У Києві договір назвали дипломатичною перемогою, в Кремлі поставилися зі стриманим оптимізмом.

Напередодні тристороння контактна група в Мінську підписала угоду про відвід гармат калібром менше 100 мм, яке обговорювалося декілька місяців. Сьогодні представники Києва і Москви прокоментували досягнуту парламентерами угоду, - пише Корреспондент.net.

Спікер адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що угода є однією з дипломатичних перемог офіційного Києва.

«Підписання доповнення до комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей, в якому міститься норма про відвід озброєння калібру менше 100 мм, у тому числі танків, мінометів, - це дуже важливий крок. Ми вважаємо, що це одна з дипломатичних перемог, одна з перемог наших представників у тристоронній робочій групі», - сказав він.

Лисенко розповів, що документ передбачає, зокрема, що вся зброя менш 100 мм, у тому числі і міномети калібром понад 80 мм і танки, броньована техніка, яка містить озброєння калібру менш 100 мм, буде відведена від лінії зіткнення в зоні АТО на відстань 15 км - для початку.

«Ми переконані, що це черговий крок до встановлення миру в зоні конфлікту», - підкреслив спікер АП, зазначивши, що з української сторони відведення почнеться в Луганській області.

У свою чергу, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав позитивною новиною досягнуті напередодні в Мінську домовленості про відвід на Донбасі озброєнь.

«Безумовно, новини, які вчора надходили з Мінська, є приводом для стриманого оптимізму. Це позитивні новини, особливо напередодні «нормандського формату», який дійсно відбудеться 2 жовтня в Парижі», - заявив Пєсков.

Він зазначив, що кращим проривом в ситуації могла б стати реалізація і виконання пунктів мінських домовленостей, які викладені в певній послідовності.

На питання журналістів про те, чи очікується, що сторони домовляться з приводу нових термінів місцевих виборів в ДНР і ЛНР, Пєсков відповів: «Там, крім виборів, ще дуже багато пунктів, які в жодному разі не можна забувати і від яких не можна абстрагуватися».

Варто відзначити, згідно з досягнутими напередодні угодами, сьогодні документ мають підписати так звані глави ДНР і ЛНР. Крім того, відведення озброєнь почнеться тільки після двох днів повного дотримання перемир'я.