Цього року батьки школярів 4-х і 7-х класів зіткнулися з новою проблемою: у школах ще не видали учням підручники по новій програмі, але видавництва вже продають їх в книгарнях.

Про це повідомляє «Преса України».

По всій Україні десять днів назад всі школярі розпочали новий навчальних рік. Проте 4-им і 7-им класам підручники, передбачені новою програмою, так і не видали. Видавництва ще не надрукували державне замовлення, але комерційна партія вже поступила у вільний продаж.

Попри чинне законодавство, згідно з яким видавництва не мають права починати продаж підручників, які ще не надруковані за держзамовленням, в книгарнях вже можна придбати навчальні посібники.

Таким чином видавництва двічі отримують прибутки: від Міністерства освіти і науки та від батьків.

Багато із батьків учнів не поспішають купувати підручники тому, що середня ціна на один підручник складає 60 гривень, а предметів у школярів близько 15. Ось і вчаться діти за підручниками десятирічної давнини, або ж самостійно друкують із сайтів МОН.

Дирекція шкіл не зобов’язує батьків купувати нові підручники: «У нас видані старі підручники, а до початку другої чверті мають надійти нові, абсолютно безкоштовно», але й забороняти ніхто не збирається.

До слова, волинські учні 4-их і 7-их класів лише у жовтні зможуть отримати нові підручники. Через відсутність коштів їх не надрукували вчасно.

Частину грошей на нові підручники зі своїх зарплат виділили народні депутати, решту – шукала місцева влада. Батькам нічого доплачувати не доведеться. У вересні дітей ще навчатимуть за старими підручниками, а вже у жовтні всіх обіцяють забезпечити новими.