Комунальна сфера, попри певний занепад, все-таки лишається однією з найприбутковіших галузей. В тому числі і для приватних фірм, які активно намагаються влізти у бюджетний кошик і прихопити собі мільйон-другий за рахунок якогось тендеру. Це не дивно, адже асигнування ростуть, а комунальні підприємства лише занепадають. Тотальна приватизація та безлад у сфері державних закупівель призвели до появи фірм-одноденок та підприємств, єдиним завданням яких є дерибан бюджетних грошей з мінімальними фізичними затратами. Не секрет, що на цьому наживаються і чиновники, які лобіюють інтереси певних бізнес-структур. Згодом, коли фірми завершують свою «місію» - їх закривають, або ж вони банкрутують з мільйонними боргами.

Така доля спіткала і приватне підприємство «Дисконт плюс», яке свого часу отримало з казни не один мільйон. Зокрема, у липні цього року було порушено справу про банкрутство цієї фірми через несплату податкового боргу на суму в 1,2 мільйона гривень. Податки податками, але окрім цього «Дисконт Плюс» лишило по собі на Волині поганенький слід. Про це, напевно, воліли б мовчати окремі люди, та причетність певних осіб до «темних» справ цієї фірми лише викликає появу все нових і нових питань. Тож хто заробив на ПП «Дисконт Плюс» та як так сталось, що «успішне» підприємство нажило сумнівної слави і тепер банкрутує з мільйоном податкового боргу?

Про «дисконтне» завищення цін і бюджетні розтрати

Приватне підприємство «Дисконт Плюс», попри те, що було засноване у 2005 році, найактивніше свою діяльність розгорнуло на Волині лише останніми роками. І, не зважаючи на 10 річний досвід роботи, слава за ним не надто гарна.  І як не дивно, та лише за останні 5 років в області виникло з десяток скандалів, де фігурувало це підприємство. Зокрема, ПП «Дисконт Плюс» неодноразово підловлювали на завищенні цін та розтраті бюджетних коштів у великих розмірах. Одним з найгучніших випадків стало стягнення 44 тисяч гривень з приватного підприємства, які було безпідставно нараховано за виконані ремонтні роботи у Руденському психоневрологічному інтернаті, що в Любомльському районі. Власне, після ревізії Державної фінансової інспекції було встановлено, що ПП «Дисконт Плюс» безпідставно завищило вартість та обсяг виконаних робіт за договорами 2009-2010 років. Тож такими діями Руденському психоневрологічному інтернату, де підприємство проводило поточний ремонт відділення для лежачих хворих та капітальний ремонт сходової клітки адміністративного корпусу, було завдано збитків на суму 43,9 тисяч гривень. Тож Господарський суд Волинської області постановив стягнути з «Дисконт Плюс» вказану суму.

Однак це не єдиний випадок. Аналогічна ситуація склалася і в Берестечківському психоневрологічному інтернаті, де ПП «Дисконт Плюс» також виконувало певні ремонтні роботи. Як слідує з акту ревізії Контрольно-ревізійного управління у Волинській області за 6.11.2009 р. в фінансово-господарській діяльності інтернату було виявлено порушення на суму 142 246,36, які виховний заклад понесло через співпрацю з ПП «Дисконт Плюс». В результаті, на початку жовтня 2010 року Господарський суд Волинської області довів завищення цін та безпідставність їх нарахування і виніс рішення про стягнення з привтаного підприємства на користь інтернату 142 тис. грн. «Дисконт плюс» вирішив оскаржити рішення, однак суд відмовив їм.

У такий же спосіб  ПП «Дисконт Плюс» накрутило ціни на вартість робіт під час ремонту Головненської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. Зокрема,  здійснюючи реконструкцію дизельної станції під спортивний зал у 2009 році підприємство завищило ціни майже на 15 тисяч гривень.

«Засвітилось» це підприємство й у Волинському обласному санаторії матері і дитини «Турія». Зокрема,  Контрольно-ревізійний відділ у Володимир-Волинському районі провів ревізію фінансово-господарської діяльності оздоровчого закладу за період з 01.07.2008р. по 01.07.2010р. У ході даної ревізії було встановлено завищення вартості виконаних робіт ПП «Дисконт Плюс» на 25 925,16 грн. за кількома договорами підряду. Тож суд знову ж таки зобов’язав підприємство повернути «Турії» відповідну суму.

Та чи не найбільше ПП «заробило» на Луцькому геріатричному пансіонаті. Цією справою навіть займалась прокуратура області. Це й не дивно, адже контролюючі органи виявили, що приватному підприємству «Дисконт Плюс» внаслідок завищення вартості ремонтно-будівельних робіт житлового корпусу Луцького геріатричного пансіонату було зайво виплачено кошти в сумі 262 632,72грн.

Свого часу ПП «Дисконт Плюс» активно брало участь у різного роду тендерах та торгах на ремонтні роботи та реконструкції соціальних об’єктів за бюджетні кошти. Тож у руках власників «крутились» мільйони. А як відомо -  де мільйони, там і кілька тисяч може загубитись. Та як виявилось, ПП «Дисконт Плюс» далеко не завжди вигравало тендери законно. Зокрема, Антимонопольний комітет кілька років тому притягував керівництво підприємства до відповідальності за порушення конкуренційного законодавства. Було встановлено, що у 2008 році «Дисконт Плюс», ПП «Консоль» та ТзОВ «Континенталь» на відкритих торгах на закупівлю робіт з реконструкції дизельної станції під спортзал у Головненській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті узгоджували свою поведінку, в результаті чого саме «Дисконт Плюс» здобуло перемогу. Антимонопольники довели, що це антиконкурентні дії, а тому наклали на директора підприємства Ігоря Швеця штраф у розмірі 6 000,00 грн. штрафу та 8 000.00 грн. пені. З огляду на усі діяння підприємства стає зрозуміло, що саме цей чоловік відіграв в усьому одну з провідних ролей. Однак про все попорядку…

Приватне прибирання, або чиї тенедри і хто сам собі «швець»

Приватне підприємство «Дисконт Плюс» у Луцьку більше знають в галузі «клінінгу», адже саме ця фірма свого часу «рятувала» комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс» своєю надсучасною європейською технікою для прибирання. Зокрема, луцькі комунальники вигравши у 2009 році тендер виявили, що не в змозі справитись з очищенням вулиць від сміття самостійно, а тому взяли у «Дисконт Плюс» в оренду техніку – багатофункціональні машини-пилососи.

«Луцькспецкомунтранс» не міг дозволити собі придбати таку сміттєзбиральну машину, адже її ціна в Німеччині сягала 100 тисяч євро. Варто зауважити, що лучани неодноразово нарікали, що ті машини здіймають страшний шум, а ще й не прибирають, а тільки здіймають пил. Мовляв, посередині лише розмітають дороги, а сміття згрібають обабіч дороги.

Ці питання гаряче обговорювались у ЗМІ, оскільки інтереси ПП «Дисконт Плюс» та ще кількох дотичних фірм активно відстоював тодішній директор департаменту ЖКГ Луцької міськради Владислав Стемковський. Подейкують, що саме цей посадовець товаришував з тодішнім директором, а фактично власником цього приватного підприємства Ігорем Швецем. Тож паралельно участь у тендерах, які оголошував департамент ЖКГ Луцька почали брати участь й інші фірми, які пов’язували з директором «Дисконт Плюс». Серед таких – ПП «Руфусів» та «Луцьк-комунал-сервіс», які свого часу теж активно займались прибиранням вулиць міста за бюджетні мільйони.

У ЗМІ писали, що звільнення з посади Владислава Стемковського пов’язане саме з порушеннями, за які фірми Швеця почали притягувати до відповідальності. Мовляв це неабияк попсувало авторитет віце-мера, тож він успішно переїхав до Тернополя і вже там продовжив свою комунальну діяльність за рахунок аналогічних фірм. Таким чином, він поволі перетягнув за собою і комунальні фірми Ігоря Швеця. Це в чергове підтверджує зв’язки колишнього віце-мера Луцька і бізнесмена. Разом з тим, варто зауважити, що і в Тернополі дует Стемковський-Швець «наплодили» кілька фірм, таких як ТзОВ «Тернопіль Комунал Сервіс» та «Теркомуналсервіс», які вигравали тендеру на утримання шляхово-мостового господарства. Директором того ТзОВ «ТКС» виявився Ігор Швець, а власником – його дружина Ірина. Коли ж у Тернополі пішли чутки про не надто гарну репутацію цих фірм та причетність Владислава Стемковського до успішної діяльності фірм луцького бізнесмена, заступник директора  «Тернопіль Комунал Сервіс» Микола Корчак заявив, що не знає про таку фірму, як «Дисконт Плюс». Та коли йому нагадали про проблеми цієї фірми з прокуратурою, він відповів, що цієї фірми вже давно немає. Щоправда, вона на папері існує по нині і лише влітку 2015-го, як ми зауважували вище, було порушено справу про банкрутство. У Тернополі підприємство Швеця-Стемковського не надто справило враження на мешканців якістю виконаних робіт, адже за свідченнями місцевих журналістів, місто прибиралось нашвидкоруч нерозмитненими машинами без номерних знаків

Натомість ТзОВ «Теркомуналсервіс», на якому також провадить свою діяльність Ігор Швець, «засвітилось» на Волині. Поява фірми ознаменувалась гучним скандалом у тендерній сфері. Зокрема, саме ця фірма виграла відкриті оголошені наприкінці 2014 року Департаментом ЖКГ Луцької міської ради на закупівлю послуг щодо прибирання вулиць Луцька на 2015 рік. Зокрема, найменшу пропозицію висунуло  ТзОВ «Теркомуналсервіс» - 7 312 956,49 грн.

Однак громадські активісти, з’ясувавши причетність Ігоря Швеця, перевірили результати конкурсних торгів і виявили обставини, які свідчать про антиконкурентну змову, корупційні дії та порушення чинного законодавства під час проведення цієї закупівлі. Виявилось, що «Теркомуналсервіс» зареєстроване за 3 місяці до проведення тендеру за адресою м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 18, оф. 105/6. Засновником цієї юридичної особи є – Швець Ігор Вікторович.

Водночас, за цією ж адресою зареєстровано ТзОВ «Тернопіль комунал сервіс», керівником якого є той же Швець Ігор Вікторович. До слова, останнє підприємство вже штрафували антимонопольники на 50 тисяч гривень за порушення законодавства. 

Також Ігор Швець мав причетність до маловідомої фірми «Екотрансбудінвест», зареєстрованої за тією ж адресою в селі Зміїнець, що й ПП «Дисконт Плюс». Однак на сьогодні серед засновників та керівництва – Прокопюк Валерій Васильович та Ковтонюк Надія Оксентіїівна.

Що ж до самої дирекції, то вони заслуговують на окрему розповідь…

Хто уник і податків, і відповідальності за кримінал

Сумнівну, а подекуди й «темну» діяльність приватного підприємства «Дисконт Плюс» підтверджує також і те, що свого часу на керівництво фірми і службовців управління капітального будівництва Луцької міської ради заводили кримінал. Зокрема, прокуратура Луцького району порушувала справу за фактом розтрати бюджетних коштів в великих розмірах шляхом зловживання владою або службовим становищем та службового підроблення, які спричинили тяжкі наслідки. До цього призвели результати проведеної перевірки правомірності використання бюджетних коштів при виконанні будівельних робіт у 2012 році з реконструкції та розширення ділянки складування полігону твердих побутових відходів в селі Брище Луцького району. Значний обсяг робіт по договору на загальну суму 2,8 млн. гривень виконувало ПП «Дисконт Плюс». Однак працівники прокуратури Луцького району виявили факт виконання будівельниками фірми робіт, які не передбачені проектно-кошторисною документацією на суму 209, 5 тис. гривень. За цим мали слідкувати службовці управління капітального будівництва Луцької міської ради. Чиновники добре знали, що об’єми та вартість таких будівельних робіт не відповідають дійсності, але відповідні документи підписали, склавши фіктивні акти виконаних робіт. І так само незаконно перерахували чималі бюджетні кошти в сумі 209, 5 тис. гривень, завдавши значних втрат державному бюджету.

Окрім цього, 31 серпня 2012 року у Луцькому міськрайонному суді відбувся розгляд кримінальної справи про обвинувачення директора ПП «Дисконт Плюс» у підробці, розтраті та привласненні майна, шляхом зловживання службовим становищем. Та він оперативно надіслав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності внаслідок акту амністії. Тож провадження у справі закрили.

Не менш цікавим є й те, що проти директора ПП «Дисконт Плюс» порушували кримінальне провадження по факту ухилення від сплати податків. Порушувати, то порушували, однак вже 17 червня 2013 року Луцький міськрайонний суд розглянувши клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України виніс ухвалу про закриття цього провадження щодо посадової особи. Підозрюваний, будучи службовою особою - директором та головним бухгалтером приватного підприємства «Дисконт Плюс» - в період з січня по грудень 2010 року, умисно  ухилився від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток.

Щодо цього, то у реєстрі судових рішень можна знайти цьому підтвердження. Зокрема, згідно судових протоколів, в ухиленні від сплати податків директору допомагало фіктивне ТзОВ «Медео-Захід», яке проводило з ПП «Дисконт Плюс» неправдиві операції та видавало підроблені документи на постачання товарів і послуг. Тож при складанні податкової звітності (декларацій з податку на додану вартість за січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2010 року) за рахунок таких фіктивних операцій було безпідставно завищено валові витрати та податковий кредит, внаслідок чого підприємством було не нараховано та не сплачено до бюджету податків на загальну суму 842 082 гривень.

Проте, директор ПП «Дисконт Плюс» так і не відповів за ухилення від сплати податків, оскільки з часу вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки. Таким чином, його звільнили від кримінальної відповідальності, а провадження закрили.

Однак, на цьому справа не закінчилась. Вже у жовтні 2013 року слідчі в рамках розслідування аналогічного злочину по ухиленню від сплати податків директорм ПП «Дисконт Плюс» вирішили отримати дозвіл на доступ до рахунків фірми у ПАТ «ПУМБ», ПАТ «ВТБ Банк», АТ «УкрСиббанк», ПАТ КБ «Надра»  із відображенням надходження та списання грошових коштів по рахунках  з 01.01.2011 по 2013 рік. повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти. На думку слідчого, ці документи можуть підтвердити інформацію щодо реального фінансового стану підприємства. З огляду на кримінальне минуле директора ПП «Дисконт Плюс» знову запідозрили в ухиленні від сплати податків. Саме це, вочевидь, і стало причиною росту податкової заборгованості підприємства, яка в подальшому призвела до банкрутства.

Трішки про «Руфусів» і можливу спробу фіктивного банкрутства

Досить цікаво виглядають також відносини ПП «Дисконт Плюс» та ПП «Руфусів», які фактично належать одним і тим же власникам. Варто зауважити, що ПП «Руфусів» свого часу було зареєстроване на Зінаїду Швець, а потім її змінив Юрій Пилипчук, який був попереднім керівником ТзОВ «Тернопіль комунал сервіс», про яке ми згадували вище.

Зокрема, на початку минулого року Луцький міськрайонний суд виніс ухвалу про відкриття провадження за позовом приватного підприємства «Руфусів» до «Дисконт Плюс» про стягнення заборгованості. Тож вже 11 лютого 2014 було винесено рішення про стягнення 316 302  грн. Як виявилось, колись обидва підприємства уклали договір купівлі-продажу товарів на суму 403 987 грн. 13 коп. ПП «Дисконт Плюс» частково оплатило вартість товару в сумі 87 685 грн. 00коп. Решту коштів – 316 тисяч воно лишилось винним. Для суддів навіть показали поручителя, який гарантував повернення боргу, однак по сьогодні «Дисконт Плюс» його не погасило. В той же час, про взаємну причетність фірм та власників, чомусь ніхто не згадав.

За словами знавців «банкрутних справ» подібні дії скидаються радше на невдалий план фіктивного банкрутства, а не на реальну фінансово-господарську співпрацю двох окремих підприємств. Тож цілком ймовірно, що власники ще тоді намагались у такий спосіб визнати ПП «Дисконт Плюс» банкрутом і уникнути відповідальності за несплату мільйонних податків.

Податки по «дисконту», або хто відміняв борги

Питання сплати податків для ПП «Дисконт Плюс» вочевидь виявилось досить болючим. Ну ніяк дирекція не хотіла прощатись з коштами, які діставались їм часто сумнівними шляхами. Зокрема, першу вимогу про стягнення податкового боргу через суд Луцька ОДПІ висунула ще на початку 2013 року. Так, 20 лютого, Волинський окружний адмінсуд відкрив провадження про стягнення заборгованості по сплаті податків. Вочевидь, справа затягнулася, оскільки в реєстрі судових рішень так і не знайшлось підтвердження про остаточне стягнення. Натомість вже через рік - 3 лютого 2014 року окружний адмінсуд відкриває аналогічне провадження про стягнення з ПП «Дисконт Плюс» податкового боргу у сумі 1 188 751 грн.  а саме: по податку на додану вартість у сумі 535063,68 грн., по податку на прибуток приватних підприємств у сумі 650659,88 грн. та по податку на доходи найманих працівників у сумі 3028,12 грн. Вже з цієї ухвали стає зрозуміло, що після першого позову було стягнуто з рахунків підприємства на користь Державного бюджету України податковий борг у сумі 272 537,85 грн. Тож за «Дисконт Плюс» лишилась заборгованість в сумі майже 1,2 млн. грн.

Позов задовольнили повністю. Однак по нині дирекція ПП «Дисконт Плюс» податкові борги не погасила. Таким чином, 20 липня цього року Луцька  ОДПІ не дочекавшись ні копійки – подала до Господарського суду Волинської області позов про визнання приватного підприємства «Дисконт плюс» банкрутом. Таким чином, вже введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та розпочато процедуру розпорядження майном боржника.

Розпорядником майна приватного підприємства «Дисконт плюс» призначено арбітражного керуючого Валерія Григор'єва.

Луцькою ОДПІ з метою примусового стягнення податкового боргу банкам «УкрСиббанк»,  ПАТ «ПУМБ», ПАТ «КБ «Надра», ПАТ «ВТБ Банк» були виставленні інкасові доручення, які були повернуті відповідними банками по причині відсутності коштів для задоволення вимог стягувача. На момент подання заяви про реєстр вимог кредиторів стало відомо, що Луцькій ОДПІ підприємство завинило  1 168 525 гривень податкового боргу. Однак, до суду ніхто з представників фірми не з'явився. За словами арбітражного керуючого Валерія Григор'єва вже сформовано реєстр вимог кредиторів, тож головуючий по справі суддя Петро Слободян у понеділок вже його затвердив. Натомість по нині ніхто з представників фірми на слухання не з’явився. Ба більше – арбітражний керуючий ніяк не може встановити керівництво фірми, оскільки не може знайти місце перебування ПП «Дисконт Плюс» через відсутність за місцем реєстрації.

Нічийний дисконт, або хто «вшивається» від відповідальності

Кому насправді належить приватне підприємство «Дисконт Плюс» - таємниця за сімома замками. Вочевидь, це все-таки родинний бізнес, до якого має причетність і Ігор Швець, і сам Владислав Стемковський. Подейкують, що екс-начальник департаменту ЖКГ Луцька та тодішній віце-мер в одній особі, має наміри балотуватись у мери Луцька.

Тим не менше, на самих початках, як свідчать старі реєстри юридичних осіб, фірма належала родині Рожків. Зокрема, заснував його Олександр Рожко. Згодом в реєстрі судових рішень можна знайти одну з перших справ, які розглядав Луцький міськрайонний суд по ПП «Дисконт Плюс». Зокрема, жінка позивалась в інтересах сина до батьків свого покійного чоловіка про визнання права власності на спадкове майно. Мовляв після смерті чоловіка відкрилась спадщина, яка складається з корпоративних прав на приватне підприємство «Дисконт Плюс». Проте нотаріус відмовився видавати свідоцтво про право спадщини, оскільки в Статуті підприємства не вказані частки співвласників. Тож жінка просила суд визнати за нею та неповнолітнім сином право власності на корпоративні права у приватному підприємстві «Дисконт Плюс» - їй 62, 5 %, а синові 37, 5 %. (по 1/2 частці). Вочевидь батьки покійного власника були не проти, оскільки навіть не з’явились на слухання. В подальшому, у старих реєстрах юридичних та фізичних осіб-підприємців можна знайти серед засновників та керівників підприємства таку собі Ірину Леонідівну та Іллю Олександровича Рожко, які, вочевидь, і є тими членами сім’ї, що через суд добились визнання права на спадкове майно. Разом з тим, серед засновників також зустрічаються такі особи, як Мельник Микола Миколайович, Гарькавий Андрій Борисович і той же Швець Ігор Вікторович.

На сьогодні, згідно нових даних, внесених до ЄДР юридичних та фізичних осіб підприємців, офіційно директорм є саме Ігор Швець.

Що ж до засновників, то серед них і далі є Ілля Рожко та Ірина Леонідівна. Однак тепер жінка, яка, вочевидь, і є вдовою про яку згадувалось вище, фігурує під прізвищем Мельник.

Фірму було засновано у селі Зміїнець Луцького району по вулиці Луцькій, 52а. Наразі ж вона зареєстрована у тому ж селі, проте по вулиці Васильківська будинок 2. Та разом з тим, фактично фірма знаходилась на пр-ті Волі, 50, кв 31, а також на вулиці Дубнівська, 22.

Ми намагалися зв’язатися з Ігорем Швецем аби отримати коментарі з цього приводу. Однак наші спроби, як і намагання арбітражного керуючого Валерія Григор’єва знайти власників і дирекцію – були марними.

Не секрет, що Ігор Швець має пряме відношення до низки фірм, які працюють в комунальній сфері. У його кошику, не лише ПП «Дисконт Плюс», а й «Луцьк-комунал-сервіс», ТзОВ «ЛуцькКомунБуд», ПП «Руфусів», «Тернопіль комунал сервіс», «Теркомуналсервіс», маловідомі «Екотрансбудінвест» і «Посейдон Аква», а також підприємство «Західбуд Ф плюс Ш», де окрім нього та іноземця Фоллерта Оттфріда Франца співвласником є Володимир Бондар – колишній голова Волинської ОДА. Тож причетність Владислава Стемковського до усіх «комунальних» справ цих сумнівних фірм є очевидною. Адже не секрет, що колишнього віце-мера з Ігорем Швецем поєднують хороші дружні та бізнесові стосунки, які вже є очевидними, а самого Владислава Стемковського давно вважають людиною екс-губернатора Володимира Бондара. Тож цей нелегкий та заплутаний ланцюжок лише нагадує давню приказку про те, що «рука руку миє» і заради грошей – люди готові на все, навіть наживатись на дітях-інвалідах та сиротах.