Представники волинської влади, схоже, взагалі не хочуть вирішувати питання незаконного видобутку бурштину, знищення лісів та волинських земель, боротись з неконтрольованими набігами старателів з різних областей України та контрабандою сонячного каменю. Такі висновки можна зробити, виходячи з сьогоднішньої зустрічі голови Волинської ОДА Володимира Гунчика з мешканцями п'яти сіл Маневицького району та результатів пленарного засідання сесії Волинської облради. 

Ми вже писали про те, що кілька десятків селян з Маневицького району сьогодні приїхали до Волинської обласної ради на зустріч з представниками влади та журналістами. Люди кажуть, що хотіли запропонувати свої варіанти врегулювання ситуації і скликали усіх на своєрідний брифінг усього за годину до початку сесії облради. Зауважимо, що саме сьогодні на пленарному засіданні сесії депутати повинні були вирішувати питання створення комунального підприємства «Волинь бурштин». Візитери розповіли, що вони категорично проти створення комунального підприємства, адже впевнені, що самі можуть вирішити цю ситуацію, зареєструвавши свої товариства з обмеженою відповідальністю. 

Люди переконанували владу, ніби громада села зможе створити своє товариство і водночас бути його засновниками. Це б дозволило їм самим видобувати та реалізовувати бурштин і разом з тим розпоряджатися усіма прибутками. 

Однак на зустріч приїхали не лише селяни, а й відомий на Волині активіст «Самооборони майдану» Андрій Хведчак, який дуже яро відстоював права селян і переконував, що ідея зі створенням товариств є мало не єдиним виходом із ситуації. 

Разом з тим, активіст намагався переконати журналістів, що зараз він діє не як громадський діяч, а як корінний житель Маневиччини. Мовляв, і він, і його дружина та діти є уродженцями та мешканцями села Лісове Маневицького району. 

Зрештою, після зустрічі зі ЗМІ люди пішли до кабінету голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, аби обговорити проблемне питання з ним особисто. Однак у приймальні голови ОДА заявили, що без попереднього запису на прийом люди не зможуть поспілкуватися з Володимиром Гунчиком, однак уже за кілька хвилин очільник області сам вийшов до гостей з Маневиччини. 

Голова ВОДА Володимир Гунчик взявся переконувати людей, що зовсім скоро питання видобутку бурштину буде вирішено. Мовляв, як тільки створиться комунальне підприємство «Волинь бурштин», то десятки людей одразу ж отримають роботу, бюджети будуть наповнюватися, а природа не буде страждати, позаяк діяльність підприємства буде спрямована не лише на видобуток сонячного каменю, а й на рекультивацію території, де будуть проводитися видобувні роботи. А що найголовніше — для цього Верховній Раді навіть не треба приймати Закону «Про бурштин», мовляв, очільник області й так знає, що йому потрібно зробити. 

«В мене є своє бачення як воно буде працювати, як задіяти місцеві громади для цього. Я хочу, щоб все було в рамках закону. В мене є позиція, яка на сьогодні вже узгоджена з Міністерством екології. І мені не потрібно чекати Закону «Про бурштин», я достатньо знаю, як сьогодні це зробити на теренах області. Ми сьогодні поговоримо, обговоримо цю ситуацію, визначимо представників від громади, і завтра-післязавтра я зустрінуся з прокурором, начальником СБУ, начальником міліції начальником управління лісового-мисливського господарства, начальником екологічної інспекції. Тож представники громад і ми обговоримо ці питання», - заявив Володимир Гунчик. 

Але прохачі, здалося, взагалі не хотіли сприймати позицію обласної влади і наполягали лише на тому, щоб підприємства з видобутку бурштину створювати лише на базі місцевих рад. Селяни переконані, що порядок на території, де наразі є поклади бурштину, можна буде відновити лише тоді, коли сільська громада сама зареєструє товариство з обмеженою відповідальністю і сама буде розпоряджатися процесом видобування та власне самим викопаним бурштином. 

«Коли ми копали картоплю чи буряки, то до нас охорону не приставляли, а коли почали викопувати бурштин то почалося. Наші діти не забезпечені житлом, ми не їздимо по курортах, дайте нам заробляти гроші на нашій землі! Коли в нас буде своє товариство, то ми зможемо самі поставити в лісі охорону і ніхто з сусідніх областей до нас не зайде», - переконувала одна з селянок. 

Зрештою, так і не знайшовши компромісу з головою ОДА, люди пішли на пленарне засідання сесії, де саме повинні були вирішуваити питання створення КП «Волинь бурштин»

Обранці дуже жваво обговорювали цей проект рішення, автором якого виступав депутат облради Олександр Свирида. 

Під час доповіді обранець громади заявив, що створення комунального підприємства допоможе об'єднати інтереси місцевих мешканців та влади. Депутат навіть розробив цілий план створення підприємства. Так він запропонував не створювати нову юридичну особу, позаяк це відбере багато часу, а переоформити інформаційно-аналітичний центр «Волиньенергософт» під КП «Волинь бурштин», а т.в.о. директора призначити Веніаміна Туза, мовляв, він компетентний у цих питаннях і зможе організувати роботу підприємства. 

Натомість депутат облради Віктор Прокопчук назвав створення КП «Волинь бурштин» фікцією, оскільки переконаний, що без правового врегулювання цього питання та без ринку збуту бурштину, братися за його видобування, хоч і комунальним підприємством, взагалі не варто. 

Колега депутата, який родом з Маневицького району, Микола Давидюк також категорично заперечував проти створення комунпідприємства. 

«Тут приїхали люди з тих сіл, у яких є ці родовища. Їх не інформували, їх не спитали як воно має виглядати… Доки поліщуки греблися в картоплі і продавали її за копійки – все було добре. Як поліщуки в цій землі знайшли бурштин – то ви втікайте звідси, ми тут самі розберемось. Отак виглядає ваш проект» - заявив він. 

Однак були й такі депутати, які підтримали проект рішення, наприклад, депутат Сергій Слабенко.  

«Іншого варіанту ведення легальної діяльності в лісі, ніж запропонований депутатом Свиридою просто немає» -  констатував Сергій Слабенко. 

Зрештою, після довгих сперечань та словесних баталій голова облради Валентин Вітер поставив питання на голосування за основу. Однак для його прийняття не вистачило голосів. Так, із 42 зареєстрованих депутатів «за» проголосувало всього 27. Коли ж обранці громади почали наполягати на тому, щоб це питання переголосувати, то зареєструвалося всього 40 депутатів, і це при тому, що за словами Валентина Вітера на той момент залі було 46 депутатів. Тож на думку громади, виходить, що обранці навмисне саботували прийняття цього рішення.

Однак, навіть після цього селяни не збиралися розходитися по домівках, а вперто чекали зустрічі з головою ОДА Володимиром Гунчиком. 

Проте уже згодом усім стало зрозуміло, що сьогодні жодні питання вирішуватися не будуть, позаяк Володимир Гунчик хоче, аби до нього на зустріч прийшло всього по кілька делегатів від кожного села. 

«Мені потрібно, щоб кожне село обрало по п'ять представників і подало мені їх на списки. Тоді ми з ними зустрінемося, покличемо представників з міліції, СБУ, інспекції екології і детально про все поговоримо. Простіше вирішувати питання, коли з тобою говорить п'ять людей, а не п'ятсот», - переконував голова ОДА. 

Єдине, що намагався донести до селян Володимир Гунчик, так це те, що селянам створювати свої власні товариства ніхто не дозволить. 

«Ви мене не підводьте до того, до чого хочете підвести. Не буде цього! Тому що завтра у нас таких товариств буде 50. Ви створили своє, я — своє, а де ви будете працювати шановні? Ви повинні будете працювати на тій землі, яку виділить держава для видобутку надр, бо це державна земля. І, як тільки ви будете порушувати цей принцип, вернеться назад силовий метод. Якщо ви думаєте, що ви створите товариство і будете опрацьовувати землю, яку самі собі виберете, то так не буде. Ідіть створіть товариство з обмеженою відповідальністю і покопайте в мене біля хати пісок без дозволу», - заявив посадовець.

Зрештою, після півторагодинних перемовин влада і люди та і лишилися при своїх думках, адже селяни не хочуть чути від посадовців, що видобуток бурштину без відповідного на те правового врегулювання є і буде незаконним, а влада, здається, так і не поспішає врегулювати це питання, позаяк про створення КП «Волинь бурштин», мова йде вже не один місяць. При цьому кожен день зволікання управителів області дорівнює десяткам гектарів понівечених старателями волинських земель. А на думку експертів, на їх відновлення підуть роки, а то й десятки років.