Сьогодні 1 жовтня у Луцькому «Центрі надання адміністративних послуг», в рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа України» відбулось розширене засідання дорадчого комітету щодо розробки та впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Луцька до 2025 року.

Виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку» Руслан Тормосов розповів, що приєднавшись до ініціативи Європейського Союзу – угоди мерів, Луцьк зобов’язує себе підвищити енергоефективність, скоротити споживання традиційних видів палива не менш ніж на 20%, та зменшити викиди вуглекислого газу у навколишнє середовище на 20%.

Томосов наголосив, що реформа повинна відбуватись не за рахунок добробуту лучан, а навпаки зі збереженням та покращенням якості життя. Аби досягнути необхідних результатів згідно ПДСЕР (плану дій сталого енергетичного розвитку) розробники програми хочуть охопити реформою сфери теплопостачання, водопостачання, громадського транспорту, озеленення, зовнішнього освітлення, житлові будівлі та поводження з твердими побутовими відходами.

Руслан Тормосов розповів, що розглянувши енергоспоживання на початку 2007 року з’ясувалось, що транспорт споживав 34% від загально-використаної енергії, теплопостачання – 33%, на індивідуальні потреби населення витрачено 28,7%, бюджетні організації – 2,6%, водопостачання і водовідведення – 1,2%, вуличне освітлення – 0,1%. Відповідно, відсоткове відношення перетворення енергоресурсів у CO2 має схожі показники.

Станом на 2015 рік споживання енергоресурсів і викиди вуглекислого газу зросли у сфері транспорту. Тормосов пов’язує це зі зростанням кількості приватних авто.

Спеціаліст з альтернативної енергетики Олексій Саламака розповів, що в Луцьку планується вивести з експлуатації низько-ефективні котельні, та підключити споживачів тепла до інших теплових пунктів. Планують усунути котельні на вул. Сенаторки Левчанівської, 2 і Лесі Українки, 24.

Також планується заміна 20 застарілих котлів з незначною тепловою потужністю на котли, які працюють на біомасі. Загалом планується провести повну модернізацію обладнання теплопостачання.

За словами Олексія Саламаки, заплановані заходи впровадження технологій енергоефективності у теплопостачальну галузь зменшить викиди вуглекислого газу на 2%.

У житловому секторі, в рамках програми, заплановано провести тепломодернізацію будівель, регулювання тиску водопостачання, ізоляцію систем теплопостачання, установку освітлення з датчиками руху, налаштування роботи газопроводів. Спеціаліст з альтернативної енергетики вважає, що ці заходи мають не тільки покращити енергоефективність, але й зменшити показник викидів СО2 на 7,29%.

Також у всьому місті планується заміна ламп зовнішнього освітлення на світлодіодні. Окрім цього планується модернізувати 5 підземних водозаборів та реконструювати 3 водогони загальною протяжністю 3 км.

У сфері транспорту планується заміщення автобусів тролейбусами, та роботи по удосконаленню контактної мережі. Розроблені проекти переведення автобусного складу на біодизель, дорожні розв’язки, та підземні пішохідні переходи, велосипедні доріжки та ін.

Аби залучити спонсорів для впровадження всіх проектів енергетичного розвитку міста, розроблено «Каталог інвестиційних проектів» по кожній програмі.