної квитанції громадянам буде відмовлено в пропуску.

Білоруською стороною зазначено, що сплата коштів за відвідування території заповідника «Ольманські болота» здійснюється громадянами України без вікових обмежень.

Водночас наші сусіди попереджають, що ті громадяни, які проігнорують сплату за відвідування заповідника та вирішать порушити кордон в обхід пунктів пропуску, будуть притягнуті до відповідальності згідно чинного законодавства Республіки Білорусь, а це згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення Республіки Білорусь карається штрафом у розмірі від 10 до 100 базових величин. Порушення державного кордону протягом року повторно тягне за собою вже кримінальну відповідальність. Порушникам будуть анулювати перепустки в прикордонну смугу, що позбавляє їх права перетинати кордон в сезонних місцях пропуску для збору дикоросів протягом року.

Крім цього наявність квитанцій про сплату коштів у іноземних громадян за відвідування території заповідника під час рейдів будуть контролювати співробітники Столінської районної інспекції природних ресурсів та охорони навколишнього середовища, заказників «Середня Прип’ять» та «Ольманські болота» Поліського та Столінського лісгоспів.