У Луцьку інформацію по медикаментах, закуплених за держзамовленням, планують оприлюднювати на стендах, а також сайтах більшості медичних установ. Зокрема, про це повідомив начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Микола Якимчук під час прес-конференції з приводу відкритості державних закупівель, яка відбулась в комунальному закладі «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги».

Голова управління розповів, що на бюджетні кошти закупляються ліки для надання невідкладної допомоги, засоби знеболення важкотравмованих пацієнтів, лікування інсулінозалежних і т.п. Тож наразі є потреба максимально інформувати пацієнтів про той перелік та обсяги закупівлі медикаментів, які здійснюються за бюджетні кошти та розповсюджуються безкоштовно. Зокрема, громадські організації та засоби масової інформації останнім часом пильно стежать за держзакупівлями в галузі медицини, тож місцеві чиновники вирішили зробити цю систему більш прозорою.

Марія Адамчук розповіла що також підтримує цю ідею, і вважає що це вагомий крок на шляху до відкритості усієї системи держзакупівель. Однак місцеві лікарі висловили своє обурення, з приводу того, що можуть виникнути ситуації, коли на сайтах медзакладів ліки для важкохворих можуть числитись в наявності, однак по наданих заявках і документах знаходитимуться в резерві. В такому випадку – люди звертатимуться за ліками, однакотримуватимуть вимушену відмову. Тож можливі судові позови від невдоволених пацієнтів, яким вчасно не надаватимуться ліки. Тому медиків будуть вважати винуватцями нестачі ліків.

Натомість головний лікар КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Лариса  Духневич зауважила, що частково вирішити це питання могла б медична реформа, з впровадженням особового медичного страхування.

«Наша лікарня уже співпрацює з страховими компаніями, і вони хоч сьогодні готові йти на систему страхування, але ж немає відповідних законів. У Луцьку медицина на досить високому рівні, лише аби зробити МРТ до нас приїжають з інших міст України та навіть Білорусії, лише не вистачає правильних вказівок згори», -  повідомила Лариса Духневич.
Разом з тим, Микола Якимчук повідомив, що наразі через ріст курсу долара виникли проблемні ситуації, оскільки багато фармацевтичних компаній перестали реєструвати препарати, в той час як медичні заклади не мають права витрачати бюджетні кошти наліцензовані ліки. 
Головний лікар Луцька також повідомив, що він хоче зробити систему руху бюджетних коштів більш прозорою для людей, та створити окремий склад для безкоштовних медикаментів, аби їх постачали оперативніше і за окремо визначеним переліком.