В обласному центрі Волині відбулось знакове підписання Угоди про співпрацю між Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Асоціацією ОСББ міста. Відтак, голова правління Фонду Олександр Товстенюк та лідерка луцьких об’єднань Юлія Сабатюк офіційно скріпили підписами документ, який став результатом кількамісячної співпраці сторін в рамках розвитку ОСББ.

Про наміри підписати угоду про співпрацю з Асоціацією Олександр Товстенюк заявляв ще кілька місяців тому.

Тож першим етапом стало відкриття Офісів розвитку кварталів, покликаних надавати підтримку Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та мешканцям, які планують створити ці формування, однак не знають яким чином. Варто зауважити, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» вже не перший рік допомагає мешканцям міста у вирішенні комунальних питань, тож і цьогоріч взявся активно працювати над розвитком ОСББ.

«Фонд запропонував головам ОСББ та Асоціації свою підтримку. У міської ради видимість підтримки є, але в реальному житті – цього дуже мало. Команда Фонду, яка складає 60 людей, не перший рік намагається допомогти лучанам у вирішенні їхніх комунальних проблем. Однак, коли ці проблеми спільні для багатьох, проте немає ініціативи до їх вирішення і чиєїсь найменшої підтримки – з такими проблемами дуже важко боротись. Ми ж пропонуємо співпрацю і робота Офісів розвитку кварталів є підтвердженням цьому», - заявив під час підписання голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.

Разом з тим Юлія Сабатюк відзначила, що керівники діючих ОСББ активно звертаються до Офісів розвитку кварталів за порадами з тих чи інших питань і радо підтримали пропозицію підписання такої угоди про співпрацю з Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

«В певній мірі це відкриває для нас нові можливості. Для нас багато важить така підтримка, як фінансова, так і спеціалізована по вирішенню певних питань. Чого тільки вартує ідея створення револьверного фонду, поява якого передбачена підписанням угоди. Це як каса взаємодопомоги, коли у скрутну для ОСББ хвилину Фонд «Новий Луцьк» зможе виручити, надавши фінансову допомогу», - розповіла голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк.

Підписання Угоди про співпрацю не передбачає якихось певних часових чи бюджетних рамок. Так, за словами Олександра Товстенюка, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» вже неодноразово відгукувався на прохання ОСББ по облаштуванню дитячих майданчиків, оформленню документів на об’єднання і навіть сприяв виділенню кредитів під проекти тепломодернізації.

«Якщо у 2014 році ми витратили на всі програми Фонду разом взяті 50 мільйонів гривень, то цьогоріч ця сума вже десь - 60-62. На наступний 2016-й рік планується закласти бюджет в розмірі 100 мільйонів гривень. І левова частка його піде саме на розвиток ОСББ. Але ми хочемо співпраці з вами. Якщо просто дати гроші на щось – воно не так буде цінитись. Тому ми пропонуємо вам співфінансування ваших проектів та ідей», - повідомив Олександр Товстенюк.

Олександр Товстенюк розказав головам ОСББ як в подальшому втілювати ідеї для покращення якості життя в Луцьку. Разом з тим він зауважив, що результати цієї роботи стануть очевидними тільки за кілька років, тож окремим заполітизованим особам не варто тиснути на те, що співпраця між Фондом та головами ОСББ якимось чином пов’язана з близькими виборами. Мовляв, попри те, хто стане міським головою Луцька і хто пройде до місцевої ради – Офіси розвитку кварталів будуть працювати доти, доки ОСББ та лучани матимуть комунальні проблеми загально-суспільного характеру.

Саме вони в подальшому будуть контролювати міського голову в питаннях реформування житлово-комунального господарства і стануть фактичним рупором та практичним помічником для мешканців Луцька.