Вереснева сесія Ковельської міської ради «відзначилася» бурхливим протистоянням між очільниками представницьких гілок влади міста та району.

На початку сесійного засідання депутат-«свободівець» Ігор Ткачук передав слово голові Ковельської районної ради Ігорю Верчуку. При цьому головуючий міський голова Олег Кіндер відразу ж застеріг останнього: «Три хвилини». Ігор Васильович зауважив, що його звернення не до Кіндера, а до депутатів – щодо якості роботи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) при міській раді – постійно діючого структурного підрозділу виконавчого органу ради, - пише Kowel.com.ua.

«Виступаю не як голова районної ради, а як батько учасника бойових дій Верчука Ігоря Ігоровича, позивний «Сабур». Війна для нього розпочалася у 2013 році. Михайло Олександрович (секретар міськради Михайло Гетьман, – ред.) підтвердить. 30 листопада. Сьогодні він – військовик, у званні старший солдат, тепер – командир взводу. Це так – передісторія для всіх. Я його умовив написати заяву на отримання земельної ділянки, як це гарантується законом. Єдина пільга, яку собі отримують учасники бойових дій. Хоч він не хотів, бо знав, яка відповідь йому буде спрямована», – говорить Ігор Верчук.

 

За його словами, проблеми почалися з того, що «по цих кабінетах почали «ганяти», але внаслідок твердої позиції, яка виробилася в хлопця під час перебування в зоні АТО, чиновники все ж прийняли від нього заяву. І ось він отримав відповідь, а точніше відмову в наданні земельної ділянки. У цій відписці зазначається, що «подані вами матеріали не відповідають вимогам чинного законодавства».

«А для чого тоді існує ЦНАП? Його повинні були взяти за руку, провести і сказати: або так, або ні. Я розумію, що може немає тих земельних ділянок, але оця черствість, байдужість, вона «вбиває» тих хлопців. Вона їх просто «вбиває» найбільше. Ще скажу, як голова районної ради. На початках минулого року наші окремі сільські голови давали ще більше цинічну відповідь. Вони писали, що якщо ви не згідні з нашим рішенням, то можете подати до суду. Ми їх запрошували кожного окремо і говорили: «Ти, вибач, нєгодяй, яке маєш право давати таку відповідь тим хлопцям, які за тебе сьогодні «стоять», в тому числі там?!» Я вважаю, що такого не повинно бути! Влада такою бути не може сьогодні! Ви не заслуговуєте бути владою, якщо ви даєте такі цинічні відповіді!» – емоційно резюмував Ігор Верчук.

І, звернувшись до депутатів міськради, запропонував земельні питання, внесені до порядку денного сесії, або відкласти, або розглядати виключно в інтересах учасників бойових дій, чи інших пільгових категорій населення.

«Ігор Васильович, ну десь репліка у вашу сторону. Особисто я до вас, як до голови районної ради, по проханню, що ви просили зустріч, що хочете вирішити питання по земельній ділянці для свого сина-атовця», – традиційно сумбурно промовив Олег Кіндер.

«Не «вирішити». Ні в якому разі! Питання стосувалося роботи ЦНАПу. Я вас запросив, щоб показати оцю цинічну відповідь», – наголосив Ігор Верчук.

«Момент надання і звинувачення сьогодні саме ковельської міської влади… е-е-е… ви… байдужості до вирішення питань, які мають місце по земельних питаннях, я думаю, що це по великому рахунку – цинізм. Тому що власне те, що я сказав: вирішення особистого вашого питання із-за чого ви і вийшли до мікрофона. Вашого особистого питання! Тим більше, як голови районної ради…», – словоблудно «повчав» мер міста свого колегу з району.

«Неправда!» – з обуренням вигукнув останній.

«Ви ж дослухайте мене до кінця! Момент в частині надання земельних ділянок, які я особисто… не в популізмі, не на останніх сесії, а практично після перших наших рішень… депутатських рішень… ми тоді заявили, що ми все зробимо, щоб в першу чергу надавати земельні ділянки саме учасникам АТО. Ми сьогодні маємо інформацію, наприклад, скільки в Луцьку видано земельних ділянок. Да? Там шість, чи вісім. Скільки у Володимирі-Волинському, і по всіх остальних містах України. Нуль! Сьогодні, апелюючи і говорячи до Ковельської міської влади, як би колега з районної ради, ви краще б сказали інформацію: скільки ви видали земельних ділянок по району?! Ковель видав дозволів на 250 земельних ділянок атошникам! 250! Просто потрібно мати совість і відносно свого сина!» – на високих тонах «гнув» своє Кіндер, очевидно, не вбачаючи розбіжності між «видав дозволів» на ділянки і, власне, безпосереднім наданням самої землі під будівництво. 


Як твердить мер міста, офіційно мобілізованих в зону АТО через ковельський військкомат, більше півтисячі осіб. Начебто, коли півроку тому міська влада надала дозвіл на розробку землевпорядної документації 150 особам, пан Кіндер, якщо вірити йому, тоді сказав: «Я беру зобов’язання разом з міською владою… всією владою ще мінімум 100 земельних ділянок дамо».

«Ми сьогодні вже маємо більше 250 земельних ділянок, в тому числі і на цю сесію йде достатньо багато земельних ділянок. Із-за чого не коректно виступати відносно свого сина. Я розумію, що це як би момент свого сина… це один момент. А другий момент… у нас є окремий список мобілізованих в АТО, і ми будемо видавати… будемо надавати всім учасникам АТО, взявши на себе зобов’язання. Це депутати міської ради приймають рішення і слава їм і хвала, і я низько вклоняюся за ті рішення, які вони прийняли, тому що я ще раз повторююсь: є міста, які видали рівно нуль. Якщо по Волині – я назвав вам цифри. І в тому числі я не називаю цифру скільки надала Ковельська районна рада земельних ділянок, тим більше вам надавати земельні ділянки набагато простіше, тому що із земель резерву надаються ділянки чисто не через сесії, а чисто по наказу Держкомземагентства», – тараторив Олег Кіндер.


Ковельський мер, безпідставно шпиняючи голову райради, навіть наприкінці п’ятого року своєї каденції не осилив втямити, що правом надавати землі районні ради не наділені! Позаяк комунальними землями в межах населених пунтів розпоряджаються лише сільські, селищні і міські ради, а поза межами поселень – місцеві органи державної виконавчої влади.

А свою розлого-безладну репліку градоначальник закінчив казенним «штампом»: «Ви отримаєте відповідь, поскільки вам було надано слово». Тут вже не витримав подібної канцелярщини опозиційний до «біло-сердечної» місцевої влади депутат В’ячеслав Шава.

«Олег Олексійович, на моє глибоке переконання… я так думаю, що ви свого сина і за двадцять земельних ділянок не послали би в АТО, і так би не говорили», – вирішив дещо «приструнити» головуючого В’ячеслав Петрович.

«Ваш син тут тоже сидить. Мій хоч у Києві працює», – «огризнувся» Олег Кіндер, маючи на увазі Дмитра Шаву, який не просто «сидить» в сесійній залі, а, будучи організатором дистрибуційного бізнесу, також є мажоритарним депутатом міської ради, причому з фракції ВО «Батьківщина».

«Але ж моє запитання стосувалося якості роботи ЦНАПу, а не відмови в наданні земельної ділянки і своїх особистих питань. Розумієте, про що йдеться?» – намагаючись домогтися здорового глузду в голови міста, нагадав про себе Ігор Верчук. «Роботу центру поправимо!» – запевнив Олег Кіндер.