У місті Ковель, що на Волині відмова в реєстрації політичній партії «Справедливість» 1 жовтня переросла у суперечку між головою міського осередку партії  та головою міської ТВК 2 жовтня. Як наслідок – два виклики швидкої, два виклики міліції та написана заява до правоохоронних органів, зазначає прес-служба Громадської мережі ОПОРА.

Голова місцевого осередку політичної партії «Справедливість» Анатолій Якимович приніс документи для реєстрації політичної партії у Ковельську міську ТВК 30 вересня, о 23:43. Комісія у складі голови, заступника голови та секретаря виявила, що в одного із трьох кандидатів у списку була відсутня копія паспорта. Голова партії також не подав необхідних для реєстрації документів на цифровому носії. Крім того, серед документів було відсутнє рішення про реєстрацію кандидатів від місцевого осередку партії, а замість рішення був пустий бланк з печаткою вищого керівництва партії.

Відповідно до ч. 1, 3 Ст. 38 Закону України «Про місцеві вибори» відповідна територіальна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку кандидатів у депутати місцевої організації партії, за умови отримання документів, передбачених п. 1-10, ч. 1 цієї статті закону. Відповідні документи не розглядаються, рішення виборчої комісії у такому випадку не приймається.

Голова, заступник і секретар прийняли документи і повідомили, що засідання, на якому буде прийматись рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації партії, відбудеться 1 жовтня. На засіданні Ковельська міська виборча комісія прийняла рішення відмовити політичній партії «Справедливість» у реєстрації відповідно до п. 2, ч. 1, Ст. 46 Закону України «Про місцеві вибори».

2 жовтня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, прийшовши в приміщення комісії о 13:10, зафіксував суперечку між головою Ковельської міської ТВК Світланою Карпук та головою міського осередку політичної партії «Справедливість».

Спочатку голова політичної сили скаржився на комісію, що йому протягом 4-х годин після прийняття рішення про відмову у реєстрацію не надали витягу з постанови. Пізніше почав вимагати назад усі документи, які подав від імені своєї партії до ТВК. А тоді викликав міліцію для встановлення особи голови комісії та присутнього юриста.

У результаті суперечки голові ТВК Світлані Карпук стало зле, секретар викликала швидку, яка надала необхідну медичну допомогу пан Карпук, після чого суперечка продовжилась. Через годину голові виборчої комісії повторно викликали швидку допомогу. Світлану Карпук забрали до лікарні на обстеження.

Пізніше секретар викликала міліцію з повідомленням, що голова місцевого осередку партії «Справедливість» заважає роботі комісії і дала необхідні пояснення правоохоронцям. Голова політичної партії, у свою чергу, написав заяву в міліцію про те, що виборча комісія не повертає йому документи, подані для реєстрації партійного списку.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА взяв коментар у голови політичної партії «Справедливість» з приводу ситуації, що виникла.

«Я як голова Ковельського міського осередку політичної партії «Справедливість» підготував пакет документів для реєстрації кандидатів у депутати на вибори до Ковельської міської ради від політичної сили. Однак, вкрай незадовільно оцінюю відношення до себе з боку членів виборчої комісії. Комісія не дотримується законодавства та Конституції України. Мені довелось витратити два дні, щоб отримати постанову виборчої комісії про відмову у реєстрації партії «Справедливість». Крім того, члени комісії вимагали у мене документи, які не передбачені чинним законодавством. У зв’язку з цим я маю намір відстояти своє право участі у виборах в суді», - заявив Анатолій Якимович.