Голова управління МВС України у Волинській області Петро Шпига спростував інформацію, викладену депутатом Луцької міської ради Павлом Данильчуком на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук». Зокрема, вчора 28 вересня він повідомив, що у Маневицьких лісах, між копачами бурштину і правоохоронцями виник конфлікт, внаслідок якого відбулась стрілянина з постраждалими.

Аби запобігти викривленню інформації в ЗМІ, Петро Шпига організував прес-конференцію, під час якої розповів про останні події в Маневицьких лісах.

За словами голови УМВС, вчора на Волинь дійсно приїхало близько 2000 рівненчан, які мали на меті видобувати бурштин. Зокрема, в  Маневичі приїхали працівники Рівненської АЕС, які в цей день взяли відгули. Петро Шпига розповів також, що у Володимирецькому районі  масово позакривались школи, адже вчителі відправились на видобуток бурштину. Також правоохоронці затримали священика однієї з церков сусідньої області, який привіз на Волинь своїх прихожан з лопатами.

У зв’язку з тим, що наявних сил і засобів правоохоронців виявилось недостатньо для припинення злочинної діяльності старателів головою МВС були залучені всі можливі ресурси. Правоохоронцям допомогли 100 працівників лісової охорони, екологічна інспекція, 60 нацгвардійців, 20 працівників МНС та 250 представників громадських організацій. Що ж до працівників міліції, то до організації правопорядку було залучено 525 співробітників МВС.

Під час конфлікту між правоохоронцями і бурштинокопачами було затримано 3 транспортних засоби. В одній з автівок, яка намагалась втекти з місця події, було виявлено, окрім видобутого бурштину, 100 грам коноплі та 2 грами амфетаміну.

«Це говорить про те, що люди йдучи туди - вживають, як алкоголь, так і наркотичні засоби. І відповідно їхні настрої про це говорять - люди всі збуджені, ведуть себе неадекватно, вчиняють опір працівникам міліції. Ми були змушені використати зброю у вигляді декількох попереджувальних пострілів вгору, для того, щоб не допустити будь-яких можливих тілесних ушкоджень і сутичок з правоохоронними органами», - зауважив Петро Шпига.

Під час затримання в людей було вилучено близько 4 кг бурштину, 400 лопат, бури, 5000 гривень, а також 2 предмети невідомого походження. На думку головного міліціянта - це можуть бути вибухові пристрої.

Головний міліціонер Волині розповів, що чітко знає організаторів незаконного видобутку. Також він повідомив, що представники рівненського криміналітету мають наміри вчинити провокацію, застосувавши гранату до людей ніби-то зі сторони правоохоронців.

«Якщо такий факт станеться, щоб люди знали хто до цього може бути причетний» - розповів Петро Шпига.

На даний час до районних відділів міліції вже доставлено 193 особи. З них вже опитано 140. Начальник УМВС передбачає, що про підозру буде оголошено мінімум 80-ти бурштинокопачам, яких затримали на місці злочину.