В Україні з 5 вересня офіційно стартує виборчий процес чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, який відбудеться 25 жовтня.

Оголошення про початок виборчого процесу чергових місцевих виборів не стосується депутатів районних рад у місті Києві, - йдеться в повідомленні Центральної виборчої комісії.

Вибори депутатів районних рад у місті Києві призначено на 27 березня 2016 року.

Відповідно до постанови ЦВК не проводитимуться вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Крім того, ЦВК визначила перелік місцевих рад Донецької та Луганської областей на території, підконтрольній Україні, де місцеві вибори 25 жовтня не відбудуться.

Встановлено неможливість проведення виборів до 91 місцевої ради Донецької області та 31 місцевої ради Луганської області.

Місцеві вибори не проводитимуться, зокрема, на Донеччині у Дебальцевому, Костянтинівці, Авдіївці, Аретемівську та населених пунктах семи районів. На Луганщині - у Щасті, Попасній та інших населених пунктах Новоайдарського, Попаснянського та Станично-Луганського районів.

Таке рішення ЦВК ухвалила на основі подання Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій в якому пояснюється, що відповідні військово-цивільні адміністрації не в змозі забезпечити належну безпеку громадян України під час проведення чергових місцевих виборів 25 жовтня.

Відповідно до закону «Про місцеві вибори», вибори відбудуться за пропорційною системою, а сільських та селищних рад - за мажоритарною системою. Закон виключає участь політичних блоків.

Крім того, встановлено 5% виборчий бар'єр для партій (на виборах у 2010 році діяв 3% бар'єр).