Не чекати на те, коли держава врешті згадає, що навчальний процес - це не тільки зарплата вчителям і плата за енергоносії, вирішили лучани, чиї діти навчаються в ЗОШ №11. Школа потребує як енергозберігаючих заходів, так і масштабного оновлення навчального обладнання.

Але від держави та міської влади допомоги не дочекаєшся – всі бюджетні запити залишаються без відповіді. А кошти батьків – теж не безлімітний рахунок. Відтак, лучани вирішили зареєструвати благодійний фонд - юридичну особу як представника піклувальної ради школи, аби мати можливість поборотися за грантові кошти та прозоро використовувати існуючі - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як розповідає очільниця піклувальної ради школи, а віднедавна – і голова правління благодійного фонду ЗОШ №11 «Ерудит» Наталія Гунько, вже декілька років за кошти батьків члени піклувальної ради покращують навчальний заклад, куди ходять їхні діти. Свого часу вони самотужки зібрали гроші на ремонт актової зали, за що ще два роки розраховувалися, потім – вдалося відремонтувати санвузли. Але це тільки маленька частина проблем.

 

Заміни потребують парти, комп’ютери, які вже давно застаріли, в школі – один проектор на всі кабінети і вчителі мусять за 2 місяці записуватися, аби його взяти на урок. Оновлення потребують чи не всі кабінети, а на це ані коштів батьків, ані коштів педагогів (які теж долучаються до цього) не вистачає. Крім того, школі необхідні заміна вікон та утеплення, хотілося б, кажуть батьки, встановити тут й ІТП. Та все це – чималі кошти.

Щорічні бюджетні запити, які надсилає заклад в міську раду, залишаються без відповіді. Гроші з держбюджету надходять лише на погашення захищених статей: зарплати та розрахунків за енергоносії. Про решту – навіть не йдеться. Натомість, скаржаться представники піклувальної ради школи та колективу педагогів, щойно міська влада починає звітуватися, то виявляється, що все-таки знаходяться гроші для міських шкіл, але ЗОШ №11 залишається в аутсайдерах.

Відтак, батьки почали самотужки вивчати, як залучити додаткові гроші. Так вони дізналися про можливість написання грантових проектів. Але з’ясувалося, що грантодавці не працюють з бюджетними установами. Тож, аби подати заявку на конкурс, треба зареєструвати юридичну особу – наприклад, благодійний фонд, який міг би подавати проекти.

«Ми не знали, що і як треба зробити, як саме реєструвати фонд, що треба знати, які потрібні документи. Тож, коли прочитали про ініціативу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» щодо підтримки благодійних фондів в садочках, вирішили звернутися в Офіс розвитку кварталу за допомогою», - розповідає Наталія Гунько.

Нагадаємо, між Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Волинським інститутом права влітку цього року був підписаний Меморандум про співпрацю. Згідно з цим документом, в дитячих садочках міста батьківським комітетам пропонують створити благодійні фонди, які б прозоро звітувалися, і заодно мали можливість подавати заявки на участь в грантових програмах для залучення додаткових грошей на розвиток ДНЗ міста.

Згідно з умовами, Фонд Ігоря Палиці покриває всі фінансові витрати на реєстрацію юридичної особи (благодійного фонду садочка) і відкриття банківського рахунку, допомагає зареєструвати ці фонди, написати статут, залучаючи фахівців, організовуватиме навчання з ведення звітності фонду, залучення додаткових коштів, написання грантових проектів тощо.

Така робота є необхідною, адже батьки чи не останні гроші несуть в садочки і тому мають право чітко знати, на що витрачаються їхні гроші: на розвиток дітей чи самої адміністрації закладу, - зауважив свого часу голова правління Фонду Олександр Товстенюк.

Крім того, він наголошував: не треба забувати, що ДНЗ - це все-таки навчальні заклади, а не місце, де можуть лише приглянути за дітьми, поки батьки працюють. Адже важливо, щоб діти в перший клас ішли, вміючи читати і писати. І саме на цей аспект роботи садочків батьки мають звертати якнайбільше уваги, і жодним чином не на фінансове «донорство». А якщо все-таки батьки змушені платити додаткові гроші, то вони, принаймні, мають бути впевненими, що ці кошти витрачаються на їхніх дітей.

Згаданий Меморандум поширювався на дошкільні навчальні заклади. Як пояснив Олександр Товстенюк, тоді було заплановано розпочати роботу з ДНЗ, а за рік, ймовірно, почати працювати зі школами.

Та в ЗОШ №11 вирішили не чекати, і самі звернулися до Офісу розвитку кварталу з проханням допомогти їм зареєструвати благодійний фонд школи. Більше того, саме тут навчався Олександр Товстенюк і педагоги пам'ятають його як сумлінного учня.

Як розповіла Наталія Гунько, фонд «Ерудит» діє всього декілька днів, на черзі – затвердження Статуту і активна робота з написання проектів.

До слова, один проект уже майже готовий: ЛНТУ підготував проект для їх школи з енергозбереження, який передбачає встановлення ІТП, заміну вікон, утеплення. Залишилося підготувати кошторис і спробувати свої сили в конкурсі. Зрештою, з реєстрацією благодійного фонду школи, у навчального закладу розкриваються нові перспективи розвитку.

Окрім того, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» посприяв у створенні благодійного фонду школи і допоміг організуватися, Олександр Товстенюк вручив представникам фонду «Ерудит» подарунок: сертифікат на суму 25 тисяч гривень, як першій ініціативній групі, яка об’єдналася задля вирішення проблем закладу, де навчаються їхні діти.

На які саме потреби витратять згадані кошти, члени піклувальної ради школи вирішуватимуть під час зборів.