За даними ДКП «Луцьктепло», станом на сьогодні лучани боргують за гарячу воду та опалення 29 мільйонів гривень. Зокрема, такі дані по заборгованості населення наведено на сайті підприємства.

Разом з тим, юридичні особи, як організації, так і фізичні особи-підприємці заборгували луцькому теплопостачальнику 3,3 мільйони гривень. Варто зауважити, що серед цих боржників є і низка бюджетних установ, серед яких «Зелене господарство м. Луцька» - 469 тис.грн, Управління СБУ – майже 209 тис. грн., пенітенціарна служба – 83 тисячі, Управління МВС – 35 тисяч, військова прокуратура -34 тисячі, Волинська держтелерадіокомпанія – майже 28 тисяч, Державне пiдприємство «Волинський науково-дослiдний iнститут землеустрою» – 21 тисячу гривень та ін.

Однак, з огляду на судову практику ДКП «Луцьктепло» не надто поспішає стягувати кошти з юридичних осіб. Тим не менше, не надто активно юристи комунального підприємства позиваються і до власників житла. Про це свідчить зокрема і той факт, що наразі в примусовому порядку за рішенням судів через виконавчу службу стягнуто менше 10 мільйонів гривень з початку року.

Зокрема, як розповів у коментарі виданню «Під прицілом» начальник Головного територіального управління юстиції Волинської області Олег Пасько за 9 місяців поточного року у І і ІІ відділі державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції були подані виконавчі документи по стягненню боргів на користь ДКП «Луцьктепло» на загальну суму близько 9,9 млн грн. Однак, з боржників вдалось стягнути лише 880 000 грн.

Начальник Волинської юстиції Олег Пасько відмітив, що основною причиною такої малої суми примусово стягнених боргів є низька платоспроможність лучан.

«Загалом зіштовхнулися з такою ситуацією – в боржника немає жодного майна, на яке можна накласти стягнення, і реалізувавши його покрити борг. Тому основним моментом, який унеможливлює покращення статистики щодо фактичного виконання боргу, є низька платоспроможність населення» - розповів Олег Пасько.

Попри це, посадовець відмітив, що наразі ані в першому, ані в другому відділах виконавчої служби Луцька не перебуває жодного провадження про стягнення боргів за теплопостачання і гарячу воду з бюджетних установ.